IN FERNEM LAND

EL FIDELIO DEL FESTIVAL DE LUCERNA 2010


Un dels posts pendents que tenia d’aquest estiu i que ben bé hagués pogut ser un motiu per gaudir-lo sota una de les ombres que hem compartit, arriba avui a In Fernem Land.

Es tracta de la sessió inaugural del Festival de Lucerna 2010, amb el Fidelio de Ludwig van Beethoven, sota la direcció del gran Claudio Abbado.

Si la part musical ja era tota una garantia, amb l’orquestra creada expressament pel Festival i l’Arnold Schoenberg Chor de Viena, la part vocal, sobre el paper, era tot un esdeveniment que s’ha constatat com un dels moments àlgids i més feliços d’aquest estiu musical, que està a punt d’acabar-se, mireu sinó:

Ludwig van Beethoven
FIDELIO

Don Fernando: Peter Mattei
Don Pizarro: Falk Struckmann
Florestan: Jonas Kaufmann
Leonore: Nina Stemme
Rocco: Christof Fischesser
Marzelline: Rachel Harnisch
Jaquino: Christoph Strehl

Mahler Chamber Orchestra
Lucerne Festival Orchestra
Arnold Schoenberg Chor

Director del cor: Erwin Ortner
Dircetor Musical: Claudio Abbado

Era força difícil que amb aquestes matèries primeres, l’àpat no fos suculent i aquí us el deixo per tal de que l’assaboriu i con que aquests àpats encara són millors si porten un bon aperitiu, us anticipo els darrers 15 minuts on podreu escoltar a tots els intèrprets per aquests ordre, Fernando/Rocco/Pizarro/Leonore/Marzelline/Florestan i Jaquino.

Per sobre de tots, en estat de veritable gràcia, vull fer especial menció a l’enèrgica i jovial direcció del mestre Abbado, que fa valer tota la grandiosa sapiència musical per oferir una versió exemplar de l’obra beethoveniana, que abraça tota la gamma possible de sonoritats i dinàmiques, extraient de la fantàstica orquestra, uns sons de qualitat tan sols a l’abast dels grans mestres i les grandioses formacions.

El Florestan de Kaufmann és prou conegut i ja ha visitat el blog, però no per això obviaré de dir, que de totes les vegades que l’he escoltat, mai m’ha emocionat tant com aquesta i si normalment esborrona amb el increïble regulador de “Gott! Welch Dunkel hier”, aquí es supera a si mateix, ja que al tenir a un grandiós director que pot treure tot el suc a un intèrpret amb les possibilitats del tenor alemany, fa que aquest es creixi i doni el millor, cosa que no va succeir a l’ONP.

Nina Stemme té una veu ideal per cantar la Leonore, ja m’ho sabreu dir. Amb el poderós instrument que la caracteritza, quasi mai posa en risc l’extrema bellesa d’una veu prodigiosa, malgrat la tessitura tan tibada i sap com poques, endolcir la veu en els moments que la partitura esdevé més lírica, en aquest personatge que sempre voreja la dualitat.

I ara els enllaços per baixar-vos l’òpera sencera:

Ben aviat tindrem aquesta concert en DVD, però mentrestant podeu anar fent un lloc al disc dur.

Què vagi de gust!

10 comments

 1. GLORIA. A.

  Gràcies Joaquim, em fa molta ilu el repartiment, com tu dius es per treure’s el barret, però l’escoltaré aquest vespre amb l’atenció i devoció que mereix ara no podría…..un petó.

  M'agrada

 2. nati

  He escoltat el fragment que has posat i l’he trobat bellísim, bellísim, bellísim.
  L’he hagut d’escoltar a un volum molt baix, les meves oïdes són ben rares i em limiten molt, però he gaudit no t’imagines quant .
  Gràcies Joaquim.

  M'agrada

 3. joanela

  Oh, no sabia com aconseguir esta gravació, es una òpera que m’agrada moltíssim i he llegit que Abbado ha estat formidable i els altres també ho han fet molt be. La escoltaré com un regal.Joaquim ets un ÂNGEL. Gracies.

  M'agrada

 4. El compte

  Bon tornats tots de vacances!
  I quina forma de tornar a la “normalitat”…….. amb aquesta gravació.
  Ja està descarregant-se i serà questió de buscar l’estona tranquila
  Gràcies per fer més fàcil la re-incorporació
  Salut a tots

  M'agrada

 5. José Luis

  El apoteósico final de esta ópera que en la version que más me gusta (Klemperer, ningún descubrimiento) me recuerda siempre “La Creación” de Haydn, aqui me recuerda la novena, lo cual, si no es un delirio de mis oid… orejas, dice mucho de Abbado.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: