IN FERNEM LAND

El Walther von Stolzing de JONAS KAUFMANN


Jonas Kaufmann. Foto New York Observer

Com que fa més de cinc anys d’aquesta versió de Die Meistersinger von Nürnberg que va tenir lloc a Edimburg el dia 2 de setembre de 2006 en el marc del prestigiós Festival de la capital d’Escòcia (versió de concert), i tenint en compte que el preciós i compromés rol de Walther von Stolzing corria a càrrec de Jonas Kaufmann, m’ha semblat oportú portar-la a IFL, ja que no tinc constància que el tenor muniquès l’hagi tornat a cantar i tampoc que tingui previst fer-ho en el futur, per tant la gravació alhora que magnífica en quan a resultats artístics, és avui per avui l’única ocasió d’escoltar el Walther von Stolzing que a més a més, tan sol va cantar en aquesta única ocasió i per tant és un motiu suficient per fer-ne un apunt i deixar-la a la vostra disposició.

La versió de concert de l’òpera wagneriana va suposar el comiat de Brian McMaster al capdavant del Festival després de 15 anys de dirigir-lo i si bé no podem dir que sigui una versió inoblidable de la “comèdia” wagneriana, bàsicament per una direcció musical més aviat feixuga i plana, va comptar amb un equip de cantants que va suposar una combinació de tres generacions que abraçaven l’experiència de John Shirley-Quirk o Richard van Allan , la seguretat d’un Hans Sachs tan sòlid com Robert Holl, o l’esclatant joventut de Kaufmann, Rose o Rutherford (ara Hans Sachs a Bayreuth), que van aixecar notablement el nivell.

Kaufmann arriba al tercer acte amb prou enteresa per oferir-nos una segona escena preciosa, potser mancat d’una mica més d’alè, però la seva exultant joventut vocal, l’heroïcitat del seu cant i el seu fraseig romàntic, alhora que líric, amb la veu càlida i d’accents daurats, amb gruix i exaltada passió, fan de la seva prestació, un esclat que s’agraeix especialment en un rol que moltes vegades l’hem escoltat com si es tractés d’un Siegfried esbufegant.

És veritablement una llàstima que no hagi insistit amb aquest rol, sobretot tenint en compte que la tendència oficial ens ha portat a que un escolanet s’hagi coronat en els darrers anys com el Walther de referència. Déu del cel!

Aquí us deixo a Kaufmann cantant “Morgenlich leuchtend in rosigem Schein…” amb uns matisos i uns reguladors que són un veritable goig i que un cop més em fan lloar al tenor alemany i enyorar la vessant wagneriana, allò que podria ser i no acaba de ser. Com sempre, al final trobareu els enllaços per obtenir l’òpera sencera.

Richard Wagner
Die Meistersinger von Nürnberg
Òpera en tres actes

Hans Sachs – Robert Holl
Veit Pogner – Matthew Rose
Sixtus Beckmesser – Andrew Shore
Fritz Kothner – James Rutherford
Kunz Vogelsang – William Kendall
Konrad Nachtigall – John Shirley-Quirk
Balthasar Zorn – Jeffrey Lawton
Ulrich Eisslinger – John Mitchinson
Augustin Moser – John Robinson
Hermann Ortel – Philip Joll
Hans Schwarz – Glanville Hargreaves
Hans Foltz – Richard van Allan
Walther von Stolzing – Jonas Kaufmann
Eva – Hillevi Martinpelto
David – Toby Spence
Magdalene – Wendy Dawn Thompson
Nachtwächter – Paul Whelan

Edinburgh Festival Chorus
BBC Scottish Symphony Orchestra
Director musical: David Robertson
Edinburgh International Festival – 2 de setembre de 2006

 

Em sembla que aviat haurem de tornar a parlar del Liceu.

37 comments

 1. KÀTIA

  Apa!!! Avui sóc la primera.M’ho baixo pitant i a escoltar-la mentre no m’adormi.Demà seguirè que de segur m’agradarà una burrada.
  Bona nit,Joaquim,i com sempre moltes gràcies

  M'agrada

  • Potser si, això no ho puc controlar, o sigui que si demà tanquen rapidshare, tal dia farà un any, Jo continuaré publicant cada dia, això si us quedareu sense enllaços, em sabrà molt greu. Jo crec que en el 99% dels enllaços que us deixo, no he comés cap delicte, ja que rapidshare en això és molt primmirat, però…

   M'agrada

 2. glòria. a.

  Que bé que per fí hagi aprés a baixar-me els vostres bombonets, com super- fan d’en J.Kaufman em sembla una bona determinació que esperi un temps per interpretar certs rols, volem Kaufman per molts anys, per sort , hi han molts altres que pot fer i fá de meravella, tant de bó sería que altres cantants coneguessin així els seus límits o possibilitats…..i estic pensant en un parell….
  Gràcies Joaquim , ja tinc garantit un feliç cap de setmana.

  M'agrada

 3. Hariclea

  ejem ejem, yo no se datos que no estoy en su cerebrito 😉 pero nunca ha dicho de no volver a cantar Walther y como creo q en Salzburg se repondra eso o por ahi estoy segura q en los anos q viene haba oportunidad de oirle en eso. Como he oido en los ultimos 2 anos 3 Sachs estupendos, le dejo elegir con cual cantar :-p Aunq si me daria un toque extra de algo que lo cante con Bryn, tienen buena quimica juntos 🙂

  M'agrada

  • Quina alegria Hariclea! Està clar que té que ser protagonista en JK per que vinguis a comentar.
   Jo ahir també pensava que una nova producció amb Terfel i Kaufmann, a Salzburg per exemple, seria fabulosa, però…cxom he dit a Kenderina al FB, a JK no li agrada cantar una òpera on s’ha d’esperarar 5 hores a cantar la seva ària 🙂

   M'agrada

 4. JaumeM

  M’el baixo ans que el FBI ens tanquin el servidor!!!!!.
  Kaufmann extraordinari cantant wagner(siegmund, inclos), pero ahir precisament l’escoltava en el concert de Waldbühne, que tu tambe ens vares donar, i a l’aria de la Gioconda la veu agafa un timbre molt desagradable per a mi, ¿s’en diu entubada, engolada?, pero quan canta wagner o weber no li he notat (¿?).

  M'agrada

  • Josep Olivé

   esplèndid, esplèndid, esplèndid, esplèndid, esplèndid, esplèndid, esplèndid, esplèndid, esplèndid, esplèndid, esplèndid, esplèndid, esplèndid, esplèndid, esplèndid, esplèndid, esplèndid, esplèndid, esplèndid, esplèndid…i aixi 100 vegades, com al cole, catxis!

   M'agrada

 5. saisbcn

  Gràcies Joquim!! vaig molt perô que molt endarrerida amb els teus posts….de bolit amb el curro. les perles en audio que ens vas deixant em alegren els sentits. Moltes gràcies per la teva dedicacio.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: