IN FERNEM LAND

PROMS 2011: LA SEGONA DE MAHLER AMB DUDAMEL I LA SBSO


PROMS 29 2011 Foto © BBC/Chris Christodoulou

Quan l’any 2007 Gustavo Dudamel i la Simón Bolívar Simphony Orchestra van debutar als PROMS, van fer esclatar el Royal Albert Hall en una de les primeres demostracions de categoria i miracle, extraversió i espectacularitat que  després han repetit per tot el món, en els millors auditoris i sempre davant la mateixa resposta d’un públic entregat i admirat amb aquest projecte musical admirable, del que jo sempre he “criticat” el màrqueting i l’excés musical que representen 200 joves sobre un hemicicle, tocant en la majoria de casos, obres pensades per una mica més de mig centenar de musics. Però la SBSO és el vaixell insígnia d’un projecte vastíssim, d’un calat i d’una transcendència que bé val l’excés que després exhibeix la formació en les seves multitudinàries i reeixides gires internacionals.

En els PROMS del 2011 han tornat per interpretar la segona simfonia de Gustav Mahler, acompanyats per The National Youth Choir of Great Britain, i les dues excel·lents cantants sueques Miah Persson i Anna Larsons, per la magnètica intervenció final.

El resultat és emocionant, càlid, intens, brillant, profund, explosiu i és que Dudamel i els seus joves, s’estan fent grans. Grans d’edat i de sapiència musical, i així com la versió que van gravar per la DG de la cinquena de Mahler em va decebre i em va semblar una brillant lectura i prou, en aquesta Resurrecció m’he quedat meravellat del resultat final, tant que he decidit fer un bis en l’edició d’una nova versió de la segona simfonia, en aquesta col·lecció que us he deixat al blog i que creia finalitzada amb l’apunt dedicat a la novena que el mestre Norrington va dirigir també en el PROMS i que vaig publicar en l’apunt de fa dos dies.

Estic convençut que us agradarà moltíssim i que una vegada més, la qualitat i la calidesa del so dels joves veneçolans i la interpretació del mestre Dudamel, us farà esclatar com al públic que va esgotar les localitats del RAH i que van experimentar com l’enorme auditori quedava assedegat de les impressionants sonoritats que l’enorme orquestra va lluir. El cor, també de joves, per bé que britànics i les celestials veus de les dues solistes, van fer i com, que la resta fos una autèntica festa musical. Una versió imprescindible, de veritat

Us deixo els 20 minuts finals i comprovareu com el public esclata sense esperar aquells preceptius segons que sempre reivindiquem, però que davant de tanta energia, suposo que era impossible contenir-se.

i ara l’enllaç per baixar-vos el mp3

Gustav Mahler
Symphony No. 2 ‘Resurrecció’ (85 mins)
 • Miah Persson soprano
 • Anna Larsson mezzo-soprano
 • National Youth Choir of Great Britain
 • Simón Bolívar Symphony Orchestra
 • Director Gustavo Dudamel

Royal Albert Hall 5 d’agost de 2011

Londres i altres ciutats angleses viuen aquests dies convulsionades per uns fets gravíssims, que una vegada més ens haurien de fer pensar en totes les coses que no s’estan fent prou bé. Desitjo que la música de Mahler interpretada per un grup tan talentós de joves musics, mitjançant un projecte educatiu ferm i d’integració, ens ajudi a reflexionar en totes les coses que podríem fer des de la nostra petita i aïllada quotidianitat, per unir, integrar i fer créixer persones immerses en la crisi i amb risc de quedar al marge de tot. Potser encara hi som a temps.

14 comments

  • Hola José Luis.
   Bé, si no ho has fet, caldria que escoltessis tota la simfonia, però no et negaré que aquest final és molt espectacular i tenint en compte el RHA, les seves dimensions i la particular acústica, el resultat podia ser la bomba, com sembla que va ser, en el sentit més entusiasta de la paraula.
   Els crítics anglesos s’han posat d’acord en lloar tant la direcció, com la millora de l’orquestra, més subtil i madura. Certament l’inici del primer moviment és magnífic i ja no abandonen el grau d’excel·lència fins al final. No sé si t’has descarregat l’arxiu, però jo de tu ho faria, a part de ser gratis, és possible que t’agradi i si no, a la paperera. Consell de bon amic.
   A mi m’ha agradat molt i als 5000 o 6000, ara no recordo l’aforament del RHA, sembla que també.

   M'agrada

   • Pues te digo. He procurado que los prejuicios no me influyeran. Muy buenas entradas, muchos momentos de sonido lujuriosísimo pero Mr.Dudamel me ha desorientado bastante, sobre todo con los tempos y sus bruscos cambios. Me parece más efectista que otra cosa, y con una sinfonía así no es raro que enardezca al personal, pero si los 6.000, la crítica y tú le poneis por las nubes, será que yo espero otra cosa de esta sinfonia o que no he podido liberarme de los prejuicios, que bien pudiera ser. 😉

    M'agrada

   • Hola José Luis, jo ho he intentat i creu-me si et dic que creia que t’agradaria. Que la versió sigui personal, particular, amb temps diferents, no hauria de ser necessàriament negatiu, però també puc comprendre que no t’acabi d’agradar, amb prejudicis o sense. Ho sento, la meva intenció sempre acostuma a ser portar-vos coses de interès, seguiré amb l’intent.

    M'agrada

   • No ho has de sentir, faltaria més, i no diré allò de “a caballo regalado” perquè es bastant més que això. M’ho he passat bé escoltant-la, té unes sonoritats esplèndides i moments molt bons, m’ha permès jugar a fer-me el crític i el mes important de tot: discrepar. I es que el Dudamel fa cada paradinha mes rara… 😆

    M'agrada

   • Si certament, fa paradhinhes rares, rares, rares i gols amb la ma de déu, però renoi, fa vibrar i això malgrat que no sempre és senyal d’encert, ens fa sentir vius.
    Gràcies, en qualsevol cas, per escoltar-ho

    M'agrada

 1. Montserrat tur

  Avui no ès que jo recordi el meu sant ni aniversari, ni cap data que tingui rés per celebrar peró m’has fet un dels millors regals que hauria volgut rebre , fantastic , ja fà tems que segeixo a Dudamel i la seba Orquestra ,els hi ting una gran admiració i simpatia per la tasca que duen a terme i estic d’acord amb tú que amb els anys han millorat molt, tant que amb aquesta segona de Malher m’ha fet posar la pell de gallina i caure més d’una llagrima, i ès que ja vaig comentar que la musica de Malher m’arriba al ànima i mès si sona d’aquesta forma tant intensa. Gàcies mil

  M'agrada

 2. Maribel i Victor

  Desprès de les vacances costa posar-se al dia en tot, inclòs fer comentaris al teu blog.
  Però tens que saber com ens ha agradat el homenatge que has fet al Gustav Mahler i com gaudim viatjant amb tots vosaltres per aquest mon ple de musica

  M'agrada

 3. Ha sigut una meravella,potser si que amb menys nois ja ho faria però
  me imagino que es com una mena de recompensa fer-los tocar a tots
  Bona nit i que seguim gaudim de música i músics tan estraordinaris
  GRACIES

  M'agrada

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: