IN FERNEM LAND

MARIA CALLAS LA CASTA DIVA


Norma Callas (2)Feia temps que la versió més triada no es distanciava tant des d’un bon inici com en aquesta ocasió, ja que a la 7 no li calien ni els suports explicitats en els comentaris que alguns heu escrit, ella sola i el seu poder ha obtingut 44 tries, és a dir el 21% de les tries totals (209).

Potser a Callas, perquè la 7 és Maria Callas per si algú no ho havia esbrinat, li faltaven unes “rivals” més a la seva alçada. Sabia que sobretot sense el Casta Diva de Caballé o en menor mesura el de Sutherland, ambdues presents en la darrera tria i per això descartades d’aquesta, l’elecció perdia d’entrada competitivitat, però per això vaig intentar portar 9 versions que li posessin les coses una mica més complicades, no ho vaig aconseguir ja que la segona casta diva més triada va quedar a 15 tries.

Els resultats finals són:

Castes Dives-page-001 (2)

Per a mi, que la menys triada de les 10 sigui la 6, una de les versions que més m’agraden, ha estat una sorpresa, però en canvi que la segona més triada hagi estat la 2 m’ha agradat molt, ja que adoro aquesta versió.

Aquí teniu  la puntuació ordenada amb el nom de les 10 cantants, si premeu a sobre de cadascun dels noms podreu anar al youtube que va servir per extraure l’àudio.

Casta Diva 7 44 21% Maria Callas
Casta Diva 2 29 14% Anita Cerquetti
Casta Diva 1 27 13% Angela Gheorghiu
Casta Diva 4 24 11% Renata Scotto
Casta Diva 3 20 10% Anna Netrebko
Casta Diva 10 16 8% Shirley Verrett
Casta Diva 9 15 7% Renée Fleming
Casta Diva 5 13 6% Cecilia Bartoli
Casta Diva 8 11 5% Carol Vaness
Casta Diva 6 10 5% Cristina Deutekom

Crec que fer una tria amb una de les melodies més belles que s’han escrit mai i amb 10 cantants d’aquest nivell ha estat un exercici apassionant. Per a mi i ja ho vaig dir a l’apunt inicial, hagués estat molt millor incloure tota l’escena sencera, amb el recitatiu i la cabaletta, ja que d’aquesta manera es posa més en evidència la idoneïtat de la cantant, amb la capacitat dramàtica i tot el desplegament tècnic necessari.

APUNT RELACIONAT:

Encara no sé quina serà la propera tria, el que és segur és no serà una veu femenina.

Gràcies a tots els que heu participat triant i comentant.

38 comments

 1. Hofmannsthal

  Sr. Joaquim en mi opinión era bastante previsible cual seria el resultado concluyente de la encuesta que nos ha presentado, puesto que Callas es Callas. Yo sin duda (y creo no hallarme en un error cuando dijo que los demás habituales de este blog) la identifique al momento al igual que a Bartoli, Fleming, Gheorghiu, Cerquetti y Netrebko. Desgraciadamente he echado en falta nombres importantes a parte de los que ya menciona usted (Caballe y Sutherland) como Ponselle,Sills, Milanov y hasta Gencer.

  Aun así he encontrado gratificante que nos proponga estos ejercicios y he disfrutado mucho realizando y comparando las distintas versiones.

  PD: Para acabar quería preguntarle para cuando tendrá el Chénier del jueves pasado puesto que supondría para mi un gran agrado saber su opinión de la función del mismo modo que querría compartir la mía ( y conseguir el video claro está)

  Un saludo

  M'agrada

  • Hola Hofmannsthal.
   Et pregaria que oblidessis el Sr., amb Joaquim ja està bé. Moltes gràcies.
   En segon lloc Sills i Gencer també eren presents a la tria de les Stuarda, per tant no hi podien ser. Si que hagués pogut posar a Ponselle i Milanov, de fet van estar a punt, però vaig desestimar-les, totes no hi podien ser i sobretot després de tantes tries fetes, he comprovat que els cantants antics mai són valorats com jo esperava, sembla com si el sofregit de les gravacions faci desestimar als magnífics cantants que hi ha al darrere.
   Curiosament en aquesta tria, la segona més votada és Cerquetti i la quarta Scotto, quelcom que m’ha sorprès molt positivament.
   Finalment, no hauries d’esperar aquesta gravació com quelcom segur. No és gens fàcil aconseguir-la, ja que les circumstàncies de l’emissió no la fan assequible.
   Jo moltes vegades sóc el primer sorprès en rebre tot el que m’envien, per tant m’estimaria més no us féssiu gaires il·lusions i si l’acabo tenint ho celebrarem i si no arriba, no tindrem tant disgust. Donar per fet que tot allò que volem tenir en matèria d’àudios i vídeos operístics ho acabareu tenint gràcies al blog, ni és cert, ni convenient, primer perquè em suposa una pressió que no desitjo i en segon lloc perquè és impossible garantir els desitjos de tothom
   Gràcies per comentar i participar.

   M'agrada

   • Hofmannsthal

    Disculpa Joaquim, pero dado que apenas nos conocemos supuse que preferirías un trato mas formal; pero si así te incomoda menos aparcaré las formalidades a un lado sin reparo alguno.

    Respecto a la parte final de mi comentario, en ningún momento pretendo ponerte bajo ningún tipo de presión innecesaria. Ya sabemos todos que ante todo eres humano y no podemos exigirte todo el material que querríamos. No pasa nada si no lo consigues pues ante todo lo mejor de la representación yace en mi memoria y en como lo experimente en el cine.
    Tomate tu tiempo y no te preocupes.

    M'agrada

    • No et preocupis, l’única cosa és que molts creuen que això de deixar coses a disposició ja és com una obligació i no deixa de ser una cosa que afegida al blog que em dóna molta més feina de la que us podeu pensar i evita que faci apunts sobre temes que tinc pendents.
     El que m’empipa més és que hio hagi persones que mai comenten, ni participen activament i em demanin gravacions quasi de manera imperativa.
     Mira que fa anys que faig el blog, doncs a això encara no m’he acostumat.

     M'agrada

 2. colbran

  Evidentemente sin “Sediziosi voci…Fine al rito…Ah, bello a me ritorna”, la plegaria con su gloriosa melodía queda algo coja, ya que una “Casta diva” puede estar muy bien cantada por una soprano/mezzo, pero la idoneidad del personaje a las características de la intérprete se justifica con el recitativo y la cabaletta completa.

  Una mezzo que me hubiera gustado escuchar también en esta selección es Grace Bumbry que tiene en el mercado una versión completa de “Norma” grabada en directo muy interesante. Pero la selección efectuada por Joaquim es muy gratificante y muy trabajada, siendo una gozada escuchar a estas 10 excelentes intèrpretes, reunidas para interpretar una de las más bellas melodías de todos los tiempos, con una sutíl reminiscencia del “Ave Maria” de Schubert.

  Ah!, casi se me olvidaba! Tengo una grabación comercial de Teresa Stich-Randall realmente sorprendente, en una cantante que para mí es una de las mejores Sophie (“Der Rosenkavalier”-dir. von Karajan) -si no la mejor- de cuantas he escuchado, ya sea en directo o en grabación.

  Curiosas y dignas de escucha las versiones de las mezzos Giulietta Simionato y Ebbe Stignani. No hay que olvidar que Giuditta Pasta -la Norma original- era una auténtica mezzo-soprano que incluso se atrevía con roles de contralto y según ciertas fuentes a ella se debe la introducción de esta “Casta diva”, dado que el rol era muy “brusco” y deseaba entonar un aria donde ella pudiera dar rienda suelta a la dulzura que caracterizaba su canto, a lo que Bellini respondió con ese prodigio de “Casta diva”, pero en un tono excesivamente alto para su limitado registro agudo, por lo que su autor tuvo que reducir la tonalidad.

  Mi selección -por oden numérico- : 2-5-7. Aunque sea innecesario decirlo, mi preferida es Maria Callas.

  Fede

  M'agrada

 3. gloria aparicio

  Veig que m’he allunyat una mica del resultat final però, es indiscutiple que la Callas guardi tanta distancia , les meves primeres ” castes divas ” van ser Callas i Caballé, per a mi , sempre millor Callas per la seva interpretació, cantava des les “entranyes”….. encara que la tècnica sens dubte era de Caballé, la meva segona opció, va ser la 1 Angela G. i la tercera la 9 René F. potser perque les tinc més escoltades perque m’encanten, i les conèc més… així que el meu ordre anave, 7-1-9- Gràcies Joaquim per el saborós entreteniment, fins la propera….

  M'agrada

 4. Jordi Medallo Muñiz

  Molt lògic el resultat. La Callas no té rival amb les altres propostes fetes, tot i que la Cerquetti està molt bé. Veurem la liceista d’enguany. Moltes gràcies Joaquim.

  M'agrada

 5. dandini

  El resultat estava cantat.potser el més interessant era veure que passava amb la resta.
  Em sorpren
  els pocs vots obtingut per la perfeccionista Cecilia Bartoli o Carol Vaness.
  la versio d’Angela Gheorhiu m’ha semblat mancada d’emoció i
  la de Renata Scotto maravellosament fraseijada pero la versió d’estudi no pot amagar els seus problemes en els aguts en forte.
  Tanmateix coincideixo força amb en Colbran .El personatge de Norma és massa polièdric per fer un judici només amb la Casta Diva.Aquest és un fragment que pot fer la mar de be moltíssima gent. L’autèntic repte(i ón la gent s’agafa els dits) del rol són altres fragments com poden ser “Ah bello a me ritorna”, “Oh Non tremare” ,”Vanne sí mi lascia indegno”,”In mia man” i “Deh non volerle vittime”.

  M'agrada

 6. Fernando S.T.

  Maravillosa selección.
  7 por supuesto, luego la 2, que intuía que era Cerquetti pero no lo sabia de cierto y por último la 10, que no tenía ni idea de quien se trataba y ha sido una total sorpresa. Shirley Werrett era una cantante excepcional que cada vez me gusta más.

  M'agrada

 7. SANTI

  No veig un comentari que t’he escrit.
  Repeteixo:
  Hagués estat molt bé tenir en una mateixa “casta diva” a Callas, Caballé i Sutherland, només amb Callas que és molt lògic que s’hagi destacat tant, cal fixar-se amb les altres 3.
  Cerquetti que vaig votar, Gheorghiu que com bé diu Dandini és freda com un glaç i Scotto que és una copia de Callas i per això ja tenim l’original. Després Netrebko que crec que és injust que estigui tant per sobre de versions molt millors com són les de Verrett, Deutekom o Vaness.
  La versió de Bartoli, que tinc sencera en disc, no m’agrada gens, no perquè no ho canti bé, sinó perquè sembla desvirtuada de la Norma tradicional. Si acceptem Callas com a referència es fa difícil pensar en Bartoli com una Norma possible, en temps de Callas hagués estat una bona Clotilde.
  Fleming ho fa molt bonic i Verrett és una belcantista nata.
  Per si no ha quedat clar jo he triat Callas, Cerquetti i Deutekom.

  M'agrada

 8. Rosa Gelpi

  Jo vaig triar la 1- 7 i 9. Amb la nr 7 no vaig tenir dubtes, inconfunsible. Jo que soc una Tebaldiana aferrissada, també reconec la grandesa de la Callas, ella es Norma i es Tosca, aquests rols l’ hi pertanyen per sempre.
  Estic contenta de haber coïncidit bastant amb la majoria.
  Gracias Joaquim per permetre poder participar, llegirte es aprendre cada vegada

  M'agrada

  • colbran

   Y cómo gritaba y cómo desafinaba!

   Su versión “completa” en discos Decca/London con del Monaco (1967) es un horror, con supresión -además- de escenas enteras a cargo del bajo, supongo que para que cupiera en dos LPs.

   Fue un “meteoro” que prometió mucho y al poco tiempo se quedó en nada. Quizás sus más aceptables grabaciones sean un “Macbeth” con Fischer-Dieskau y una -creo que completa- “Anna Bolena”. Su tan celebrado “Nabucco” está lleno de intensidad y dramatismo, pero cuesta un poco asimilar tanto grito, si se escucha con espíritu crítico y no con devoción “die hard”.

   M'agrada

   • Jan

    Va durar poc, pero quan era jove, la veu era excepcional. Llàstima que no se sabés dosificar. Pel que tinc entès portava una vida mogudeta… i això efecta. I a més, a l’escena no es reservava ni una nota. Va durar massa poc, cert.

    M'agrada

 9. duran

  Excel-lents les explicacions de tots el concorsants, yo la veritat vaig votar per aquest ordre, 3 – 4- 9 , per que aixi am ban agradá indistintamnet de la interpret, també tinc a dir que tenia una mica de confusió en cuan a les veus, Totas presioses.

  M'agrada

 10. Leonor

  Si una es muy fiel a sus debilidades…Callas, desde luego (¡viva “La Divina”!), Cerquetti y Deutekom, otra gran soprano (por su coloratura la reconoceréis). Estuvieron complicadas…¡Gracias y feliz semana, infernems!

  M'agrada

  • Hi Jean-François
   Ce est un jeu, mais je lui ai expliqué la raison pour laquelle ils ne ont pas participé Caballé et Sutherland. Dans le jeu le mois précédent, le choix de Maria Stuarda, ces sopranos déjà participé, en fait, le gagnant était Caballé, et ne voulait pas d’insister sur les mêmes sopranos.
   Merci pour les commentaires et bienvenue à IFL

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: