IN FERNEM LAND

HANDEL: IL DUELLO AMOROSO (Emőke Baráth-Nathalie Stutzmann)


La fórmula és simple: Triar entre les àries i duets més bells, emotius i virtuosístics de l’inabastable catàleg handelià i construir una mena d’òpera, amb alguns concerti grossi i obertures entre els números vocals i construir una òpera inexistent a la que li posen l’evocador títol de Il duello amoroso i ja tenen un programa per nodrir festivals estiuencs. Només cal una soprano, una contralt que també podríi ser un contratenor i una orquestra amb criteris historicistes, i el més probable és que el públic assistent xali d’allò més amb tanta concentració de bellesa, andantes catàrtics, duets d’encisadora combinació vocal i agitats allegri que despleguin les dosis justes d’espectacular virtuosisme.

L’experiment funcionarà si al capdavant hi ha un director musical sensible i dues cantants que sàpiguen extraure tota la brillantor dels joiells handelians.

En aquest cas són la deliciosa i cristalina soprano hongaresa Emőke Baráth i la contralt i directora francesa Nathalie Stutzmann, fent notar una mica el pas del temps però encara ferma i precisa, conjuntament amb l’Orchestre Orfeo 55 les que ens ofereixen aquest atractiu duel amorós.

Il Duello Amoroso no és la cantata composta per Handel al 1708 , “Amarilli vezzosa” coneguda precisament com Il duello amoroso, no,  és una òpera imaginària creada a partir d’àries i duos d’òperes de Handel, com un pretext per armar un concert però seguint un criteri argumental o si us estimeu més una certa narrativa que dóna sentit al conjunt de peces triades. Trobareu fragments de Giulio Cesare, Rinaldo, Nero, Alcina, Rodelinda,… i s’aniran succeint àries, duos i fragments tan estimats com Cara sposa, Lascia ch’io pianga, Oh cara mia, Scherza infida, Tornami a vagheggiar o tantes altres potser no tan famoses però igualment belles fins al calfred.

Podeu veure tot el concert prement aquest enllaç:

http://culturebox.francetvinfo.fr/resultats/widgets/external.html?source_type=live&id=244435&player=simple&width=530&height=300&size=auto

Georg Friedrich Haendel
IL DUELLO AMOROSO

Emőke Baráth, soprano
Nathalie Stutzmann, contralto

Orchestre Orfeo 55
Chef d’orchestre Nathalie Stutzmann

Festival de Sablé

Centre Culturel, Sablé-sur-Sarthe, 25 d’agost de 2016

Aquesta és una proposta prou atractiva que estic segur que seria molt benvinguda per aquí i que no crec que trenqui cap pressupost de cap temporada. No deixa de ser un concert d’àries però amb un lligam narratiu, que necessita, com és el cas d’unes intèrprets a l’alçada. Espero que ho gaudiu

4 comments

  1. Moltes gràcies, Joaquim! El vaig veure fa poc a Culturebox i em va encantar! Com bé dius, qüestió de no buscar-li tres peus al gat pel que fa a la narrativa i deixar-se embolcallar. Tinc debilitat per l’Emöke, que em sembla una soprano que t’ho posa fàcil: mai sembla patir ni mostra tensió ni en l’extensió ni en l’ornamentació. I aquesta veu tan clara! Una delícia. És com obrir una finestra i que passi l’aire. Molt sovint amb l’Stutzmann em sembla que cantaria millor si no estigués tant pendent de l’orquestra, el que realment em sembla una quadratura de cercle complicada, ja que ella sola és la que es posa en aquest compromís. La vaig veure fa poc al Wigmore Hall i és encomanadissa, té una veu fabulosa (però petita) i prou recursos. No estic segura si ha fet gaire òpera representada. Algú l’ha vist mai?

    M'agrada

    • Al Liceu va venir a fer un Fiodor del Boris i encara és l’hora que l’hagem de sentir, però va ser un error per part del teatre per cridar-la i ella per acceptar, ara bé en sales petites i amb una orquestres barroques, llueix molt perquè és una cantant excepcional i la veu és preciosa, d’autèntica contralt.

      M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: