IN FERNEM LAND

VERBIER 2014: EL VÍDEO DE FIDELIO ( Jovanovich-Brimberg-Gleadow-Schwartz-Nikitin-Richter;Minkovski)


El 3 de juny de l’any 2013 vaig descobrir amb una joia immensa a Ingela Brimberg, la sensació va ser d’impacte, ja que la soprano sueca té una veu molt important i sobretot un cant incisiu, intens i càlid. No s’acaba d’entendre com a hores d’ara encara sigui una soprano relativament desconeguda i vist el panorama wagnerià i la misèria generalitzada a Bayreuth, no s’enten com no forma part d’algun dels seus repartiments, però aquest dilema ja és un clàssic.

Avui us porto un magnífic vídeo (imatge espectaculars) del Festival de Verbier, amb la soprano sueca interpretant el rol de Leonora a Fidelio, dirigida per un dels “seus” directors, el francès Marc Minkovski, que recordeu que és qui la va portar al Palau per cantar aquella Senta inoblidable, acompanyada per els sorprenents Les Musiciens du Louvre.

Aquí l’orquestra és la impetuosa, juvenil i engrescadora formació del festival suís, amb joves promeses i futurs talents que aprofiten la estimulant experiència estiu rere estiu, dirigits per grans directors i compartint protagonisme amb solistes de gran nivell.

El Beethoven que dirigeix Marc Minkovski és tot vitalitat, nervi i exaltació revolucionària i és clar, els joves músics el segueixen amb devoció. El director francès fa una magnífica concertació, molt vigorosa i dramàtica, però en els moments d’expansió lírica també sap donar les textures orquestrals molt embolcallants per a unes veus notables, tret del Florestan de Brandon Jovanovich massa líric i amb dificultats diverses, tècniques també, tot i un esforç valuós per fer graduacions expressives en un rol massa sovint maltractat per tenors insuficients. Jovanonovich sembla més Jaquino que Florestan.

Notable el Rocco de Robert Gleadow, que ara per ara no és baix, com a molt baix baríton, però canta magníficament i també l’interpreta de manera convincent malgrat ser versió de concert.

Evgeny Nikitin, que també és un habitual de Minkovski (recordeu que tenia que cantar l’holandès del Palau al costat de Brimberg), canta un potent Don Pizarro, temible i imposant. Quina llàstima que no canti a Bayreuth, ja que en el Holandès podria demostrar una gamma expressiva que li priva aquest rol malèfic beethoviana. L’emissió a vegades tendeix a la fixació, però ell ho intenta evitar sempre. és una gran veu i in cantant apreciable.

Molt adequada la Marzelline de Sylvia Schwartz, encara que la seva veu no m’ha semblat gens seductora, però la cantant té classe i distinció en el fraseig i fa un bon contrast amb la poderosa Leonore de Ingela Brimberg.

El Jaquino de Bernard Richter és molt correcta sense més i el gegantí Don Fernando de Charles Dekeyser, amb una bona veu de baix tot i tenir els greus una mica sords, és poc expressiu i rígid.

La Collegiate Chorale respon amb enèrgica, dúctil i exultant prestació a la direcció de Minkovski.

Estic convençut que la majoria gaudireu molt d’una versió que no sent escenificada és “teatral” i el luxe d’escoltar a Ingela Brimberg és ja un motiu de festa, tot i que la impressió d’aquesta veu en directe no la produeix la gravació.

Ludwig van Beethoven
FIDELIO

Don Fernando: Charles Dekeyser
Don Pizarro: Evgeny Nikitin
Florestan: Brandon Jovanovich
Leonore: Ingela Brimberg
Rocco: Robert Gleadow
Marzelline: Sylvia Schwartz
Jaquino: Bernard Richter
Collegiate Chorale
Verbier Festival Chamber Orchestra
Director: Marc Minkowski

Salle des Combins 26 de juliol de 2014
Versió concertant sense subtítols

ENLLAÇ VÍDEO (un únic enllaç)

https://mega.co.nz/#F!zVViFYiJ!gHQBySVGr7ZO67rsyRNwNw

Demà us parlaré, si Déu i la pluja ens respecta, del concert de l’estiu, és a dir Jonas Kaufmann a Peralada.

11 comments

 1. OLIMPIA

  Celebro que t’agradi Ingela Brimberg. Jo la vaig veure al Teatre Verdi de Trieste fent el difícil rol de Salome i em va agradar molt. Sempre recordaré que a Trieste la gent no va aplaudir però no era una protesta, crec que el públic no era l’adequat. Jo sí que vaig picar de mans.
  Espero que l’esplèndid Jonas us hagi delectat.

  M'agrada

  • Ara m’agradaria unir en una mateixa representació a la senyora Brimberg i el senyor Kaufmann, Sieglinde i Siegmund per exemple.
   De ben segur la Salome havia de ser impressionant i no m’estranya res del públic de Trieste, malgrat tenir un passat austríac i ser la menys italiana de les ciutats italiana, es deuen sentir més propers a l’opereta, on la seva programació no hi manca mai, que no pas a l’òpera de Strauss.

   M'agrada

 2. Fernando S.T.

  Me gustó mucho Ingela Brimberg en el Palau y por ella voy a bajar el vídeo, pero espero que Minkovski me convenza más en Fidelio que en aquel Holandés.
  No iré a Peralada, puedes estar tranquilo ya que parece ser que la lluvia no aparecerá y os respetará.
  Mañana té leeré sin falta.

  M'agrada

 3. fransesc duran

  Com veuras, m’agraden molt els teus comentaris sobre lo qu’escrius perqué mels llegeixo tots i dedueixo que enguany , els festivals de Beirut no en sigut del tot agradables per tu, jo no puc opina ya que com et vaig dir l’opera alamanya si ha d’entendre molt per agradar-te, no obstant l’apart musical si m’agrade pero lo qu’es la vocal am sap, (cuidado sempre per mi,) una mica faixuga, tenin en compte també al gran “Wagner”. Estic esperant la teva opinió de Jonas Kaufmann, he sentit alguna cosa i segons ma dit algú es el futur tenor que donará mol a parlá, et vui dir qu’ami am sembla una mica recordá al gran Mario del Mónaco. Segueix aixi que mo paso mol bé GRACIES FOAQUIM

  M'agrada

 4. Juan

  Por mi parte debo reconocer que la mera presencia de Jovanovich ya me disgusta. Le he visto un Pinkerton, en San Francisco con Racette, que es para matarlo, un Des Grieux para salir corriendo con Geronte… y mucho me temo que Fidelio la destrozará. Habrá que darle una nueva oportunidad.
  Gracias Joaquim

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: