IN FERNEM LAND

AL 2013 PLÁCIDO DOMINGO CANTARÀ DER FLIEGENDE HOLLÄNDER


Willem van de Velde d.J. (1633-1707): ‘L'explosió’. Rijksmuseum Amsterdam

Jo tal com he llegit us ho explico.

Si no fos que el mitjà és de tota solvència pensaria que avui 21 de setembre de 2011 són els Sants Innocents, però o bé  a Itàlia la festa la celebren el 7 de setembre, que és quan es va publicar la noticia o la cosa va en serio.

El marc serà l’Arena de Verona i l’ocasió el centenari de la primera edició del famós festival amb Aida.

El gran esdeveniment portarà per primer cop Der Fliegende Holländer de Richard Wagner a l’Arena i els protagonistes són tan llegendaris com el propi coliseu.

Daniel Barenboim dirigirà l’orquestra i farà així el seu debut com a director d’òpera en aquell recinte.

Pel que fa al rol del Holandès, anirà a càrrec de Plácido Domingo, sumant així un altre rol de baríton al seu maratonià repertori.

Jo que voleu que us digui, ho trobo innecessari i perillós. De tots és sabut que a Domingo a aquestes alçades no l’espanten els reptes difícils o gairebé impossibles, però a l’any 2013 tindrà una (quasi dues) edat respectable i el rol del holandès és molt exigent i el més significatiu, està escrit per a un baríton baix. Si ja hem quedat en que Domingo és un tenor que canta rols de baríton, ara què haurem de dir?

Ara ja no es tracta de si és o no és un baríton líric, ara ja ens estem endinsant en el territori dels baix-barítons. En ocasió del nefast Rigoletto, posteriorment arreglat, ja vaig dir que allò vorejava el patetisme, no m’agradaria pensar que acabarem perdonant-li la vida per ser qui ha estat. Quan mig en broma, mig en serio, deia que encara l’acabaríem veient fent Boris (cal recordar que la versió original és per baríton), em sembla que no anava gaire errat. Temps al temps.

Domingo ja no cal que bati més rècords, els té tots i aquesta necessitat imperiosa que sempre ha tingut per ser el cantant que atresora més del que sigui, l’ha portat a fer algunes coses innecessàries. Potser aquesta nova aproximació al repertori wagnerià, del que sempre se’n ha sortit molt més que victoriós, sigui una notòria pífia, que li reporti moltes més crítiques i maldecaps, que veritables i sinceres satisfaccions i és al 2013, quants anys reals tindrà Domingo?

És clar que sense ànims d’encetar la recurrent polèmica de l’amplificació, Domingo tindrà una ajuda suplementària amb l’amplificació, ja que a la famosa Arena, aquest estiu passat han claudicat, com el Barça amb la publicitat i han incorporat l’amplificació de manera oficial, en els seus espectacles.

Sense cap mena de dubte això serà una ajuda importat per a totes aquelles veus lil·liputenques que es veien incapacitades per fer-se sentir en un recinte d’acústica excel·lent, però de dimensions inabastables. No és el cas de Domingo, on la seva poderosa veu d’extraordinària projecció, havia assolit èxits memorables, però hores d’ara, per traspassar amb suficiència el mur orquestral que Wagner exigeix i a l’aire lliure, amb l’estat vocal que vam poder copsar en el Tamerlano, hem de suposar que sense l’ajuda d’aquesta amplificació oficial, és molt més que probable que s’acabés esgotant molt més del que segurament ja s’esgotarà.

Falta molt per l’estiu del 2013, però la noticia la podeu llegir a:

http://www.larena.it/stories/Cultura_e_Spettacoli/285604_il_maestro_diriger_wagner_in_arena_con_placido_domingo/

Plácido Domingo

Us deixaré escoltar uns quants “Die Frist ist um, … und abermals verstrichen”, l’ària d’entrada del holandès i a veure qui és l’espavilat/espavilada, que s’imagina a Domingo en la pell de l’errant mariner holandès. Segur que si la salut no el traeix (ja no m’aventuro a dir els anys, Domingo acabarà sorprenent-nos amb aquest nou atreviment, però aquest repte que s’auto imposa, no li donarà més glòria i amb el cor a la ma, fins i tot en una època de tanta precarietat de veus veritablement wagnerianes, la seva aportació al 2013 em sembla absolutament innecessària.

Comencem per un llegendari, Hans Hermann Nissen a l’any 1939 a Berlín amb l’orquestra de la Staatsoper sota la direcció de Bruno Seidler-Winkler.

Tot seguit escoltarem al grandiós Hans Hotter a l’any 1944 en la mítica gravació de l’any 1944 dirigida per Clemens Kraus

En aquest repàs de grans holandesos errants no podia faltar l’al·lucinada i temible introspecció del gran Hermann Uhde en la potser millor gravació d’aquesta òpera, la del Festival de Bayreuth a l’any 1955 amb Hans Knapperrtsbusch al capdavant d’aquest gran monument de la història wagneriana.

Cinc anys més tard, el 5 de març de 1960, l’eminent George London ho cantava d’aquesta manera al MET, sota la direcció de Thomas Schippers.

Ara escoltarem al baríton Dietrich Fischer Dieskau en una gravació amb la Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks sota la direcció de Rafael Kubelik. Fischer-Dieskau és un baríton que va fer rols de baix-baríton. La seva veu clara, aparentment el pot apropar al possible holandès de Domingo, però escoltant-lo, fàcilment ens adonarem de la gran distància vocal que hi ha entre els dos grans cantants

Ja molt més recent, escoltem a James Morris cantant el monòleg del holandès a la Gala Volpe de l’any 2006.

I el darrer Holandès serà Gal·lès, ja que escoltarem a Bryn Terfel a la gravació que va fer l’any 2001 amb la Berliner Philharmoniker i la direcció de Claudio Abbado.

No es tracta d’ensorrar a Plácido Diomingo amb aquests holandesos, senzillament és que la noticia em continua deixant absolutament estorat.

20 comments

 1. colbran

  De aquí a 2013 pueden pasar muchas cosas, pero la idea es un total error, del que no se substrae ni una eminencia como es Plácido Domingo. Qué falta le hace cantar con su voz un rol propio de barítono-bajo y además a sus años? En “Rigoletto” bordeó el ridículo, pero en “Der fliegende Holländer” el reto puede ser letal. Claro que en Verona actualmente lo que menos importa es el rigor y hasta podría ser un éxito de público.

  M'agrada

 2. Mi versión siempre ha sido la de Uhde-Kna, me parece estremecedora.
  Pero, ¿para qué engañarte?, lo que de verdad me estremece es la noticia…
  Como tú dices parece una broma. Aunque también te digo que el éxito de público lo tiene ya garantizado.
  Luego no nos quejemos si acaba Francisco cantando Siegfried.

  M'agrada

 3. Juli Carbó i Montardit

  Querido Colbran, estoy de acuerdo contigo. En primer lugar a mi entender Plácido Domingo siempre ha tenido una voz más bien abaritonada y últimamente aún más. No sé si será por la decadencia de sus facultades propios de la edad.
  Hay que reconocer que ha sido una figura muy relevante en el mundo operístico y musical pero recientemente han mermado mucho sus facultades óptimas. He seguido sus pasos a través de youtube y francamente he llegado a la conclusión de que le ha llegado el m-omento de retirarse con dignidad antes de ha cer el ridículo en las próximas actuaciones. Lo que pasa es que quiere conservar su prestigio y popularidad pero yo creo que esto es peligroso.
  En fin no lo veo apto para representar algunas de las òperas y menos
  en una voz que realmente no es la suya.

  M'agrada

 4. joaquim

  Considero un gran error aquesta decisió de Plácido Domingo, que no té cap necesitat de embolicar-se en interpretar un rol impossible per a ell i que no l’hi reportará cap augment del seu prestigi, ans el contrari i, aixó, ho lamento profundament, doncs no és el final que es mereix una carrera impresionant i admirable. Llástima !
  Tornar a escoltar, i gaudir, de memorables interpretacions com las que ens regales (en especial Uhde i Hotter), emociona.

  M'agrada

  • Bienvenido Eduardo.
   Creo que todos coincidimos en pronosticar que Domingo no hará este Holandés, pero esperemos que tampoco se atreva con Lucia en versión Malibran, claro, o el Boris que yo intuyo.
   Vuelve cuando quieras, estoy seguro que muchos te lo agradeceremos.

   M'agrada

 5. alex

  Por muy seria que sea la fuente y faltando todavía 2 años, pongo en tela de juicio que el anuncio se convierta en real.
  Domingo del que nunca he escondido mi devota admiración desde que lo escuché y ví por vez primera en el Liceu ( TOSCA, con la Zeani en marzo del 75 – supongo que Colbran, lo recordará -), ya cuenta con casi 71 años oficiales ( diría que alguno más, realmente) y pese a que es un caso excepcional de longevidad ý fortaleza artística con una voz insolitamente sana además de una excepcional inteligencia musical, bordó casi el ridículo artístico con su fallido RIGOLETTO

  Claro que el Holandés es menos agudo que el role de el Jorobado y no compromete tanto la zona del passaggio , pero es un role demasiado duro para un tenor abaritonado como Domingo que tendrá entonces 73 años; además, me extraña que en la Arena se anuncie un Wagner aunque este Festival sea cada vez más turístico que de calidad artística.

  Si creo que Domingo en otros roles de barítono lírico, muy central y sin demasiado compromisos en el registro agudo ( del repertorio francés,p.ej.), puede todavía cantarlos dignamente como por ej. el Athanael de la THAIS que cantará el próximo marzo en Valencia

  M'agrada

  • colbran

   Recuerdo perfectamente esa “Tosca” que mencionas. Lamentablemente los buenos tiempos de Virginia Zeani ya quedaban bastante atrás (hay registro de radio para confirmarlo), pero Domingo estuvo pletórico.

   Yo siento una devoción extrema por Plácido Domingo, su carrera es magistral e incomparable, pero un Holandés a los 73 años oficiales o 77 extraoficiales me parece un salto al vacío. Yo también creo que esta previsión no llegará a hacerse realidad.

   M'agrada

   • alex

    je…je….! Veo Colbran, que conoces la historia de ese diferencial de 4 años que se cuasi asegura aunque particularmente, pienso que son 2.
    De todos modos, que “le quiten lo bailao” porque Domingo es un verdadero milagro vocal y artístico, inimitable desde hace ya unos cuantos años.
    Saludos y a ver que nos depara el vergonzoso FAUST troceado que empieza en los próximos días ( por cierto, parece que en el FAUST parisino que empieza mañana, nueva producción e íntegro, tensión entre Alagna y el director Lombard quien ha tomado las de Villadiego)

    M'agrada

 6. jordi magriñá

  Placido Domingo está en una fase de la seva carrera que es permet fer lo que li vingui de gust i segur que trobará empresaris que el contractarán. A mes, amb l´amplificació cap problema amb la veu. Un altre tema es el resultat final desde el punt de vista artistic, pero segur que será un éxit de public, critiques benevolents i fer calaix.

  M'agrada

 7. Isolda

  Plácido Domingo ha estat un cantant extratraordinari, diria, únic en l’història de l’òpera. Coneix bé les seves actuals facultats i sap vendre-les amb inteligència a un públic fidel, sabent que cantarà la insoportable “Vaca lechera” i el bravegeran. És molt “espavilat”, sap que, faci el que faci té l’éxit assegurat.
  Malgrat que darrerament ha cantat coses no massa adients al seu estil, crec que encara no ha fet el ridícul, però està al límit de la corda.
  Espero i desitjo que el mateix respecte que, els seus seguidors li hem demostrat, ho tingui per nosaltres, i poder-lo recordar com el “mitic” cantant del segle.
  Creure’s el “llombrigol” del mon seria molt trist, perquè en aquest mon tot té caducitat i les consequencies de no saber-ho veure al seu moment és bastant penós, desgraciadament en tenim més d’un exemple.

  M'agrada

 8. Montserrat tur

  Ja sè que farà el que l’hi vingui de gust, doncs tinc la sospita de que darrerament el Sr, Domingo pensa que està per sobre del bè i del mal (artisticament es clar) i que tot el que faci el public ho trobarà merabellos, peró tot té un limit i penso que volen fer aquests tipus de experiments s’está equivocant i molt, ningú l’hi demana que plegui , penso que encara pot fer cosas molt dignes i tan de bó així sigui, peró sempre que estiguin dintre de les possibilitats que el seu estat vocal l’hi ho permeti. Molt admirat Sr. Domingo , demostri que es una persona amb una gran inteligencia i no caigui en la temtació d’altres col-leges seus que al final de la seva carrera han deixat un trist recort, soc una persona que l’admira molt i no m’agradaria gens que passes això amb la seva .

  M'agrada

 9. Paul

  Que locura…
  Ademas Placido siempre tuvo problemas para pronunciar correctamente el alemán…Recuerdo su Parsifal en Bayreuth y Lohengrin en Viena…
  Supongo que este “show” hará ganar mucha plata a mucha gente, pero que gana la opera con esto?

  M'agrada

 10. Josep Olivé

  Em sumo a les crítiques negatives de tal aventura. Criticable del tot tambè el “compadreo” entre artistes amics i mediàtics, en aquest cas entre Domingo i Baremboim. Per què accepta aquest últim, amb la seva experiència wagneriana, dirigir un Holandés tant inadecuat? Molt de marketing i bastanta megolamania. Això si, èxit asegurat, que en definitiva, sembla ser que és de lo que és tracta.

  M'agrada

 11. eduardo lucas bueso

  Que le den el Guinnes y la medalla de platino a su carrera, pero parece que el gol de Iniesta en la final del mundial fué Placido el autor, lo acepto pero que descanse de una vez

  M'agrada

  • Hola Eduardo. Plácido es un artista querido, ha sido un grande y hay muchos que se aferran a el pasado, es la apuesta segura, auqnue para ello ahora hagan el ridículo y no lo digo tanto por Plácido como por los que bravean como si escucharan aquel espléndido tenor que podía con todo.

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: