IN FERNEM LAND

EL IMPROVVISO MÉS TRIAT ÉS EL QUE CANTA JOSEP CARRERAS


Andrea Chenier, José Carreras-(1986) Fotografia: Fainello-Fondazione Arena de Verona

Ja es veia a venir, quan les tries són de tenors i quan entre ells apareix Kaufmann la tria s’esvalota. En aquesta ocasió i malgrat que el dies per fer-la eren menys del era habitual, hi ha hagut 453 vots, que comptant que cada persona en podia triar 4 fa que la participaci´ño hagi voltat els 113 particioants, quelcom que m’agrada moltíssim, és clar.

El més triat també m’agrada moltíssim perquè tots sabeu que és el meu tenor i aquesta vegada sí, des del principi s’ha destacat i només s’acostaven el 9 i el 11, la resta, malgrat els noms gloriosos que s’amaguen al darrera de cada proposta,han quedat a notable distància.

I si, el “Improvviso” més triat és aquest, el que canta Josep Carreras en un concert al Japó l’any 1984.

La resta de tries i per l’ordre de més a menys triat és aquesta

IMPROVVISO 8 66 15%
IMPROVVISO 11 63 14%
IMPROVVISO 9 59 13%
IMPROVVISO 12 50 11%
IMPROVVISO 1 45 10%
IMPROVVISO 10 34 8%
IMPROVVISO 7 31 7%
IMPROVVISO 6 27 6%
IMPROVVISO 3 24 5%
IMPROVVISO 5 22 5%
IMPROVVISO 4 19 4%
IMPROVVISO 2 13 3%
453

I al darrere de cadascuna de les versions hi ha aquesta impressionant llista de tenors. A sota de cada nom hi ha el vídeo que va nodrir l’àudio que vareu escoltar a la tria.

1 Jon Vickers
https://youtu.be/DY93nckP9SU
2 Giuseppe Giacomini
https://youtu.be/a3YbjAjarQ0
3 Mario Lanza
https://youtu.be/pahN2h2qZ_8
4 Richard Tucker
https://youtu.be/lH8mOfoFb-Y
5 Beniamino Gigli
https://youtu.be/Kp16KCq93Oo
6 Ben Heppner
https://youtu.be/1_lqzYjkyk8
7 Aureliano Pertile
https://youtu.be/FqKy03kmts4
8 Josep Carreras
https://youtu.be/p7cqrCx59nQ
9 Jonas Kaufmann
https://youtu.be/Yj-t9–PCmE
10 Franco Corelli
https://youtu.be/mAxaOyIAISY
11 Plácido Domingo
https://youtu.be/4YeHVrX2rtE
12 Mario Del Monaco
https://youtu.be/M7xcDnyri0s 

Gràcies a tots els que heu participat i els que ho heu gaudit

19 comments

 1. Anna M. Codina

  Hi he participat amb molt de gust i molta il.lusió. Gràcies per tot, Joaquim. El teu blog acompanya i és molt educatiu. Aquest Improvviso de Carreras és impressionant.

  M'agrada

 2. JordiP

  Molt, aquesta tria m’ha agradat molt! M’hi vaig posar tot just vaig rebre’n la publicació. És una ària que em porta grats records i per tant li tinc una estima especial. A més a més, aquest cop no m’ha resultat tan difícil com altres cops, en una primera passada van quedar-hi només aquells que van aconseguir posar-me la pell de gallina, quelcom que agraeixo infinitament quan algú interpreta, i si ho aconsegueixen quan només hi ha àudio, llavors la meravella ja és completa.
  La meva tria fou: 8-Carreras, 11-Domingo, 2-Giacomini (a aquest crec que no li feia justícia la qualitat de l’àudio), 1-Vickers. Després hagués posat 7-Pertile i finalment 9-Kaufmann.
  Les que no m’han agradat (o extasiat, potser fóra més correcte) ha estat majoritàriament per què he trobat una certa pressa a pronunciar les lletres, quan en la de Carreras, per exemple, hom pot notar com les lletres, les paraules es “masteguen” una a una fins que en surt tot el suc.

  En fi, veurem el què amb Kaufmann en directe aquest proper dijous!

  Gràcies Joaquim per haver-nos brindat aquesta nova oportunitat de participar.

  M'agrada

 3. Fer

  No he reconegut a Pertile, Lanza, Heppner i Gigli, tots els altres si, hem sembla impossible de creure que Kaufmann estigui per sobre del grans Mario del Mónaco i Franco Corelli, no es pot arribar a creure, veig bastant injust que Giacomini ocupi l’ últim lloc, per sota Mario Lanza i que el gran Richard Tucker quedi al darrer lloc, però en fi ja una Kaufmmanbogeria!!!!

  M'agrada

 4. alex

  Curiosos resultados por decirlo irónicamente y claro, los gustos son los gustos

  Que los grandes Chenier de la historia de la ópera ( para mi gusto, los Del Monaco, Corelli, Tucker y Gigli ), queden por detrás de Domingo y sobre todo de Carreras, es casi como un chiste de los malos. Enfín, gustos son gustos ( a lo mejor algún día, aparecerá Pirgu como mejor Romeo, dicho con toda la ironía posible )
  Mis votos fueron para el nº 4, 7, 11 y 12 ( no voté esta vez a Corelli )

  M'agrada

 5. Salvamolins

  Molt bé pel Carreras, el vaig votar juntament amb del Monaco, Domingo i Corelli. Podria ser què aquest últim no estigui en els quatre, perquè la seva versió no era de les millors? De totes maneres molt difícil. Tots uns grands cantants. Gràcies.

  M'agrada

 6. kàtia

  Ai,ai,ai !!! ja sabia jo que no podia fallar.Aquest improviso de Carreras es de reclinatori. Vaig votar Vickers,Carreras,Corelli i Del Mònaco que no sé perqué em va semblar Pipo.De Kaufmann en el meu apunt vaig posar “molt bé,fantástic” pero no el vaig votar.Vickers em va agradar moltissim.M’ho he passat pipa!!!
  Gràcies,Joaquim,com sempre

  M'agrada

 7. colbran

  Celebro que haya ganado Carreras porque es uno de los mejores Chênier que yo he visto y escuchado, pero en esta buena versión que nos ha propuesto Joaquim no me ha satisfecho tanto como en vivo. De todas formas lo califiqué con un 9’5 sobre 10 porque en esta edición las interpretaciones son todas de altísima calidad y a la menor calificada le he otorgado un 9 (Gigli); el resto 7 versiones con una puntuación de 9’5 y 4 de 10. Y estas mejor calificadas han sido, por orden numérico: la 2 (Giacomini), la 3 (Lanza), la 10 (Corelli) y la 11 (Domingo). Me he fijado mucho en la expresión, en la dicción, en el legato, en el fiato y en los agudos y como resultado he elegido las versiones citadas. Mi preferida es la de Plácido Domingo. Sólo he reconocido a Mario Lanza, a Jonas Kaufmann (mucho mejor que el viernes en el Liceu) y a Plácido Domingo.

  Yo creo que sería mucho más justo -y difícii- elegir un solo/a cantante (como en el cuestionario) y no cuatro, pero la regla del juego está marcada por quien puede hacerlo.

  M'agrada

 8. Jordi Medallo Muñiz

  Vaig triar en Placido, en Corelli (per a mi un dels millors Chénier), en Pertile i en Tucker, per aquest ordre. Completament d’acord amb Colbran, Kaufmann està millor que el del Liceu (divendres 9M).

  M'agrada

 9. Leonor

  8, 10, 11 y 12; mis elecciones fueron estas. Ya veo que lo elegí, también (y a Carreras no lo reconocí, la verdad).
  ¡Enhorabuena a Carreras, bello y apasionado Chenier! ¡Gracias, Joaquim! Estuvo difícil, la verdad.
  ¡Saludos, infernems!

  M'agrada

 10. Me n’alegro molt pel Josep, una victòria molt merescuda. Més enllà del Carreras jo vaig triar 1. Vickers (una sorpresa!), 5. Gigli i 12. Del Monaco, però va ser molt dificil com que eren més o menys tots de primerissim nivell.
  Això de ser italiana no m’ajuda gaire perquè, vulguis o no, resultes molt exigent sobre el tema dicció e italianitat… però en fi, tampoc cal ser italians per sonar “italià” en el sentit més bonic i musical de la paraula.
  Sincerament, amb tants Chéniers meravellosos no entenc com el Kaufmann, amb tot el respecte que li tinc a ell i a tots els que el van triar, pugui sortir tercer de 12. Però només és la meva opinió.
  Gràcies Joaquim!

  M'agrada

 11. Rai

  Doncs jo no vaig fixar-me en que per fer aquesta tria tenia menys temps… les anava escoltant poc a poc perquè aquests dies no he pogut trobar el temps i m’he quedat amb les ganes…! M’encanta que “guanyi” Carreras ja que és el tenor que més estimo i que em va fer descobrir el món de l’òpera i també el Chenier!
  Salut a tots!

  M'agrada

 12. Fer

  Acabo de sortir del liceu i he tingut una gran decepció amb el Kaufmann, m’esperava una gran nit d’aquelles que fan història i res, l ‘lmprovviso ha començat molt reservat cantant amb mitges veus i amb la veu molt engolada, després en un bel di di maggio i res, més de lo mateix i el duo final ha quedat eclipsat per la veu de la soprano i també ha calat l’ agut final, grans ovacions a Carlos Alvarez per nemico della patria i Radvanovsky per la mamma morta ben merescudes

  M'agrada

 13. Anna M. Codina

  Ahir nit, dia 12, vaig anar al Liceu a veure l’Andrea Chenier. Decepció pel que fa a Kaufmann. Els aguts no varen ser els de costum, va calar alguna nota, algun cop la veu no li va respondre com ell volia i es notava fatigada. En el duet final, molt bonic per cert, la soprano el va eclipsar.
  Pel que fa a Sondra Radvanovsy, sense entrar en temes tècnics que no en sé, em va agradar molt, en plenitud de facultats, veu radiant i uns aguts segurs i justificada la llarga estona d’aplaudiments per què bisés, cosa que al final no va fer. S’eixugava les llàgrimes, emocionada.
  El bariton, Carlos Alvarez, correcte. Els aplaudiments em varen semblar exagerats pel que fa al Nemico della patria.
  Tornant al tema Kaufmann, la representació d’ahir no va justificar, des del meu punt de vista, el desplegament de mitjans que va fer el Liceu, ni el preu astronòmic que es va pagar a la platea i arreu del teatre. El que es va sentir ahir al Liceu, hauria de ser el normal en un teatre d’òpera normal, i encara diria més, salvant la soprano, el demés, inclós cor i ballet, va ser un punt mediocre. L’excel.lencia és una qualitat que avui dia ja no es contempla que pugui existir ni es gosa demanar, i menys exigir. Però, com ha dit moltes vegades en Joaquim, aquí es paga a preu excepcional, el que no és ni tant sols normal.
  Si haig de ser sincera, i pel que fa a Kaufmann, vaig patir. En aquesta ocasió, Kaufmann ha estat lluny del Werther de 2010, de l’Ópera Paris-Bastille, en total estat de gràcia, on jo me’n vaig enamorar i d’alguna de les seves Carmen i del Lohengrin del 2012 de l’escala.
  És una llàstima que sent un cantant admirable es prodigui tant que hagi de cantar en aquestes condicions.

  M'agrada

 14. Gloria Aparicio

  Com de costum he coincidit en quasi tots els tenors amb la majoria de vosaltres encara que he fallat en el primer , Carreres
  jo vaig escollir Domingo ,, Mònaco, Mario Lanza i Kaufman però es que a la meva i humil percepció, m’impressionant i cal.lan molt més aquets altres , potser que si hagués tingut l’ocassiò de veure l’Opera per el tenor catalá penses d’altre manera però, escoltant l’ària tal com , no m’ha conmogut tant com aquets altres especialment els tres primers Domingo, Lanza, Mònaco potser defecte meu que m’atrauen més les veus “abaritonades ” ?
  Gràcies Joaquim de nou, ho he passat fantástic gaudin d’aquesta ària i aquestes veus tant privilegiades, un plaer.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: