IN FERNEM LAND

ANNA PIROZZI LA LADY MÉS TRIADA


anna-pirozzi

Anna Pirozzi

I quan possiblement ni jo mateix esperava malgrat que quan la vaig escoltar em vaig quedar absolutament colpit, la Lady més triada ha estat la soprano italiana Anna Pirozzi, una autèntica soprano dramàtica que malgrat la seva joventut ja triomfa en les presentacions que fa arreu. Ha cantat a Les Arts (Abigaille) i hi torna aquesta temporada a cantar la Hélène de Les vepres siciliennes, així com a Bilbao per cantar la Maddalena de Andrea Chénier i al Teatro Real per cantar precisament Lady Macbeth el proper mes de juliol.

A IFL l’he presentat d’incògnit i també ha triomfat, cruspint-se amb patatones a grans, grandioses Lady. Va començar a despuntar des d’un bon començament i sempre s’ha mantingut al capdavant disputant-se el primer lloc amb dos noms indiscutibles: Ghena Dimitrova i Shirley Verrett, que són les que han quedat en segon i tercer lloc. Un podi magnífic però jo mai hagués pensat que la Pirozzi guanyaria, per aixóòencara em sembla més valuós aquest triomf, perquè estic segur que la immensa majoria dels que l’heu triat no sabíeu qui era.

Les votacions han anat d’aquesta manera.

Resposta Vots %
Lady 1 24 15%  
Lady 2 14 9%  
Lady 3 22 14%  
Lady 4 8 5%  
Lady 5 12 7%  
Lady 6 10 6%  
Lady 7 8 5%  
Lady 8 5 3%  
Lady 9 20 12%  
Lady 10 15 9%  
Lady 11 2 1%  
Lady 12 23 14%  

Aquest és el vídeo de on vaig extreure l’àudio d’Anna Pirozzi

I aquesta tria ordenada i desvetllant els noms és aquesta (prement a sobre del nom anireu al vídeo)

Lady 1 24 15% Anna Pirozzi
Lady 12 23 14% Ghena Dimitrova
Lady 3 22 14% Shirley Verrett
Lady 9 20 12% Gwyneth Jones
Lady 10 15 9% Anna Netrebko
Lady 2 14 9% Maria Guleghina
Lady 5 12 7% Tatiana Serjan
Lady 6 10 6% Astrid Varnay
Lady 4 8 5% Birgit Nilsson
Lady 7 8 5% Marisa Galvany
Lady 8 5 3% Leonie Rysanek
Lady 11 2 1% Mara Zampieri

La primera tria de la temporada ha trencat esquemes i sobretot ha descobert per a molts una soprano que està començant a fer una carrera molt important, aquests són els propers compromisos

data opera rol teatre director musical i escènic
Sep 16 Andrea Chenier Maddalena it San Francisco Opera C: Luisotti; D: McVicar
oct. 16 Adriana Lecouvreur Adriana Lecouvreur Teatro di San Carlo, Napoli C: Oren; D: Lorenzo Mariani
nov. 16 Nabucco Abigaille Opéra de Monte-Carlo C: Finzi; D: L Muscato
nov. 16 Nabucco Abigaille Teatro Verdi di Salerno C: M Michailidis; D: G Vaccari
Dec 16 I vespri siciliani Helena Palau de les Arts, Valencia C: R Abbado; D: D Livermore
Jan 17 Macbeth Lady Macbeth Teatro Massimo di Palermo C: G Ferro; D: E Dante
feb. 17 La Wally Wally Teatro Comunale di Modena C: F Ciampa; D: Nicola Berloffa
feb. 17 La Wally Wally Teatro Municipale di Piacenza C: F Ciampa; D: Nicola Berloffa
Feb-Apr 17 Nabucco Abigaille it Staatstheater Stuttgart C: Comin; D: Rudolf Frey
Mar 17 La Wally NoRole I Teatri Reggio Emilia C: F Ciampa; D: Nicola Berloffa
Apr 17 Norma Norma Teatro Filarmonico, Verona C: F Ciampa; D: De Ana
May 17 Andrea Chenier Maddalena ABAO, Bilbao C: Ranzani; D: Romero Mora
May 17 La forza del destino Donna Leonora it Israeli Opera, Tel Aviv C: Oren; D: Pier Francesco Maestrini
Jun-Jul 17 Macbeth Lady Macbeth Teatro Regio di Torino C: Noseda; D: E Dante
jul. 17 Macbeth Lady Macbeth Teatro Real de Madrid C: J Conlon;
Oct-Nov 17 Nabucco Abigaille Teatro alla Scala, Milano C: N Santi; D: D Abbado

Moltes gràcies a tots els que heu participat en aquesta tria, espero que us hagi agradat i sobretot que us hagi sorprès positivament.

Brava Pirozzi!

Apunt d’orígen

https://ximo.wordpress.com/2016/10/03/a-lentorn-de-macbeth-triem-una-lady/

32 comments

 1. Jan

  Jo sí que la vaig reconeixer i no vaig dubtar en votar-la. Vaig tenir l’oportunitat d’escoltar-la al ROH aquest estiu fent la Leonora de Il trovatore i vaig FLIPAR. És sens dubte una de les grans de l’actualitat i dels pròxims anys. I sens dubte també la millor Lady Macbeth de l’actualitat.
  La veu al teatre sona com si fos una Caballé però en versió soprano dramàtica. L’agut té una projecció i squillo impressionants.
  La veurem aviat també a Barcelona.
  Brava!

  M'agrada

 2. alex

  Pues me siento afortunado de haber votado a Pirozzi ( dije que la 1 sin ser vocalmente una “bestia”, dominaba bien el rol por italianità ) y a Dimitrova.

  También acerté para mis adentros, repudiando a la Zampieri ( la num.11), el “garbanzo negro” de las 12 versiones
  Gran cata, Joaquim!

  A la Pirozzi, tengo prevista verla y escucharla el prox. 10 dic. en Les Arts ( VEPRES)

  M'agrada

 3. dandini

  Molto brava Anna Pirozzi !
  Vocal i estilisticament és gairebe perfecta.Tanmateix sempre em passa una cosa quan la sento:li trobo a faltar una mica d’espontaneïtat expressiva.Potser li manca una mica de maldat.
  La Dimitrova una gran veu pero per mí pitjor cantant que Pirozzi.Al teatre impactava per gran volum en audio perd l’excel·lencia.
  Tatjana Serjan té alguna limitació vocal pero té un cant per mí més elaborat i mostra millor les dues cares del rol i no es limita a ser “el papu”.
  De la resta només dir que m’ha sorpres l’adeqüació vocal i estilistica de Gwyneth Jones que ha tingut forces vots.
  Al contrari del que m’ha passat amb Birgit Nilsson que crec que cap conservatori del món permetria una equivocació d’estil i d’emissió tant evident.Per cantar Verdi no n’hi ha prou amb tenir un agut que sobrepassi 2 ,3 o 7 orquestres tocant conjuntament.El que més em sorpren és que una persona intel·ligent com ella no hi posés remei.Li hagués anat molt be consultar el teu post perque hagues aprés molt.
  El premi a la desafinada més contundent se l’endur Leonie Rysaneck, tot i les veneracions que desperta entre els nostalgics ,les errades queden en els audios.
  A part de les estimadíssimes Gencer, Monastyrska i Larmore ,aprofito per deixar-vos una interpretació de gran nivell sovint oblidada.Es tracta de Josephine Barstow(1940)
  que al Liceu vam coneixer ja massa veterana.

  M'agrada

  • La Barstow no la trobo molt verdiana, però era una cantant molt notable.
   Tu creus que la Sieglinde, la Senta la Salome, la Crisotemis o l’emperedriu de Rysanek no són dignes de veneració? o aquella Ortrud que aixecava el MET?

   M'agrada

 4. Pepa MG

  me alegro de mi papeleta, dos ganadoras y otras dos con menos votos, pero sí tienen pedigree. Gracias Joaquim por todo este hilo alrededor de Macbeth, gracias por compartir toda esta belleza.

  M'agrada

 5. gloria aparicio

  Doncs estic contenta, hem encertat de plé en les tres primeres , especialment en la 1 , va ser aclaparador escoltar-la justament la primera, quin “poderìo” només la vaig poguer escoltar una vegada però obviament, no em calìa mès per entendre amb que era (per a mi…) perfecte….i jo ni tant sols sabia de la seva existencia, vaig dessitjar que resultés la primera i ha estat així, haig d’aconsseguir escoltar-la més i si fos possible en directe, a la 3 si la vaig coneixer i la vaig marcar perque sempre m’agradat i la 12 tampòc la coneixia i em va agradar, aquesta si vaig haber d’escoltar-la més d’una volta en competició amb la Netrebko que si conèc , aquesta última tant hagués pogut ser ella …. estic contenta doncs fa un temps que no estic gaire al corrent de les veus actuals però no tindrè tant mala oïda quan he reconegut per primera vegada les veus més importants…gràcies Joaquim, m’ho he passat molt bé…..petons.

  M'agrada

  • Me n’alegro molt, però pensa que si haguessis gaudit molt amb quatre versions que no haguessin quedat les primeres jo estaria igualment content per fer-te gaudir amb quatre de les dotze, perquè jo crec que el que importa no es pensar com la majoria, es tenir un criteri personal sòlid.
   Petons

   M'agrada

 6. marcozincone

  Brava Pirozzi! Yo sí la voté, sin tener idea de quien fuera, pero pensé que era la única que pudiese competir con mi venerada Verrett. Ahora a esperar grabaciones y a esperarla un dia al Liceu (con tal que no la contracten para Butterfly…) Esta noche me toca Martina Serafin, a ver si el cielo es generoso!

  M'agrada

 7. SANTI

  Una justa guanyadora a una tria magnífica
  També vaig triar a Verrett a Varnay i la Jones, que em va agradar molt.
  Gràcies Joaquim pet aqursta intensa setmana a l’ entorn de Macbeth.
  Hi vas avui?

  M'agrada

 8. jordi magriñá

  Quan es diu que avui en dia no hi han veus grans no es veritat. La Pirozzi es un exemple de una gran veu, com la dels anys 60 ó 70. Quin goig fa sentirla. Brava

  M'agrada

 9. katia

  Vaig triar Dimitrova,Jones,Verret i Guleghina.Em va agradar la que ha guanyat pero no el suficient i suposo que per ser la primera i tenia pressa per escoltar les altres i després no hi vaig insistir.
  Gràcies per aquesta bona estona

  M'agrada

 10. Jordi Medallo Muñiz

  Vaig triar la Dimitrova, la Galvany; la Verret i la Varnay. Tenia la Zampieri la darrera. La pirozzi era la primera vegada que la sentia, ara un cop escoltada més pausadament…caram quina veu. Espero sentirla en directe. Molt bo amic Joaquim.

  M'agrada

 11. colbran

  Yo escogí Pirozzi, Galvany, Netrebko y Dimitrova, por orden numérico. Mis preferidas, siendo las cuatro para mí superlativas, han sido Galvany por su fuerza interpretativa que yo ya conozco por haberlsa visto en vivo y el gran descubrimiento de Pirozzi que esta francamente impactante. Dimitrova es mi debilidad y Netrebko me ha gustado mucho. Sólo reconocí a Marisa Galvany, por la cantidad de veces que he escuchado su “Macbeth” del Liceu, después de haberlo visto, y su grabación canadiense de la ópera integral que pude descargar de Youtube, cuando estaba disponible. Del resto no reconocí ninguna y celebro haber seleccionado a Dimitrova sin saber quién era.

  M'agrada

 12. Leonor

  La verdad es que es una justa vencedora ¡Vaya nivel el de las Lady!
  No la voté (aunque creí que era Liudmila Monarstika), pero me dejó impresionada; me gustaron Dimitrova, Verrett (aunque la lectura de la carta no la realiza ella), Nilsson y Galvany. Vaya concurso ¡Bravo Verdi, a las cantantes y a Joaquim! ¡Saludos, infernems!

  M'agrada

 13. jl pagan

  va ser la meva favorita sobretot pel seu belcantisme deliciós sense deixar de banda el dramatisme. Clar que també he votat a tres de les que han quedat en últim lloc pel mateix concepte… bé no es pot ser perfecte…la veritat és que ” me gustan todas”

  Gràcies Ximo per allò tan didàctic i entretingut dels teus posts

  M'agrada

 14. dandini

  Leonie Rysanek era excel·lent en els rols que tú menciones i en algún altre com per exemple la Kostelnyka.Pero en el de Lady Macbeth era deficient ,al menys en el aspecte vocal, M’estranya molt que sempre se m’hagués venut la seva interpretació com paradigmàtica quan el seu audio no resisteix la comparació amb Pirozzi ,Barstow, Galvany,Guleghina,etc.
  El fet de que en aquells temps l’acces a diferents enregistraments fos enormement complicat ens ha donat peu a veneracions injustificades i oblids imperdonables .En aquest aspecte crec que menys informació facilita la manipulació,com en política vaja…

  M'agrada

  • Només una cosa, t’oblides que hi ha molts cantants que no són precisament el paradigma de la perfecció tècnica però en canvi sobre l’escenari aconsegueixen molta més complicitat interpretativa que els tecnicament perfectes, i no hi ha dubte que aquest és el cas de Rysanek que com a Lady va commocionar tots els teatres on la cantava, començant pel MET.

   M'agrada

 15. Pepa MG

  he visto el video de Turandot en Valencia 2008, me ha gustado mucho la maria guleghina. Ayer hice una busqueda sobre el Calaf (Berti) y ya veo que no es que a mi me sonara raro, es que el Berti pues como que no. Ah, aquellos tiempos en que Valencia era una fiesta!!! Me pregunto cuando cobrarian todos aquellos, porque en 2008 ya arrastrabamos una deuda considerable aunque no cara al exterior, pero eso es otra historia. Pongo este comentario aquí porque en tu apunte de 2007 https://infernemland.blog/2007/05/29/maria-guleghina/
  no hay posibilidad de comentar.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: