IN FERNEM LAND

STAATSOPER DE VIENA 2017/18: SIMON BOCCANEGRA (HAMPSON-REBEKA-MELI-BELOSSELSKIY;STEIN-PIDÒ)


Thomas Hampson (Simon Boccanegra) i Marina Rebeka (Amelia) Producció Peter Stein Viena 2018

El panborama verdià, que no és precisament una meravella, és molt millor del que ens mostra la Staatsoper de Viena en la reposició de la producció de Simon Boccanegra signada per Peter Stein i en aquesta ocasió sota la poc inspirada direcció de Evelino Pidò.

De llarg, de molt llarg el millor és l’Amelia de la soprano Marina Rebeka, que malgrat tenir alguns lleus problemes d’afinació, signa una notable interpretació del preciós rol a mig camí entre la dramàtica verdiana i la lírica generosa, que és el que que realment és ella. La veu és preciosa, el registre ample, no tant com requereix el rol sobretot en la zona greu i l’emissió generosa i clara. Hi ha intensitat relativa, però com que la resta és un error de cap a peus, ella esdevé per  ami l’únic nom de veritable relleu i que fa justícia a la representació.

Thomas Hampson, a qui algú s’encaparra en qualificar de baríton, mostra una veu indefinida, molt més propera a un tenor i un color gens dramàtic que no s’adequa per a res a un dels rols més bonics, intensos i generosos, malgrat no comptar amb una gran ària, que va escriure Verdi per a baríton i tots sabem com va tractar als barítons, oi? Si en els seus millors temps el cantant nord-americà mai va destacar com a verdià, ara que la veu flaqueja encara s’evidencia més la poca entitat vocal per fer front al rol i la poca convicció dramàtica per esdevenir un gran entre els grans.

Francesco Meli arrossega la decrepitud vocal deguda a la inadequada elecció de rols que han destrossat abans d’hora una veu prometedora per a un altre repertori. Veu esgotada, oscil·lant i emissió estreta i poc lliure. Detalls de qualitat de tant en tant per demostrar encara de manera més sagnant que en un altre repertori més lleuger i belcantista ell tenia moltes més possibilitats que les actuals i el mestre Muti el va  malbaratar per a la posteritat, com ha fet en tants altres cantants, fent-los cantar rols totalment erronis.

Clarament insuficient en els greus, quelcom gravíssim per fer front al Fiesco, el baix Dmitry Belosselskiy. Ni grandesa ni presencia vocal, qui queda per demostrar com es canten les parts de baix del repertori verdià?

Òbviament ningú podria esperar que amb un panorama com aquests el Paolo de Orhan Yildiz causés impressió, oi? Doncs no, aquest avant projecte de Iago no està ben representat per aquest baríton líric que mai dóna la sensació de ser un dels dolents del relat.

Orquestra poc verdiana i cor en hores baixes no acaben d’arrodonir una nit per a mi oblidable d’un streaming ben poc rellevant.

La producció de Peter Stein era lletja fa molts anys i ara és a més a més, vella,

I el miracle Abbado, Strehler, Cappuccilli, Freni, Carreras, Ghiaurov, Van Dam roman com una de les fites de la història de l’òpera, de la discografia verdiana i de les produccions teatrals operístiques més intel·ligents, belles i dramàtiques. Tota aquesta penya que ens proposa Viena que han aprés d’aquell miracle del binomi Abbado-Strehler? Doncs senzillament res de res. Tot i així Marina Rebeka salva els mobles.

Giuseppe Verdi
SIMON BOCCANEGRA

Simon Boccanegra: Thomas Hampson
Fiesco: Dmitry Belosselskiy
Gabriele Adorno: Francesco Meli
Amelia: Marina Rebeka
Paolo: Orhan Yildiz
Pietro: Ryan Speedo Green
Hauptmann: Carlos Osuna
Dienerin Lydia Rathkolb

Chor und Orchester der Wiener Staatsoper
Director musical: Evelino Pidò

Director d’escena: Peter Stein
EScenografia: Stefan Mayer
Disseny de vestuari: Moidele Bickel

Wiener Staatsoper, 13 de maig de 2018

6 comments

 1. Salvamolins

  Quina llàstima, cada vegada veig, segons els teus encertats comentaris, que a tot arreu hi ha ineptes responsables. Una òpera per mi magnífica i més estimades.

  M'agrada

 2. JordiP

  Aquesta òpera la vaig anar a veure als Cinesa amb el meu pare quan el Liceu emetia a sales de cinema. Ell volia veure una òpera sencera però no sabia si li agradaria, i el format cinema el va convèncer. En vam sortir els dos força contents i jo, donat que era una òpera que no coneixia, en vaig buscar una gravació, i em vaig fer amb la que comentes al final del post. Renoi! és tota una interpretació, crec que difícilment es pot millorar. Fins i tot la meva canalla escoltant-la i jo narrant-los la història s’hi van quedar enganxats fins al final, per què la tensió dramàtica que tramet és brutal. Amb aquell nivell, què vols que ens semblin ara d’altres representacions? Sobretot si no són excel·lents….
  Després d’haver-la escoltat fins a la sacietat, un amic em va regalar unes entrades per anar a Milà alla Scala. Simon Bocanegra amb Domingo…. què us haig de dir…..

  M'agrada

 3. Fer

  Aquest senyor no deixa de fer el ridícul amb tots els papers que interpreta si ja anys com a Giorgio Germont
  a La Traviata era insoportable, imagina ara amb la veu gastada, no tenen ningú més que dignifiqui Simon Boccanegra ja sabem tots que un Cappuccilli es impossible però renoi aguantar això!!!

  M'agrada

 4. colbran

  Para disfrutar de una ópera nos veremos obligados a recurrir a las grandes grabaciones de hace bastantes años y si queremos ser más rigurosos a las efectuadas en vivo. Los “genios” de la dirección escénica actual y los pésimos cantantes de nuestros días, salvo escasas excepciones y estilos conducen a la desaparición del género como espectáculo, mucho más rápidamente de lo que yo pensaba. Da lo mismo que vayas al Liceu, al Real, a Paris, a Frankfurt, …ninguna función consigue la calidad de antaño. Lo siento profundamente pero esto se acaba…

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: