IN FERNEM LAND

SIMON RATTLE I DANIEL TRIFONOV ACOMIADEN EL 2016 A BERLÍN


I continuo el periple per el darrer dia musical de l’any 2016 i avui ens aturem a la sala Philharmonie de Berlín per assistir al concert de Sant Silvestre de la Berliner Philharmoniker i que va reunir a Simon Rattle, naturalment i al estratosfèric Daniel Trifonov, en un brillantíssim concert que va incloure obres de  Dmitri Kabalewsky, Sergei Rakhmàninov, William WaltonAntonín Dvořák.

Resulta interessant comparar les diferents propostes que al voltant del Cap d’Any van apareixent i constatar que amb un programa com el que ens proposa Sir Simon Rattle, evidentment popular però amb peces poc sovintejades, també es pot fer un èxit, és clar que amb la Berliner Philharmoniker sembla impossible no fer-lo, oi?

El gran atractiu del concert és la participació del gran pianista Daniel Trifonov per interpretar el tercer concert per a piano i orquestra de Sergei Rakhmàninov, un del concerts més mítics, exigents i amb fama d’extrema dificultat del repertori, i el que ens deixen el berlinesos i sobretot el pianista rus, és aclaparador per l’habitual i sempre sorprenent desplegament tècnic i sobretot per la seducció interpretativa. Rattle i la Berliner acompanyen luxosament i es reserven el seu grau de virtuosisme per les obres programades per orquestra sola.

El streaming que podreu veure en l’enllaç que adjunto al final de l’apunt, es gaudeix des de l’obertura de l’òpera desconeguda de Kabalewsky “Colas Breugnon” fins a les danses eslaves de Dvořák, amb una perla exòtica de Walton compilada pel propi Rattle com a cirereta d’un pastís exquisit, que encara ens reserva el Galop de Kabalewsky en una propina que tanca el cercle d’excel·lència que sempre ofereix la que per a molts és encara i sempre, la millor orquestra del món.

Silvesterkonzert der Berliner Philharmoniker

Dmitri Kabalewsky: Obertura de “Colas Breugnon”

Sergei Rakhmàninov: Concert per a piano i orquestra núm 3 op. 30

Allegro ma non tanto (re menor)

Intermezzo: Adagio (fa menor / re major)

Finale: Alla breve (re menor → re major)

William Walton: Peces orquestrals  “Façade”, compliades com a una suite orquestral per Simon Rattle

Antonín Dvořák: Dases Eslaves op. 72 (selecció)

Propina:

Dmitri Kabalewsky: Galop

Daniil Trifonov, piano
Berliner Philharmoniker
Director: Simon Rattle

Berliner Philharmonie 31 de desembre de 2016

Si voleu visionar el streaming del concert, premeu l’enllaç

http://www.ardmediathek.de/tv/Shows-im-Ersten/Silvesterkonzert-der-Berliner-Philharmon/Das-Erste/Video?bcastId=2673654&documentId=39743210

Els patges reials ens deixen avui un deliciós entremès. Si us heu portat bé durant l’any podeu deixar una sabata, sabatilla o espardenya per aquí, a veure si aquesta propera nit els Reis Mags premien aquesta suposada bondat dels darrers dies.

9 comments

 1. Retroenllaç: Noticias de enero 2017 | Beckmesser

 2. Eduardo

  Gracias Joaquim, por fin he encontrado el concierto perfecto de fin año, de los cuales has comentado. Por supuesto, me he reencontrado con Sir Simon Rattle, en la dirección perfecta, luego de dejar la de la Birmingham orquesta, (quien no ha oído la versión de segunda sinfonía, de Malher, en estudio, se las recomiendo), creo que a pesar éxitos y algunos fracasos aparece Sir Simón, con la intensidad de antaño, es arrobador. Creo a la orquesta la más perfecta, no lo dudo un instante, casi perfecta porque perfección absoluta no existe.
  En cuanto a Trifonov vaya, creo que solo dos puntos debajo de, Argerich, no hay pianista en la actualidad, que tenga su mano izquierda tan equilibrada, su versión, es magnífica. La misma Matha he dicho, Trifonov tiene “todo y más”, añadiendo que “Lo que hace con sus manos es técnicamente increíble. Es también su toque – que tiene la ternura y también el elemento demoníaco. Nunca había escuchado algo así.”.
  Es por eso que dejo humilde regalo Reyes, a todos integrantes deI IFL……

  M'agrada

  • Trifonov cuando sea un venerable anciano será la bomba, por ahora es sencillamente maravilloso.
   Rattle parece dispuesto a dejar una huella importante en Berlín en estos últimos años.
   Un abrazo Eduardo

   M'agrada

 3. jaumeM

  Quin luxe! Gaudir de totes aquestes propostes de cap d’any, una darrera l’altre, sense problemes d’agenda ni de simultaneïtat,.
  I a mes, poder estalviar el perdre el temps amb alguns concerts que no interessen.
  GRACIES!!!!

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: