IN FERNEM LAND

PROMS 2016: ARGERICH, BARENBOIM I LA WEDO INTERPRETEN WIDMANN, LISZT, SCHUBERT i WAGNER


Avui un concert excepcional

Torna la WEDO amb Daniel Barenboim, és clar, als PROMS i en aquesta edició amb una invitada tan luxosa i carismàtica com la inigualable pianista Martha Argerich que interpreta l’original, efectista i brillant concert per a piano i orquestra núm 1 de Franz Liszt, i després juntament amb Barenboim, interpreten un quatre mans tan deliciós com emotiu, el Rondó en La major de Franz Schubert, com si fos una propina, que òbviament no és. Dos vells amics s’ho passen bé i ens ho fan passar bé, fent música.

La segona part està dedicada íntegrament a Wagner, una de les especialitats de Barenboim, però el concert encara ens reserva una sorpresa inicial amb l’obra “Con brio” del compositor Jörg Widmann de qui el 2012 ja vaig fer un apunt arran de l’estrena a Munic de la seva òpera Babylon, si voleu recuperar aquell apunt  us deixo l’enllaç actualitzat

BABYLON DE JÖRG WIDMANN: PROHASKA-WHITE-SCHNAUT-MYLLYS;NAGANO-PADRISSA

“Con brio” és una obra curiosa que juga amb temes de la 7ª i 8ª simfonies de Betthoven per fer una mena de variacions a una prèvia  “deconstrucció”, que s’escolta amb interès. Widmann sap captar l’atenció, té enginy i un domini de l’orquestració tan atractiu com virtuós. M’interessa aquest compositor.

Tota la segona part la WEDO ens ofereix una interpretació càlida i molt “barenboimniana” de les obres més sovintejades del simfonisme wagnerià. Tot i que la paradigmàtica i lloable orquestra està en un moment molt més dolç que en altres ocasions, no és precisament el seu bon nivell el més notable, perquè jo no em cansaré mai de dir que l’exemple d’aquesta orquestra, d’aquest projecte tossut que sobrepassa el notabilíssim interès musical malgrat els recels que continua suscitant aquesta formació que barreja amb envejable harmonia músics jueus i àrabs.

L’orquestra amb seu a Sevilla, on prepara les seves gires mundials, és l’exemple més evident de que tot és possible, només cal creure-hi, però la realitat és interessadament tossuda per voler-nos fer creure que això és un miratge i que tot el que no sigui contundència, és bonisme esquerranós que cal combatre. La xarxa en va plena d’aquest missatge populista ultradretà. Barenboim és un far quan tot s’omple de negror i boira.

No vull entrar en debats polítics perquè el que en a ni m’agradaria és que és parlés d’un projecte musical que trenca barreres i sobrepassa línies vermelles i ens fa pensar. Pensar, quelcom que sempre molesta a tots els intransigents, els dèspotes, racistes i xenòfobs de totes les tendències, colors i creences.

Algú que no deu estimar gaire a Barenboim em deia un dia que tot això era pur egocentrisme del popular director, ja que Barenboim només busca el Nobel de la Pau, doncs si aquest Nobel no estès tan desprestigiat després d’afegir a la seva nòmina noms que res tenen a veure amb la pau i que més aviat la combaten, penso que si, que el director argentí se’l mereix, i molt

Per la seva banda Martha Argerich enlluerna en el concert de Liszt. Un concert que podria ser banal i un vehicle d’exclusiu lluïment per a solistes d’aquests que maltracten a cop de tècnica els teclats. Argerich utilitza aquest concert per enlluernar molt més amb la sensibilitat que no pas amb la tècnica que té però que no és l’objectiu sinó una eina per mostrar creativitat, sensibilitat i sobretot bellesa i la perfecta sintonia amb l’amic Barenboim fa que l’adagi esdevingui un moment veritablement inoblidable.

PROMS 2016 CONCERT núm 43

Jörg Widmann
Con brio
Franz Liszt
Concert per a piano i orquestra núm 1 en mi bemoll major
Propina:
Franz Schubert
Rondo en La major D951

Richard Wagner:
Tannhäuser – Obertura
Götterdämmerung – Albada i viatge de Siegfried pel Rin i Marxa funebre
Die Meistersinger von Nürnberg – Obertura
Propina: Die Meistersinger von Nürnberg, Preludi de l’acte 3er
Propina: Lohengrin Preludi (Acte 3er)

Martha Argerich, piano
West-Eastern Divan Orchestra
Director: Daniel Barenboim

Royal Albert Hall de Londres 17 d’agost de 2016

Us deixo l’enllaç de la pàgina web dels PROMS 2016 per si voleu visionar el concert (disponible fins el 10 de setembre)

http://www.bbc.co.uk/events/ezw2mb#b07rkvp4

Sempre que hi ha un concert de la WEDO i Barenboim em deixo endur per la passió i l’entusiasme que em produeixen els seus concerts, per això aquí i mentre pugui, sempre protagonitzaran el corresponent apunt a IFL.

18 comments

 1. Fernando S.T.

  Barenboim se merece el Nobel.
  No todos los árabes son talibanes, ni terroristas.
  No todos los judíos son ultra ortodoxos e intransigentes imperialistas.
  La música obra milagros, pero sin las personas que la interpreten y sin políticos capaces de dialogar y negociar, es impisible que la WEDO cunda ejemplo.
  Grandes Baremboim y Argerich
  Gracias también por lo que trasciende del propio concierto.

  M'agrada

 2. Niklaus Vogel

  Moltes gràcies un cop més per compartir-ho. L’he vist i m’ha encantat. M’agraden molt Barenboim i Argerich i ja he tingut ocasió de veure’ls un parell de cops al Festtage berlinés i sempre han estat extraordinaris. La veritat és que cada any em passa igual, no hi penso mai amb els Proms i hi ha concerts força interesants. Una abraçada, amic

  M'agrada

  • Tenen una programació, cada any i en porten molts, absolutament envejable.
   L’Albert Hall no és una bona sala, impressiona però no és una bona sala, cal dir-ho i si hi vas cal anar molt en compte on compres l’entrada perquè hi ha llocs de reverberació insuportable i inadmissible.

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: