IN FERNEM LAND

EL QÜESTIONARI IFL DE MARIA TERESA MIR


Amb la Maria Teresa Mir (Isolda a can IFL) ja no sé quants anys fa que compartim amistat, una amistat que va més enllà de l’òpera i que en moments complicats s’ha manifestat de manera gratificant. Com succeeix en tota bona amistat també hem tingut enganxades, que precisament per tractar-se de topades entre amics s’han resolt com s’han de resoldre.

Són moltes coses compartides, moltes representacions d’òpera, moltes tertúlies, molts dinars, sopars, berenars i celebracions de tota mena, alegres i tristes, també viatges i vivències vitals.

El seu caràcter fort i decidit, la seva empenta i la capacitat de lideratge han fet que ho compartíssim tot plegat amb passió i amb aquella visceralitat inconfusible que ens caracteritza a tots els operòfils empedreïts.

Ella forma part d’una generació de liceistes forjats al voltant de noms mítics: Flagstad, Del Monaco, Tebaldi, De los Ángeles, Caniglia, Di Stefano, Windgassen, Grob-Prandl, Lorenz, Filippeschi, Neri, Christoff, Hotter, Campora, Mancini, Stignani….una llista interminable que donaria pas a Caballé, Cossotto, Domingo, Aragall, Zeani, Cappuccilli, Bruson, Sardinero, Bonisolli, Bumbry, Verrett, Milnes, Carreras….i fins avui mateix que segueix, més crítica que mai, vivint els avatars de l’actual Liceu amb una mena d’indignació i combativa resistència (geni i figura…)

Bé, parlant de la Maria Teresa no acabaria mai, aquest és el seu qüestionari, però us vull deixar la frase lapidària amb la que va acabar l’e-mail amb el seu qüestionari

“Joaquim m’has fet una mala passada, em sento infidel a tants i tantes estimats i estimades que m’he deixat al tinter. Tens la la culpa d’aquest rau-rau.”

 1. La primera vegada que vas anar a l’òpera quin any va ser? 1950
 2. A quin teatre? Liceu
 3. Quina òpera vas veure? Tristan i Isolda
 4. Els teus pares anaven o van a l’òpera? No
 5. Quin compositor operístic t’estimes més? Wagner
 6. Quina és l’aspecte que valores més d’una representació operística? La música
 7. Quin és el teu tenor predilecte? Wolfgang Windgassen
 8. Quina és la teva soprano predilecta? Victoria de los Ángeles
 9. Quin és ell teu baríton predilecte? Hans Hotter
 10. Quina és la teva mezzosoprano predilecta? Janet Baker
 11. Quin és el teu baix predilecte? Boris Christoff
 12. Quin és el teatre dels que has visita que més t’ha impressionat? Liceu
 13. Podries viure en una ciutat sense teatre d’òpera? No
 14. Quina és la teva òpera predilecte? Tristan i Isolda
 15. Quina òpera detestes? Cap
 16. Valora de 1 a 10 la importància del director d’escena en una representació operística 7
 17. A quina ciutat del món que no sigui la teva i amb teatre d’òpera, t’agradaria viure? Londres
 18. Quin és el llibretista operístic preferit? Hugo von Hofmamannsthal
 19. Quin és el teu heroi de ficció operística? Parsifal
 20. Quina és la teva heroïna de ficció operística? Brünnhilde
 21. La gravació operística que t’enduries a l’illa deserta? ELEKTRA – filmació amb Bóhm, Rysanek,Varnay, Diskau
 22. El director d’orquestra operístic preferit? Antonio Pappano
 23. El director d’escena preferit? Harry Kupfer
 24. La representació operística que t’hagués agradat assistir? Les Troyens del MET
 25. L’òpera barroca que més t’agrada? Rinaldo
 26. L’òpera clàssica que més t’agrada? Don Giovanni
 27. L’òpera romàtica que més t’agrada? LesTroyens
 28. L’òpera del segle XX que més t’agrada? Der Rosenkavalier
 29. L’òpera del segle XXI que més t’agrada? Into the Little Hill
 30. Si poguessis escollir una vocalitat lírica, què t’agradaria ser: soprano, mezzosoprano, contralt, tenor, baríton o baix? mezzosoprano

Avui m’ho ha posat fàcil la Maria Teresa, ja que la fabulosa Elektra dirigida per Karl Bohm la tenim disponible a Youtube

Moltes gràcies Maria Teresa per participar en el qüestionari i perdona si t’he pobligat a trair tantes coses.

La setmana vinent tindrem el qüestionari d’una persona molt especial per a mi, Assai.

12 comments

 1. OLYMPIA

  Sempre interessant i valorant la veterania que és un grau. Jo no em vaig atrevir amb Elèctra fins fa pocs anys i, per sort, vaig sortir victoriosa de l’experiència. Aquell cant a l’Orestes, el germà potser mort, em fa tocar el sól de l’ànima.

  M'agrada

 2. ISOLDA

  Joaquim, gràcies per la teva amistat la qual sempre he valorat moltíssim. Són molts anys d’una amistat que va esdevenir al Liceu quan encara per mi, eres un marrec. Hem viscut i compartit moments únics i inoblidables dels què es guarden al bagul dels records.
  M’ha encantat la definició d’alguns dels trets del meu caràcter. És cert, el meu apassionament per la música i sobretot per l’òpera, m’ha conduit a discussions d’opinió sobre la qualitat de l’espectacle, i no sempre he quedat ben “parada”….!! Com em coneixes…!!
  Petonets!!

  M'agrada

 3. colbran

  También tengo la suerte de contar con la amistad de Teresa/Isolda desde hace casi 35 años, con la que hemos compartido mil y una cosas, la mayoría buenas y algunas no tanto (quebrantos de salud, …). Me gana por 4 años en antigüedad liceista. Yo “debuté” en el ’54. Coincidimos en varias respuestas y en ocasiones estamos de acuerdo y en otras no, como debe ser. Si siempre opináramos igual sería un aburrimiento. Me gana en varios nombres de grandes cantantes vistos en vivo y que yo daría algo por haberlos podido ver: Flagstad, Caniglia, Callas (ésta por una tozudez mía de no querer pagar la subida del precio de la entrada),…del Monaco, Lorenz, Beirer,…Pero creo que del resto he tenido la fortuna de verlos todos/as y son recuerdos que nunca se olvidan.

  Nos vemos habitualmente y disfrutamos con los recuerdos, los acuerdos y los desacuerdos y algún “suizo” de tanto en tanto.
  Enhorabuena por tu buen gusto en las respuestas y gracias por tu amistad.

  M'agrada

 4. ISOLDA

  Amic Fede, si bé és cert que en moltes ocasions no hem estat d’acord, crec que són més les vegades que hem coincidit, i si he vist aquests cantants i tu no, una raó elemental és perquè tinc més edat.
  Estimat Fede són moltes les vivències viscudes amb tu i el Joaquim de les que deixen petjada i, això està per sobre de si t’agrada més o menys un cantant. Tinc molta sort de poder gaudir d’una amistat com la vostra. Moltes gràcies.
  La propera trobada una xocolatada…!!

  M'agrada

 5. Joan

  Indiscutible tria. Em sorprén que la primera òpera fos T&I més tenint en compte que no t.hi van portar els pares… i que hagi acabat essent també la teva preferida. Va estar especialment cantada? Hi va haver quelcom especial que et va marcar?

  M'agrada

 6. ISOLDA

  Joan la meva història operística o musical com es volgui dir, per entendre-la s’hauria de conèixer l’època en que vaig viure i la situació econòmica de la meva familia. Tinc 82 anys el novebre faré els 83, per tant quan vaig anar al Liceu per primera vegada en tenia 15. Vaig anar sola doncs ja treballava, i vaig anar a veure el Tristan perquè vaig escoltat el Preludi i mort d’Isolda per la radio que just l’haviem comprat, i em va fascinar. És veritat que la vaig veure per la Kirsten Flagstad, però jo, encara que no t´ho creguis, no sabia qui era aquesta cantant. És molt llarg d’explicar, lo incomprenssible. En la meva època en el país hi havia moltes mancances entre elles la cultura.
  Gràcies pel teu interés.

  M'agrada

 7. Joan

  Woooow !!!La Flagstad no cal saber qui és, quan l’ escoltes (a l’edat que tingui, jo només ho he fet en disc) de seguida te n’adones de la magnitud…
  Però tot i amb això… a 15 anys… i el preludi va al principi, el Liebestod al final…. i en mig? però amb aquell monstre escènic i el públic en éxtasi deu marcar sí, i ara s’entén tot més bé. Gràcies de l’extensa explicació!

  M'agrada

 8. Guillermo

  Un gran qüestionari farcit de noms mítics. Algunes òperes per mi estan identificades amb un nom, en el cas de Tristan und Isolde aquest nom és Flagstad. L’impacte de la primera vegada que la vaig escoltar no em va deixar mai més. Una deessa.
  A Victòria l’adoro, i em sembla que és una cantant molt estimada a tot arreu. Janet Baker una altra artista exquisida que posaria sens dubte al costat de De los Angeles. Comparteixo també l’admiració per Windgassen.
  Quina enveja Isolda per haver gaudit al Liceu de tants extraordinaris cantants!

  Salutacions

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: