IN FERNEM LAND

EL D’ANJA HARTEROS EL NON MI DIR MÉS TRIAT


Anja Harteros a Der Rosenkavalier – Bayerische Staatsoper München © Wilfried Hösl

Per a mi la preparació d’aquesta tria va significar un plaer especial perquè les 12 versions són esplèndides i l’ària, no cal dir-ho, és una autèntica perla que obliga a les sopranos que l’interpreten a desenvolupar totes les capacitats tècniques i expressives de grandissíma exigència que és norma en l’obra mozartiana.

De les 12 versions des del primer moment es van destacar les quatre que han quedat primeres i la número 3 no ha estat desbancada en cap moment. Es va col·locar a la pole position i així com les altres tres va tenir avançaments, la 3, que és la versió d’Anja Harteros va mantenir sempre el primer lloc, tot i que ja vegeu en el quadre final que la cosa va anar ben justa.

Aquesta és la versió que ha estat més triada

Les altres 11 restants són rotes elles sopranos de categoria i tot i que hi manquen alguns dels grans noms mozartians, crec que l’equip feia veritable goig. La resta de tries es van repartir d’aquesta manera

Però per odre de més a menys triades, ara us deixo les dotze versions. Prement a sobre del nom de cadascuna d’elles podreu accedir al youtube que va originar l’àudio de l’apunt originari..

Non mi dir 3 25 14% Anja Harteros
Non mi dir 8 24 13% Adrianne Pieczonka
Non mi dir 5 22 12% Elisabeth Grümmer
Non mi dir 12 21 12% Eleanor Steber
Non mi dir 6 15 8% Sena Jurinac
Non mi dir 7 14 8% Renée Fleming
Non mi dir 1 13 7% Anna Tomowa-Syntow
Non mi dir 4 13 7% Edita Gruberova
Non mi dir 11 12 7% Diana Damrau
Non mi dir 9 11 6% Joan Sutherland
Non mi dir 10 7 4% Birgit Nilssom
Non mi dir 2 4 2% Edda Moser

Gràcies a tots els que heu participat i si us ho heu passat bé triant, he aconseguit l’objectiu.

Bona setmana!

24 comments

 1. kàtia

  Jo vaig votar 3-6-8-11 pero el cert es que totes son magnifiques.També en el meu cas que no tinc prou coneguda Don Giovanni em va resultar més difícil.Pagava la pena escoltar.

  M'agrada

 2. Xavi

  Doncs jo vaig fer un 3-4-6-10, la 3 és la que més em va agradar, però no sabia qui era, de fet, tan sols vaig conèixer a la Shuterland, ni la Nilsson vaig reconèixer haha…

  Una abraçada!!

  Xavi

  M'agrada

 3. jordifosal

  Vaig triar sense saber distingir a la majoria, jo només vaig conèixer a Sutherland, Gruberova,i Grümmer, aquesta última perquè és una versió que tinc molt escoltada i vaig votar conjuntament amb Steber,Pieczonka i Gruberova.
  Molt maco tot plegat

  M'agrada

 4. jordi magriñá

  Jo també vaig triar sense saber distinguir qui cantaba. Aquesta vegada m´ha sigut més difícil fer la tria degut a que quasi totes eren molt bones i d´un nivell de qualitat semblant.

  M'agrada

 5. colbran

  Para mí la mejor interpretación de todos estos “Non mi dir” es la de Edda Moser -que ha quedado la última-, la más intensa, la más dramática , la más expresiva. y con una dicción perfecta. Le otorgué un 91/2 +, seguida de Adrianne Pieckzonka con un 91/2, de Edita Gruberova con un 9 y de Renèe Fleming con otro 9. Quedó aparcada la 12 (Eleanor Steber) con 9, pues sólo había opción para cuatro cantantes. Si hubiera tenido que calificar la “menos buena” hubiera escogido a Joan Sutherland con un 8, pues no se le entiende ni jota y su canto es un poco “embarullado”.

  Que conste que no reconocí a nadie, como me suele suceder casi siempre, pero la falta de expresión y la fatal dicción me señalaba que la 8 no la iba a seleccionar.

  Me sorprende que sólo Santi y dos habituales más de este blog se hayan fijado en la magistral interpretación de Edda Moser, una auténtica Donna Anna, con el talante absolutamente dramático que corresponde al personaje. Me alegra haber acertado la segunda clasificada y lamento que no me haya convencido del todo Elisabeth Grümmer pero yo siempre selecciono quien me gusta más y no quien conozco. A Anja Harteros le adjudiqué un 8 1/2.

  De todas maneras mi enhorabuena a la triunfadora.

  M'agrada

 6. Jordi Medallo Muñiz

  Vaig triar, en aquest ordre, la 3 (Harteros), la 6 (Jurinac), 12 (Steber) i 11 (Damrau). La 5ena tenia la 2 (Moser). Totesw son unes magnífiques versions.

  M'agrada

 7. Leonor

  Grümmer, Jurinac, Nilsson y Steber fueron mis elegidas, por lo que veo, ya que no las reconocí esta vez; por cierto, no escuchaba bien la 2 (se me paraba y la dejé por el resto) y voté, olvidándome de ella. Me dejé a la reina de los inmensos “staccatti”, la gran Edda Moser. Ay.
  Y enhorabuena a Harteros. 🙂

  M'agrada

 8. Gloria Aparicio

  Veig que tres de les meves escollides son guanyadores, 3-8-12 després vaig dubtar entre la 5 i la 7 i em vaig decidir per la 7 doncs a mi la expressivitat de Renné Fleming em sembla sublim …. es veritat Joaquim que han estat 12 perles molt difícils per resaltar les millors però, veig que segueixo escollin les més valorades entre tots nosaltres i això m’agrada….

  M'agrada

 9. nozzefigaro

  Per vist que no tenia ni idea de a qui estava escoltant, em fa contenta veure que sense saber-ho m’he decantat per quatre grans dames, hagin quedat en la posició que hagin quedat, com són: Pieczonka, Damrau, Sutherland i Mosser.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: