IN FERNEM LAND

50 ANYS DE MONTSERRAT CABALLÉ AL LICEU: CODA FINAL


Montserrat Caballé el dia 3 de gener de 2012 en el concert homenatge del Liceu. Foto Agencia: EFE

Avui vull acabar amb aquest homenatge del cinquantenari del debut de Montserrat Caballé al Liceu amb una una coda amb coloratura d’aquelles que enlluernen i deixen un record definitiu.

Segurament si fem una enquesta tothom estarà d’acord que els millors anys de la Caballé, aquells els de plenitud i veu immaculada són els que abracen els 10 anys compresos entre  1965 i 1975. Com que els magnífics vídeos que us he deixat començaven precisament l’any 1975 (concert Puccini), no m’agradaria acabar aquesta sèrie d’apunts sense fer-ne un dedicat a aquell decenni d’or i diamants, per bé que ens haurem de conformar amb l’àudio.

M’estranya molt que en l’àlbum que s’ha posat a la venda en ocasió de l’exposició que s’ha fet al Liceu, moltes de les gravacions tinguin un so tan deficient, mentre que a la xarxa, al abast de tothom i procedents de la mateixa i única font, Radio Nacional, es troben versions amb el so de millor qualitat. M’he decidit a deixar-vos tres representacions corresponents als anys 1969, 1970 i 1972. Podrien ser unes altres però aquestes tres que us proposo són òperes que m’agraden molt i em sembla que en elles Caballé està especialment esplèndida.

Les òperes escollides són:

OTELLO (Giuseppe Verdi)

Otello: James McCracken
Iago: Peter Glossop
Cassio: David Hughes
Roderigo: Luis Ara
Lodovico: José le Matt
Montano: Enric Serra
Herald: Rafael Campos
Desdemona: Montserrat Caballé
Emilia: Enid Harris
Orquestra i Cor del Gran Teatre del Liceu
Director musical: Anton Guadagno
Barcelona 26 de desembre de 1969

Us deixaré dos fragments, el duo del tercer acte entre Otello i Desdemona i tota l’escena inicial del quart acte que mai més diré que és el pitjor escena que va escriure Verdi. Ja sé que no ho és, però la mateixa Caballé en té la culpa per posar-nos-la en molts i molts concerts fins esgotar-nos. A l’any 1969 al Liceu està senzillament incommensurable.
“Dio ti giocondi, o sposo”

“Era piú calmo…Mia madre aveva una povera ancella…Ave Maria”

ENLLAÇOS:

https://rapidshare.com/files/1570688220/Otello_Liceu_1969_CD1.mp3

https://rapidshare.com/files/2552491634/Otello_Liceu_1969_CD2.mp3

La segona representació és de l’any 1970 i és la famosa Lucrezia Borgia de Donizetti. Ens trobem dponcs en el repertori que ningú li discuteix i on Caballé va deixar una petjada que encara hores d’ara i segons el meu criteri, tan discutible com vulgueu, ningú l’ha superat.

LUCREZIA BORGIA (Gaetano Donizetti)

Don Alfonso: Roger Soyer
Lucrezia: Montserrat Caballé
Gennaro: Josep Carreras
Orsini: Jane Berbié
Liverotto: Horacio Yadisierna
Gazella: Eduard Soto
Petrucci: Harry Dworchak
Vitellozzo: Didac Monjo
Gubetta: Enric Serra
Rustighello: Natale de Lazzari
Astolfo: José Puigbó
un servidor: Iluminado Muñoz
Coper: Rafel Campos
veu: Félix Vargas
Orquestra i Cor del Gran Teatre del Liceu
Director musical: Reynald Giovaninetti
Barcelona 19 de desembre de 1970

D’aquesta magnífica representació us vull fer escoltar el Com’è bello!

I el concertant final del pròleg. El prodigi tècnic al servei de la bellesa donen com a resultat un moment d’èxtasi màgic.

ENLLAÇOS:

https://rapidshare.com/files/809624343/Lucrezia_Borgia_Liceu_1970_CD1.mp3

https://rapidshare.com/files/4111369971/Lucrezia_Borgia_Liceu_1970_CD2.mp3

La darrera de les tres representacions que us vull portar és la Luisa Miller de l’any 1972. Caballé sempre va fer d’aquest complicat rol, a mig camí entre el cant de lluiment belcantista i el dramatisme més propi de la psicologia verdiana, un dels seus referents. Hi han moltes versions magnífiques, començant per la gravació comercial, i d’altres gravades als millors teatres, sobretot la del MET o la Scala, però la del Liceu, tot i tenir el cor i l’orquestra d’aquella època i algun company de repartiment millorable, té una actuació de la nostra homenatjada, esplèndida, per condicions vocals i per intensitat.

LUISA MILLER (Giuseppe Verdi)

Walter: Maurizio Mazzieri
Rodolfo: Josep Carreras
Federica: Joyce Blackham
Wurm: Eftimios Michalopoulos
Miller: Peter Glossop
Luisa: Montserrat Caballé
Laura: Judith Dorion
camperol: Iluminado Muñoz

Orquestra i cor del Gran Teatre del Liceu
Director musical: Adolfo Camozzo
Barcelona 24 de gener de 1972

Us deixaré l’ària de Luisa “E segnar questa mano…Tu, puniscimi, o Signore…A brani, a brani o perfido” on Caballé alterna el virtuosisme vocal, l’exuberància tècnica i la força dramàtica. No és gens d’estranyar que els liceistes embogissin com embogiríem ara si tinguéssim una soprano d’aquesta dimensió artística cada any en totes les temporades i en més d’un títol, el deliri vaja!. Acompanya a Caballé de manera millorable, el pèrfid Wurm de Eftimios Michalopoulos.

ENLLAÇOS:

https://rapidshare.com/files/3300138020/Luisa_MIller_Liceu_1972_CD1.mp3

https://rapidshare.com/files/1790254749/Luisa_Miller_Liceu_1972_CD2.mp3

Haguessin pogut ser Roberto Devereux, Aida o Parisina D’Este, o Tosca, Gemma di Vergy i Ballo in Maschera, o per què no L’Africaine, Madama Butterfly i I Vespri Sicilianni, o també Il Pirata, Norma i Tannhäuser, no sé amics, les combinacions són múltiples i totes magnífiques. Us en adoneu del luxe que ha suposat aquesta senyora?

No descarto que en propers apunts us porti aquests vídeos que he descartat però que han interessat a més d’un i de dos infernems.

Aquests dies que m’he fet un tip d’escoltar a la Caballé, sempre amb l’article al davant, me’n he adonat del privilegi que han tingut tots aquells que l’han gaudit des de 1962. Fent un repàs de tots els títols que hi han exposats al balcó del Foyer i del grau d’excel·lència assolit en molts d’ells, no tots, ja ho sabem, pot haver algú que dubti de la importància de la senyora Caballé a la història de l’òpera i reduint la cosa a nivell local, pot haver algú que dubti que la Reina del Liceu és diu Montserrat Caballé?

Montserrat Caballé (Arabella Liceu 1962)

Demà amb costarà una mica, però tenim molta actualitat endarrerida, no cal dir que l’ocasió s’ho mereixia.

22 comments

  • colbran

   Tampoco yo te ví, Gabriela, pero hay una explicación. Al terminar la función fuimos directos a los camerinos, para entregar oficialmente el premio al mejor cantante del año -por “La fille du règiment”- a Juan Diego Flórez y que otorga anualmente la “Associació Liceistes de 4rt. i 5e. pis” (Joaquim y yo éramos los encargados de entregar el trofeo a Flórez). Al respecto he de decirte que en Perú se canta igual o mejor que en Méjico, pero los mejicanos tenéis más enraizada la simpatía ibérica.

   Saludos.

   Fede

   M'agrada

    • colbran

     No estaría nada mal que fuera asi, Xavier C, pero el año próximo serán otros socios -designados por la Junta de nuestra Asociació- los que se encarguen de tal honor. Esta temporada estará muy reñida en cuanto a intérpretes preferidos, creo yo.

     Efectivamente,Gabriela, de simpático nada, de impaciente y terminante todo.

     Fede

     M'agrada

  • Lástima Gabriela, llegamos a punto de empezar y luego ya te ha comenatdo Fede que teníamos acto social con JDF “el sociable”.
   No estoy de acuerdo con lo de la respiración de Damrau, ayer me pareció sencillamente fabulosa, hacía mucho tiempo que una soprano no me gustaba de ese modo. Su escena de la locura, con un control de la respiración perfecto, según mi opinión, tardaré en olvidarlo.

   M'agrada

   • La escena de la locura, fantástica, Joaquim, pero en la primera parte, y desde el tercer piso, se la oía respirar “sorbiendo” el aire de manera casi agónica. Me hizo sufrir.
    Supongo que habrá post sobre la entrega de la medalla a JDF ¿no?
    Abrazos.

    M'agrada

    • Josep Olivé

     Mientras en mis cascos suena una incomparable “canción del sauce” y su no menos incomparable “ave maria” con que nos obsequia Joaquim en el “n-post-homenaje” a MC quiero comentar respecto a lo que escribes de Diana Damrau. Era la tercera vez ayer que presenciaba la “Linda”. No es ópera para ver tres veces, ni mucho menos…a menos que se tenga el reparto con que ha contado estas representaciones del Liceo. No creo que hoy en día se pueda escuchar mejor “Linda” que la que hemos presenciado estos días. Pues bien, de los tres días, el mejor el de ayer. Y es que ayer la orquesta sonó mejor (¿tal vez estaban contentos de ser el ultimo dia?), mucho mejor, y todos los cantantes estubieron francamente espléndidos y claro, el y ella soberbios, pero soberbios totales. Además, el y ella, tienen una regularidad impresionante. Por lo que respecta a la respiración de ella, Diana Damrau, yo no la capté, y lo que si capté es el enorme esfuerzo realizado en el ária de la locura. La empieza en el suelo, en mezzoforte tirando a forte, luego en su primera parte sube precipitadamente toda una escalera, e inicia la segunda parte bajando la misma escalera, y continua su canto mietras teatralmente efectua un trabajo absolutamente creible (¿o mejor dicho increible?) de lo que es un estado de enajenación mental. Es decir, fuerza física, fuerza mental, interpretación teatral y creible, canto técnicamente perfecto, bello y musical…o sea, lo que Richard Wagner llamaba “obra de arte total”. Ni más, ni menos. Obviamente acabó exhausta. Vamos, yo haría lo mismo, si, pero con un médico al lado…y sin cantar! 🙂 🙂 🙂

     M'agrada

 1. alex

  Gracias Joaquim por esta selección; evidentemente de la Caballé liceistica de los 70s , se puede escoger mucho material y excelente.
  Particularmente , a mi me entusiasman especialmente sus 3 Verdi (como verdiano que soy) y que conservo alguno con sonido algo deficiente,que fueron sus AIDA y BALLO ( con Domingo, de partenaire) y el D.CARLO ( con la única actuación liceistica de la Verrett)
  En todo caso, te has currado un gran y espléndido homenaje , mucho más brillante que el presenciado el pasado martes in situ en el Liceu

  M'agrada

  • Si Alex, ya he dicho que podían ser estas como otras, en cualquier caso yo también te he dejado 2 Verdi y bajo mi punto d evista su Desdemona es muy superior a esa Elisabeth con Verrett.
   En cunato a la brillantez de la gala liceísta, insisto que Caballé tuvo la gala que ella quiso, estoy convencido.

   M'agrada

 2. Carlos R.

  Apreciado Joaquim, por fin voy a poder dedicar el tiempo requerido a tu blog después de un paréntesis forzado por un exceso de trabajo imprevisto, coincidiendo con el cierre del año y las entrañables fiestas.
  El problema será ponerme al día, en especial con estos tesoros dedicado a homenajear a la gran Caballé.
  Gracias por este homenaje pero también por todo lo que haces todos los días para acercarnos nuestra imprescindible ópera a nuestro ordenador.
  Te deseo a ti y a toda la asidua concurrencia, aunque sea con unos días de retraso, un 2012 al menos placentero y rebosante de salud.

  M'agrada

 3. Ho veus?… Després m’empr… -perdó:- m’empipo amb mi mateix per ser tan poc disciplinat: Vaig fer-me el ferm (ha, ha!!!) propòsit d’anar baixant, i després escoltar, pel mateix ordre en què has anat penjant aquest tresor històric, i ja vaig començar a fer els “deures”: Em vaig mirar l’altre dia l’”Stuarda”, i ahir al vespre -amb bisos aquest matí- el recital de Puccini. Havia baixat “La forza…”, però tinc problemes a l’hora de passar-li l’hj-split, ja que només em reconeix com arixiu “.rar” el primer dels arxius, i vam quedar que aquesta tarda l’Ana Maria s’ho miraria…

  …Però he vist que ahir al vespre vas penjar, com a cloenda de l’homenatge infernemlandià, un mp3 de la “Lucrezia…”, una de les meves òperes preferides de Donizetti -m’encanta, però és que m’encant, eh?, aquell trio que l’Alfonso comença a cantar, amenaçant,:: “Guai, si tu puges a la moto…” (“Guai, se ti sfugge un moto”)-, i adéu disciplina!, ja que ara mateix la baixaré i aquesta tarda-vespre l’escoltaré.

  Bé, nen: Moltíssimes, però que moltíssimes gràcies per aquests regals!

  M'agrada

  • M’agrada que us agradi, tenia por que la sobredosis acabessin tenint efectes letals. Jo, com ja us he dit, després d’escoltar les gravacions penso que encara era més gran del que jo creia, feia temps que no les escoltava i són una delícia.

   M'agrada

 4. Rosa

  Una veu i uns matisos únics. Tens raó, Joaquim, Montserrat Caballé és la Reina del Liceu. Avui, malgrat problemes de so i acompanyants, la seva veu és encara més excepcional. Sento no haver pogut escoltar-la al Liceu aquests anys, només per ràdio. Vaig començar a anar-hi regularment el 1973. Gràcies, Joaquim, pels regals que ens has fet d’aquesta veu.

  M'agrada

 5. colbran

  Recuerdo perfectamente estas funciones de Montserrat Caballé en el Liceu y el juicio que me merecieron en su momento.

  En “Lucrezia Borgia” debutaba Carerras en un primer rol de adulto; con anterioridad sólo había intervenido como Flavio (en la primera absoluta Norma de la diva catalana), dejando aparte sus anteriores intervenciones infantiles. Caballé estuvo genial, como siempre en esos 10 gloriosos años que cita Joaquim.

  En “Otello” volvió a estar soberbia de facultades y de intención, al lado de un impresionante Peter Glossop y de un para mí molesto Otelo, con una dicción imposible y un canto emitido a golpes, aparte de una voz desagradable. No se le aceptó con exceso y volvió para un peor Sansón, donde fue protestado, por enfrentarse al público que había desaprobado a su esposa que interpretaba Dalila muy deficientemente. Siempre me ha sorprendido que gustara tanto McCracken en el Met; tengo entendido que era una extraordinaria persona, pero como cantante nunca me interesó.

  “Luisa Miller” siempre me ha parecido la gran olvidada de Verdi, como le sucede a “I Vespri Siciliani”, conteniendo ambas páginas maravillosas, comenzando por sus oberturas, siendo para mí la de “I Vespri…” la mejor compuesta por el gran compositor italiano. La función transcurrió estupendamente y el trío protagonista estuvo magnífico. A la salida fui invitado a cenar a casa de Jordi Suriñá -tío carnal de Pep Munné- que, como ya dije en un comentario a un post anterior, le proporcionaba los adornos escénicos y quizás también parte del vestuario a la Caballé. Tuve la fortuna de compartir charla y mesa con el secretario de Victoria de los Angeles y con el gran barítono británico Peter Glossop. Acabada la cena acompañé en coche a Glossop hasta su hotel y me dijo, entre otras cosas, que Josep Carreras era la mejor y más hermosa voz de tenor del momento. Estaba entusiasmado con su forma de cantar y su comportamiento como colega.

  Hace tiempo que no escucho estas grabaciones completas, pero me imagino que aunque la radio siempre traiciona las voces, virtudes y defectos siempre quedan patentes y lo bueno siempre lo es.

  Felíz coda de un homenaje super-merecidísimo. Ojalá pudiera uno retroceder en el tiempo, no para volver a ser joven, sino para volver a escuchar en vivo la mararavilla de una voz irrepetible, para mí aún no superada por ninguna soprano. Unicamente Anna Netrebko me merece una admiración especial en la actualidad. Siempre hablando de sopranos, eh?

  Fede

  M'agrada

  • Fede, jo vaig començar amb l’Otello, buscant tan sols els fragments de la Desdemona i em vaig quedar enganxat a tota la funció.
   McCraken efectivament és molt discutible, per la dicció i l’estil, tan allunyat del cant verdià i molt més proper al verisme més descarnat, però és innegable que aixecava al públic de les cadires, si escoltes el final del segon acte te’n adonaràs. No estic tan segur que ara ho acceptéssim, en molts aspectes ens hem refinat molt`.
   Ella si que està esplèndida en totes tres gravacions, però esplèndida a uns nivells estratosfèrics i el plaer que suposa escoltar-la és enorme.

   M'agrada

 6. assai

  A mi la canción del sauce me ha cortado la respiración, yo creo que esa forma de cantar no es de este mundo, es sobrenatural. No tengo palabras, qué belleza y qué prodigio. Mil gracias, Joaquim

  M'agrada

 7. Nacho

  Hola Joaquim, gràcies per aquesta entrada.

  Per llàstima i per la edat no he gaudit de l’explendor de la Caballé, però he pogut trobar gravacións molt bones per aquí per Internet i em puc donar compte dintre del meu analfabetisme musical de la indubtable categoria d’aquesta artista. Com et deia al principi gràcies perquè m’he escoltat alguns fragments de les gravacions que has posat aquí i que no coneixia. Especialment les de Lucrezia Borgia m’han agradat.

  Gràcies de nou!
  Nacho Díaz

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: