IN FERNEM LAND

BAYREUTH 2012: Noticies de Der fliegende Holländer


No, no tinc l’àudio ni el vídeo, no us penséssiu pas que m’han passat els àudios d’uns assaigs que començaran al maig del 2012, però l’amic Tristany, que està a la que salta, em va passar ahir el newsletter que el Festival envia i on ja s’anuncia l’equip artístic de la propera òpera que inaugurarà l’edició del 2012 i que no serà altre que la nova producció de Der fliegende Holländer, deguda a Christian Thielemann (al Liceu no vindrà pas, això si que és tenir molta barra) a la direcció musical i l’escènica anirà a càrrec de Jan Philipp Gloger.

Els cantants, cas insòlit en la història del Festival, ja han estat anunciats i tot i que les germanes Wagner crec que no l’encerten del tot, els haurem d’agrair que comencin a canviar, ni que sigui de mica en mica, el ranci ventall de costums establertes des de l’inici dels temps. Tot just acabat el Festival d’enguany (ahir 28 va ser la darrera funció), ja anuncien els cantants de la propera inauguració. Esperem que també pengin a la web la resta de repartiments per les funcions del Festival 2012. Potser ens tirarem enrere a l’hora de demanar entrades per una edició que no presenta gaires atractius, la veritat, i venint a can Liceu, tot i que de rebaixes, menys encara.

Bé, els cantants anunciats són:

Daland: Franz-Josef Selig
Senta: Adrianne Pieczonka
Erik: Michael König
Mary:
Der Steuermann: Benjamin Bruns
Der Holländer: Evgeny Nikitin

Un altre novetat que se’ns presenta com a revolucionaria, és que a partir d’aquest setembre, tots aquells que no hagin demanat mai entrades, ho podran fer utilitzant la web del Festival. A tots aquells que hem anat seguint la sacrosanta tradició d’omplir any rere any la butlleta verda, suposo que ja ens indicaran com fer-ho a partir d’ara.

El que romandrà com el misteri de la cripta embruixada, serà la tria i selecció dels escollits per entrar al Walhalla.

Un altre novetat important per l’any vinent és que Daniele Gatti ja no dirigirà el Parsifal que tant m’ha agradat des de que va debutar al Festival. El seu substitut, encarregat de deixar per la immortalitat videogràfica la ja famosa producció de Stefan Herheim, serà l’eminent i jove Philippe Jordan, director de l’Òpera de Paris. Així doncs, espero a mitjans de l’agost de 2012, deixar-vos els enllaços del famós Parsifal que es retransmetrà com el Lohengrin raticida d’aquest any.

Ara per anar fent boca us deixaré al dos protagonistes de Der fliegende Holländer del 2012, cantant Wagner.

En primer lloc us deixo a Evgeny Nikitin cantant Klingsor a Paris al 2008. El vídeo és molt domèstic, però en l’àudio s’aprecien prou bé les “peculiaritats” vocals del baix-baríton rus. Tan de bo Herr Thielemann el posi a to i li ensenyi que per cantar Wagner, encara que facis de dolent, calen més coses que vociferar. La Kundry és LA KUNDRY, és a dir, Waltraud Meier i els vídeos són gentilesa de .

*

*

*

Ara escoltem a Adrianne Pieczonka, la soprano canadenca cantant Traume dels Wesendonk lieder amb Ulf Schirmer dirigint la Munchner Rundfunkorchester.

Seguint amb rols de caràcter més líric, ara l’escoltem cantant el somni d’Elsa, un rol ben diferent al de la Senta que ja ha cantat a l’ONP.

Finalment us la deixo cantant tota l’escena final del primer acte de Die Walkúre, encara que sigui compartint-lo amb Clifton Forbis (ho sento), dolorós Siegmund a la temporada 2008 del MET, dirigits per Lorin Maazel (lent, molt lent)

Haurem de suposar que els cantants anunciats a Bayreuth seran els mateixos que ens visitaran al setembre al Liceu. No són per fer grans salts d’alegria, ni tirar gaires coets, però haurem d’esperar a “l’assaig general” del dia 25 de juliol al turó verd, per saber que poden donar de si aquests cantants en aquesta òpera, és clar que el canvi de director no el puc acabar de pair.

Gràcies Tristany per la informació.

9 comments

 1. Joaquim, ¿has estado en Bayreuth? Ah: ¿asistiréis en noviembre al Pélleas de Debussy en el Real? Lo digo por el niño de Tölz que actuará como Yniold. Jeje, se me ve el plumero… Ahora voy a compartir con todos los lectores mi experiencia en el último concierto de este coro, por tierras tirolesas. Leer crónica. Muchísimas gracias.

  M'agrada

 2. tristany

  Gràcies a tu per complementar-la tan bé i amb tan material interessant. Penso, com tu, que l’holandès del senyor Nikitin pot ser de traca. Tant de bo ens equivoquem!

  Pel que fa a les entrades, els reincidents sembla que rebrem juntament amb la sol·licitud tradicional un codi d’accés personal per al web. A més, en cas de ser afortunats (!?) es podrà pagar amb tarja de crèdit.

  Al pas que anem, potser un any d’aquests fins i tot decidiran climatitzar la sala.

  M'agrada

 3. Josep Olivé

  Vagi per endavant que ja vaig demanar les entrades per a les funcions del Liceu. Però vaig a ser una mica dolent ara. Una mica.
  Si tant gran i important es l’esdeveniment musical (com ja s’encarregaran de recordar-ho i matxacar-ho tots els mitjans de comunicació de casa nostra) d’aconseguir que tot un Bayreuth aterri al Liceu, per què altres teatres arreu del mon, amb més “poderio” econòmic no lluiten tambè per oferir-lo a la seva clientela? Una de dues, o el Matabosh és un geni i els hi gaunya la partida, o potser més aviat és que no accepten mitjes tintes.
  Si ja partim d’acceptar que siguin funcions en concert, ben segur per problemes econòmics, per què s’accepta que els directors musicals no siguin els mateixos del festival? Per què no Thielemann?
  No conec a Evgeny Nikitin, però per lo que llegeixo podem patir. Pel que fa a l’Adrianne Pieczonka doncs en la meva opinió és bona noticia i crec que sentirem una bona Senta.

  M'agrada

  • colbran

   El problema de la Pieczonka es que no anda sobrada de volumen, por lo tanto en Bayreuth no tendrá ningún problema, pero en el Liceu, si viene…Recordad que en el “Don Carlos” último que vimos hace 4 años se la oía muy escasamente. Además si también es ella la Senta del Liceu tendrá que cantar con toda la orquesta detrás y aún le mermará más la voz, a no ser que en estos últimos años haya ensanchado y potenciado su instrumento canoro…

   Considero de todas maneras que Adrianne Pieczonka posee una voz demasiado lírica para interpretar el rol de Senta.

   En cuanto a cambiar Thielemann por Weigle me parece una guasa vergonzante.

   Sigo creyendo que es mejor no esperar demasiado de estas funciones de “Bayreuth” en el Liceu y de este modo es probable que salgamos más satisfechos.

   M'agrada

 4. Querida Euterpe, este verano he estado en casi todas partes sin moverme (casi) de mi casa. No creo que pueda viajar mucho, o sea que el Yniold lo tendremos que escuchar por radio, que después de la experiencia veraniega, tampoco es que sea para lamentarse. la radio i la TV (estas menos, al menos por aquí) nos proporcionan grandes oportunidades musicales.
  Kalamar quan la va cantar a Bayreuth em va agradar molt més, és clar que la direcció era bastant més briosa que la de Maazel, que com acostuma, es recrea en la seva bellesa sonora en excés.
  Tristany, i si decideixen canviar els seients?
  Josep, ni Thielemann ni Nelsons, nosaltres Weigle i a Nikitin el deus haver vist segur, en alguna de les visites dels mariinskins com a mínim. Si no t’ha deixat senyal, encara, és dels que no s’oblida.
  Colbran la Pieczonka a Paris crec que va fer un gran èxit amb la Senta. Buscaré la gravació.

  Ai! m’oblidava dir-vos que a la bustia de casa, avui m’he trobat la butlleta que ja no es verda, però segueix sent butlleta, pel Festival del 2012. Les germanes són àgils, jo m’ho haig de pensar, és clar que tampoc vull perdre la tanda. Qui sap, potser si sóc assignat per entrar altre cop al Walhalla, aquest cop les cedeixi graciosament.

  M'agrada

   • No, no més de la inauguració, la resta, de moment, com l’aciene régime. Muts (millor mudes) i a la gàbia.
    Si, he estat dos cops al Walhalla, però no he pogut veure cap Ring, Parsifal (la pitjor producció de ma vida operística) i Fliegende el primer any, i Meisterpinters (fent mèrits per ser la pitjor producció) i Tann el segon.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: