IN FERNEM LAND

LA GALA RICHARD TUCKER 2018


Carnegie Hall 21 d’octubre de 2018 Gala Tucker 2018

Festival vocal, una vegada més,  en l’edició 2018 de la Gala Tucker que reuneix a joves veus i cantants consagrats i consagradíssims per any rere any honorar mitjançant els premis de la Fundació que porta el seu nom, al gran tenor nord-americà.

Aquest any el guanyador ha estat el baix-baríton nord-americà de 40 anys, Christian Van Horn, de veu bonica, plena de sonoritats interessants però no suficientment de baix per cantar el Zaccaria, el Felip II o el Sir Giorgio de I Puritani que és el que ha triat per a la gala. El trobo justet en tota la resta, la veritat, sobretot després d’escoltar en la mateixa gala a Javier Camarena encara que cansat perquè acabava d’aterrar del viatge des de Barcelona i canta una ària de Manuel Garcia o de la immensa (en tots els sentits) Angela Meade, que de manera imponent interpreta I Lombardi. Ambdós s’uneixen per cantar el duo d’Armida de Rossini amb resultats no tan espectaculars com en solitari..

No tot poden ser llums i focs d’artifici i les ombres les aporta Yusif Eyvazov en el que jo considero una interpretació de mal gust extraordinari, per la manca d’estil i d’elegància en el recitatiu i l’ària de Manrico, amb una lletjor de l’emissió engolada que fa que escoltar-lo esdevingui una pèrdua de temps ja que ho fonamenta tot en l’agut de la maleïda “Pira” que intenta allargar tot el que pot per arrancar l’entusiasme del públic, i si, és el que aconsegueix malgrat que sota el meu punt de vista no és pot fer pitjor. Òbviament està on està no pas per mèrits propis i amb els seus mèrits aliens canta el duo final d’Andrea Chènier. L’exuberància i la mediocritat unides no el salven.

També intervenien la deliciosa Nadine Sierra, guanyadora de l’edició de l’any passat, cantant “Me llaman la primorosa” del Barbero de Sevilla de Jerónimo Jiménez, Christian Goerke, guanyadora de l’edició 2001 que canta Ariadne auf Naxos i l’himne pasqual de la Cavalleria, amb algun que altre problema d’afinació “as usual”, l’excessivament arrauxat Michael Fabiano guanyador el 2014 (pelat a la Yul Brynner) que ho posa tot a la graella a Luisa Miller i en el duo de Saint Sulpice amb Nadine Sierra es cruspit sense contemplacions per la soprano que està de traca i mocador. El baríton, ara excessivament omnipresent Quinn Kelsey, assumeix la bellíssima “È sogno o realtà” de Ford a Falstaff i el “suoni la trompa de “I Puritani amb un final innecessàriament escanyat dels dos cantants que no poden evitar la temptació de fer un agut letal pel belcanto. Finalment la veteraníssima Stephanie Blythe (guanyadora l’any 1999) que homenatge a Bernstein cantant “Take Care Of This House” de la poc divulgada 1600 Pennsylvania Av. i sorprenentment bastant millor en la havanera de Carmen molt sui generis, provocant a Armiliato i llençant roses als barons de la primera fila, però simpàtic i millor de veu que pocs minuts abans.

Si no treus la lupa t’ho passes prou bé, és una festa anual d’exaltació operística a l’entorn d’un cantant que era tot cor, però compte, alguns dels que han actuat aquest any ho haurien d’aprendre tot de Tucker.

NABUCCO
Christian Van Horn

Jerónimo Giménez / Manuel Nieto,
EL BARBERO DE SEVILLA
“Me llaman la primorosa”
Nadine Sierra

Giuseppe Verdi
LUISA MILLER
“Quando le sere al placido chiaror d’un ciel stellate”
Michael Fabiano

Richard Strauss
ARIADNE AUF NAXOS
Es gibt ein Reich, wo alles rein ist
Christine Goerke

Manuel García
FLORESTAN
“Dieu!… pour venger un père, faut-il devenir assassin…”
Javier Camarena

Giuseppe Verdi
I LOMBARDI ALLA PRIMA CROCIATA
“Oh madre, dal cielo…No, no! giusta causa”
Angela Meade

Giuseppe Verdi
FALSTAFF
“É sogno o realtà?”
Quinn Kelsey

Giuseppe Verdi
IL TROVATORE
Scena ed Aria: “Ah! Sì, ben mio”
Yusif Eyvazov

Giuseppe Verdi
DON CARLO
“Ella giammai m’amo!”
Christian Van Horn

Gioachino Rossini
ARMIDA
“Amor! Possente nome”
Angela Meade/Javier Camarena

Pietro Mascagni
CAVALLERIA RUSTICANA
Regina Coeli…Inneggiamo
Christine Goerke

Leonard Bernstein
1600 PENNSYLVANIA AVENUE
Take Care Of This House
Stephanie Blythe

Jules Massenet
MANON
“Toi! Vous!” (St. Sulpice duet)

Georges Bizet
CARMEN
“L’amour est un oiseau rebelle”
Stephanie Blythe

Vincenzo Bellini, I Puritani
I PURITANI
“Riccardo! Riccardo!”
Quinn Kelsey/Christian Van Horn

Umberto Giordano
ANDREA CHÉNIER
“Vicino a te s’aqueta”
Anna Netrebko/Yusif Eyvazov

New York Choral Society
Members of the Metropolitan Opera Orchestra
Direcció musical: Marco Armiliato
Carnegie Hall, New York 21 d’octubre de 2018

https://richardtucker.org/events/2018-richard-tucker-gala/

Podeu veure la Gala a:

12 comments

 1. jaumeM

  Aquest espectacles acostumen a ser entretinguts, al menys per a mi, i a mes me dona la oportunitat de sentir i veure “figures” contemporanis del cant .
  La cercaré,
  Gracies

  M'agrada

 2. jordi magriñá

  Yusif Eyvazov fa bo la dita “quien a buen arbol se arrima buena sombra le cobija”. Es un pinyolaire i res mes. La vetllada
  be. Tinc un dubte:tornarà a cantar a Barcelona Javier Camarena després del robatori que va explicar que havia tingut ?. Sería una pena que no tornès.

  f

  M'agrada

 3. Eduardo

  Gracias Joaquim por tu post, pero de confesar que por excepto algunas honrosas excepciones esta gala me ha dejado con añoranzas de las antiguas, que te mantenian en vilo, en el Avery Fisher Hall.

  M'agrada

 4. jordifosal

  La Meade sempre està molt bé en els concerts on canta àries, però quan es tracta de cantar òperes senceres no m’agrada tant. A I Lombardi està incommensurable, és el millor d’aquesta gala. A Camarena li convé reposar

  M'agrada

 5. Alex

  Gracias Joaquim!
  Como bien dices, cuánto deben aprender sobre todo los tenores, del grandísimo Richard Tucker!
  Divertida entre comillas como explica Camarena el robo de algunas de sus pertenencias en sus últimos días de Barcelona ( ¿ esta es la ciudad que los barceloneses queremos ? ). “ divertido “ porque Camarena cuenta o contó a posteriori que los gemelos que llevaba en esta Gala, le fueron prestados por Barry Tucker y que pertenecieron en su tiempo al padre de éste, D. Richard Tucker

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: