IN FERNEM LAND

SANT SILVESTRE A BADEN BADEN: VILLAZÓN, HAMPSON i PERETYATKO


Rolandio Villazón, Olga Peretytko i Thomas Hampson a Baden Baden el 31 de desembre de 2012

Rolandio Villazón, Olga Peretytko i Thomas Hampson a Baden Baden el 31 de desembre de 2012

Si ahir gaudíem del concert de l’últim dia de l’any a Berlín, avui sense moure’ns de dia anem a la selecte ciutat balneari de Baden Baden per assistir a la Gala de Sant Silvestre, a l’entorn de Verdi, que va tancar l’any 2012  i que va retransmetre el Canal Arte, en competició amb Mezzo i Medici que emetien altres concerts d’interès contrastat. En aquesta varietat i competició hi sortim guanyant els aficionats que sense tenir el do de l’ubiqüitat ens permet amb poques hores de diferència assistir als concerts de Berlín, Baden Baden, Dresden o Viena.

A Baden Baden van programar una Gala dedicada en la primera part a Giuseppe Verdi per raons òbvies i jo crec que si volien homenatjar al genial compositor, triar a Olga Peretyatko, Rolando Villazón i Thomas Hampson era d’entrada un error. No són ells precisament el que podríem qualificar de veus verdianes, ni tampoc les seves carreres, malgrat la quantitat de rols verdians que ha cantat el baríton nord-americà i en menor mesura també el tenor mexicà, ens podrien fer entendre.

Hem parlat moltes vegades de les veus verdianes, de les característiques que han de posseir per poder honorar al músic de Roncole. No es tracta tan sols de l’estil, condició indispensable, també es tracta de tenir les condicions vocals físicament idònies, és a dir veus d’ampli registre central capaces de recórrer tot l’arc vocal amb noblesa, fiato i legato, amb flexibilitat i morbidesa, amb elegància amb clarobscurs i temperament dramàtic, mitges veus i en definitiva d’omplir vocalment les exigències musicals, expressives, tècniques i dramàtiques que la complexitat verdiana atorga als seus personatges.

Cal advertir que Hapson i Villazón no tenien precisament un gran dia, i mentre que el baríton nord-americà suplia les carències vocals i estilístiques amb trucs efectistes, Villazón va demostrar un cop més que l’ímpetu i la testosterona com a recurs per salvar un estat vocal problemàtic, són els seus pitjors enemics. Abans, any enrere quan semblava que aquell doll de desbordada passió podria amb tot, s’enduia al públic per endavant, ara malgrat que ell vol, no pot. El resultat és lamentable.

Peretyatko, que avui per avui no podríem adjectivar com una soprano verdiana, tret de Gilda o Nanetta, i potser més endavant Violetta, esdevé la gran triomfadora. El seu bolero de I vespri sicilianni no té gaire mèrit, el canta sense aparent dificultat, ja que la dificultat rau precisament en que una soprano dramàtica d’agilitat canti un fragment tan virtuosístic  carregat de coloratures, picats i trinats al final d’una òpera llarga i exigent, isolat i per una soprano líric lleugera a part de perdre grandesa, esdevé un brillant escalfament de la veu. En canvi en el duo de Rigoletto  ens mostra  les possibilitats expressives d’una veu que amb tota la cura que sigui possible, pot fer grans coses, no verdianes precisament.

A la segona part sense el compromís condicionant de Verdi i amb reptes més lleugers, Hampson pot amagar carències, no així Villazón que hagués fet bé en disculpar la seva absència per motius de malaltia. Peretyatko en una tessitura de simpàtica soubrette esdevé altre cop la reina d’una vetllada dirigida amb brillantor per el jove (1977) director colombià Andrés Orozco-Espada.

Us deixo els enllaços del vídeo (excel·lent qualitat tècnica) que jo crec, sense saber-ho del cert, que està editat i per tant que no era un rigorós directa. Si us fixeu en l’inici sobtat del duo de Don Carlo que comença sense que veiem com si succeeix en les altres peces, la sortida dels cantants i el director.

Per raons tècniques no us puc deixar els enllaços de l’àudio i de moment no hi ha, o jo no he sabut trobar, cap Youtube que il·lustri res del que he dit. Si la vostra curiositat pot més que la mandra, ja sabeu el que heu de fer, amb paciència, això si.

Giuseppe Verdi (1813-1901)
I vespri Sicilianni
Obertura
Mercè dilette amiche (Bolero)
Un ballo in maschera
“Alzati!…Eri tu che macchiavi”
Oberto conte di San Bonifacio
“Ciel che feci”
Rigoletto
“Tutte le feste al tempio”
I vespri sicilianni
Ballet d eles quatre estacions: La primavera
Don Carlo
“Dio che nel’alma infondere”
II
Gioacchino Rossini
La gazza ladra

Obertura
Cole Porter
Kiss me Kate
Where is the life that late I lade?
Jacques Offenbach
Les contes d’HoFfmann
Les oiseaux dans la charmille
Gioacchino Rossini
Les soirées musicales
La danza
Kikolai Rimsky-Korsakov
Napolitana per orquestra
Giuseppe Verdi
La Traviata
Libiamo ne’lieti calici (brindis)
Johann Strauss II
Die Fledermaus
Mein Herr Marquis
Emmerich Kálmán
Gräfin Mariza
Komm, Zigany
Franz Lehár
Die Lustige Witwe
Lippen schweigen

Radio-sinfonieorchester Stuttgart des SWR

Olga Peretyatko, soprano
Rolando Villazón, tenor
Thomas Hampson, baríton
Director musical: Andrés Orozco-Estrada

ENLLAÇOS VÍDEO

http://rapidshare.com/files/3694807041/SilvGalaBB_2012.mp4.001

http://rapidshare.com/files/2204509948/SilvGalaBB_2012.mp4.002

http://rapidshare.com/files/212981506/SilvGalaBB_2012.mp4.003

http://rapidshare.com/files/684465372/SilvGalaBB_2012.mp4.004

http://rapidshare.com/files/70345745/SilvGalaBB_2012.mp4.005

Mentre tot això succeïa, a l’altre extrem del país ja vareu veure ahir que el grau d’exigència musical era tot un altre i els resultats també.

A Baden Baden s’evidenciava cruelment que a vegades la música, fins i tot com un simple divertiment, pot esdevenir una llosa massa difícil d’aixecar.

A part de l’estat vocal de Hampson i Villazón, això pot ser circumstancial, l’elecció del programa era inadequat i encara va posar més en evidència les carències eventuals o no, d’unes veus més subjectes al show business que a la música.

La protecció de Sant Silvestrre, qui sap si embadalit per la festa berlinesa, va deixar una mica en l’oblit als artistes d’aquest concert.

29 comments

 1. simone

  estem a dia 3 i ja porto 2 dies de feina acumulada….em vaig quedar amb la del dia 1 i encara hi estic escoltant i comparant – per cert, interesantísim!!!…quina marxa que portes aquest any, Joquim! moltes gràcies. Fare el possible per mantenir el ritme.. 😛

  M'agrada

 2. Els clatellots que li fots darrerament a en Villazón són considerables. No dic jo que no siguin ben merescuts. Però em fa cosa, pobret, que em cau (i segurament també, ens cau a tots) molt be. No sé si me´l baixaré. No m´has engrescat gaire, i per veure´l patir… 😦

  M'agrada

 3. tristany

  Bé, si tot fos excepcional llavors ja no sabríem apreciar-ho quan realment n’és, potser. Esperar-ho, sí, sempre, i si arriba, gaudir-ne intensament. Sembla que no és el cas d’avui i com valoro el teu criteri com pocs, aprofitaré per deixar el “file owner’s traffic” expedit 🙂 🙂

  M'agrada

 4. Montserrat Tur

  Molt agraïda per els regalets d’aquest dos concerts, sobre tot per el la Bartroli i Rattel, fantàstic, peró m’agradaria si pot ser que els Reis Mags en deixesín de regal el concert que demà dia 4 cantaràn Beczala i Damrau , tant de bó pogui ser, per si es el cas moltes gràcies Majestats.

  M'agrada

 5. Josep Olivé

  Tenint en compte les teves valoracions i el volum de descarga crec que…que…mmm…que continuaré escoltant el “Clave bien temparado”, que sona a casa sempre que em vull “temperar” i que dona molt de si. 🙂 🙂 🙂

  M'agrada

 6. Fernando S.T.

  Dos reflexiones:
  El público de Baden Baden rompe a la alza los promedios de los asistentes a los conciertos o representaciones de ópera.
  Los asistentes al concierto parecen encantados con lo que está presenciando.
  Conclusión:
  Las exigencias se diluyen con la edad y el conservadurismo anquilosa el espíritu crítico
  Reconozco que caí en la tentación de bajarme el concierto, quizás por el morbo. Avisado estaba y no puedo poner reparos, pero una vez visto creo que no era motivo de un post en el blog, cuyos contenidos siempre suelen ser muy aprovechables.

  M'agrada

  • Suposo que et refereixes a l’edat dels assistents, oi?
   Si, és cert, també a Salzburg, a Bayreuth i a tots aquests festivals on el preu de les localitats és molt alt i poc assequible.
   No estic gaire segur que aquest concert esdevingués un èxit, sobretot si ho comparem amb altres concerts i representacions del mateix Festival. Ara bé, és cert el programa triat sembla fet tant sols per distreure, sense cap exigència. Tot i tractant-se d’un concert festiu de Cap d’Any, el nivell hagués pogut ser una mica més exigent.

   M'agrada

 7. Ewa

  “Cal advertir que Hapson i Villazón no tenien precisament un gran dia” – yes, it seems they both were struggling with the beginning of flue in Baden as they cancelled their performances in January. I am not a big fan of such concerts as I think it is very difficult to avoid kitsch (but the ending in Baden was funny:). However, Silvestrerkonzert in Dresden was really very good – beautiful singing and conductor with fantastic skills and peronality!

  M'agrada

  • Dear Ewa:
   I did not want to be too unmerciful about this concert. Hampson is not suitable to sing Verdi at all, that’s nothing new. Villazón is going through difficult times. If vocally was not well I would have recommend him not to sing Verdi as he did, with the voice emission quite open up to dangerous limits. That’s not becoming to his feble voice of the present. The young conductor and the beautiful Peretyatko did their best to avoid an unexpected disaster.

   M'agrada

   • Ewa

    Dear Joaquim, I know Hampson’s Verdi performances provoke discussions – but he generally seems to be an intelligent singer who will not harm himself:) As for Rolando Villazon I do share your opinion – it would be better he avoided heavier tenor reperoire … (but how is it posiible? a change of temper, career strategy are so difficult).

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: