IN FERNEM LAND

UNA RARESA DE GAETANO DONIZETTI: L’ASSEDIO DI CALAIS


 

Avui us proposo una raresa de Gaetano Donizetti, l’òpera en tres actes amb llibret de Salvatore Cammarano, estrenada a Nàpols el 19 de novembre de 1836, per tant no estem parlant d’una òpera primarenca, un any abans havia triomfat a Nàpols mateix amb Lucia di Lammermoor.

Quan Donizetti va començar a escriure L’assedio di Calais pensava en una Grand Opera per l’Opéra de Paris, per tant tenint present els grans ballets indispensables a la capital francesa, però també va tenir present la tradició del melodrama italià al oferir el rol masculí protagonista a una contralt, seguint la gran tradició rossiniana amb els rols heroics dedicats a a questa vocalitat: Tancredi, Malcom, Arsace, Talbot i tants altres.

L’òpera no es va estrenar al Paris com inicialment havia previst Donizetti i va ser a la ciutat de Nàpols on es va poder escoltar per primera vegada aquesta notable partitura, dedicada a la Reina mare Maria Isabel. L’òpera va tenir una bona acollida, si bé el tercer acte es va qualificar de molt fluix respecte a la resta.

L’opera no es va tornar a representar fins l’any 1990 al festival Donizetti a Bergamo, quelcom que una vegada escoltada l’òpera no s’acaba d’entendre, ja que altres òperes del mateix compositor  han tingut més sort sense ser especialment millors que aquesta.

El segell anglès Opera Rara va gravar l’òpera dos anys abans que el festival donizettià reposés l’òpera per primera vegada durant el segle XX.

La proposta que us porto avui és molt digne, i forma part de l’Armel Opera Festival 2015, el festival hongarès que posa en competició les diferents propostes de les companyies d’òpera que es presenten, alhora que s’ha de triar al millor cantant, en una iniciativa que va més enllà dels concurs de cant tradicionals.  En l’edició del 2015 les òperes presentades han estat:

 1. Die Zauberflöte de Mozart per la Szeged Teatre Nacional de Hongria
 2. L’assedio di Calais de Donizetti per English Touring Opera de Londres
 3. Le nozze di Figaro de Mozart per la Cluj-Napoca Hungarian Opera de Romania
 4. Private View de Van Parys per el Muziektheater Transparant de Antwerpen, Bèlgica
 5. Un segreto d’importanza de Rendine pel Josef Kajetán Tyl Theater de Plzeň, República Txeca
 6. Mozart i Salieri de Rimski-Korsakov pel Josef Kajetán Tyl Theater de Plzeň, República Txeca

El interès rau en comptar amb el vídeo d’una òpera veritablement infreqüent que compta amb una partitura molt notable, més que per la rellevància de les veus, si bé algunes d’elles són molt interessants, no així el cas de la mezzo que canta el rol d’Aurelio, però el nivell és molt més que digne i estic segur que us interessarà, si més no a tots aquells més inquiets que aneu a la recerca d’obres diferents a allò que hem escoltat mil i una vegades.

La versió que ens ofereix la English Touring Opera és en dos actes i s’han inclòs els millors números musicals del tercer acte, que s’ha eliminat, com també i degut a la proposta digne però modesta, els ballets.

A la mitja part hi ha unes entrevistes traduïdes al francès, amb el president del jurat, també amb James Conway, director de la English Touring Opera i també director d’escena de la proposta que ens explica la seva proposta escènica, molt interessant i finalment amb el director d’orquestra.

Aquí la teniu

Gaetano Donizetti
L’ASSEDIO DI CALAIS

llibret de Salvatore Cammarano

Eleonora: Paula Sides
Aurelio: Catherine Carby
Edmundo: Ronan Busfield
Giacomo de Wisants: Matthew Ward
Giovanni d’Aire: Andrew Glover
Eduardo III: Grant Doyle
Eustachio de Saint-Pierre: Craig Smith
Pietro de Wisants: Matthew Stiff
An English spy: Peter Brathwaite
Armando: Jan Capinski

English Touring Opera

Pannon Philharmonic
Director musical:  Jeremy Silver

Director d’escena: James Conway
Armel Opera Festival / ARTE
Thália Theatre, Budapest 30 de juny de 2015

Cantat en italià amb subtítols en francès

Si voleu més informació sobre l’òpera us deixo l’enllaç de la wiquipedia anglesa

https://en.wikipedia.org/wiki/L’assedio_di_Calais

ENLLAÇ WEB ARTE TV (visió disponible fins al 31/12/2015)

http://concert.arte.tv/fr/le-siege-de-calais-de-donizetti-larmel-opera-festival

ENLLAÇ WEB DEL FESTIVAL

http://armelfestival.org/en/

ENLLAÇ Vídeo

https://mega.co.nz/#F!e1E3AapD!iHU4WwS66a4L3plm1stktQ

Miraré les altres òperes presentades i desconegudes per a mi, i si crec que són interessants no ho dubteu, també les portaré a IFL. Els Mozart no cal, m’enteneu oi?

8 comments

 1. Ad

  ¡Muchas gracias Joaquim! No conozco nada de esta ópera, honestamente ni sabía que existía, es un gusto visitar esta página y siempre aprender, ver y disfrutar cosas nuevas (hasta voy aprendiendo algo de catalán). Ahora mismo la bajo.

  M'agrada

 2. Leonor

  ¡Mil gracias!
  Estas óperas han de tener vida (no sólo “sota-caballo-y-rey”); será muy interesante.
  ¡Gracias por esta aportación, valiosísima, como todas!
  ¡Un saludo y buenos días, infernems!

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: