IN FERNEM LAND

EL “TECO IO STO” MÉS TRIAT: MARIA CALLAS – GIUSEPPE DI STEFANO


La primera tria de la temporada ho ha estat tan concorreguda com les darreres de la temporada passada, no sé si com a conseqüència de triar un duet de soprano i tenor, quelcom que és la segona que succeeix, però en la primera (“O soave fanciulla”) amb molta més participació.

El resultat de les 10 versions més triades és aquest:

Per ordre:

TECO 6 16 18%
TECO 1 15 17%
TECO 7 14 16%
TECO 2 12 13%
TECO 4 12 13%
TECO 5 8 9%
TECO 9 5 6%
TECO 3 4 4%
TECO 8 3 3%
TECO 10 1 1%

I com ja descobreix el títol de l’apunt la versió que encapçala el rànquing és la de Maria Callas i Giuseppe Di Stefano a la Scala l’any 1957 sota la direcció de Gianandrea Gavazzeni, aquesta:

Però qui hi ha al darrere de les altres 9 versions, doncs per el mateix ordre de ,l’apunt original. Si premeu a sobre dels noms obrireu el youtube que va servir per extraure l’àudio.

TECO 1 15 17% Plácido Domingo – Montserrat Caballé
TECO 2 12 13% Piotr Bczala – Krassimira Stoyanova
TECO 3 4 4% Bruno Prevedi – Leontyne Price
TECO 4 12 13% Josep Carreras . Silvya Sass
TECO 5 8 9% Richard Tucker – Gilda Cruz Romo
TECO 6 16 18% Giuseppe Di Stefano – Maria Callas
TECO 7 14 16% Luciano Pavarotti – Maria Chiara
TECO 8 3 3% Franco Corelli – Regine Crespin
TECO 9 5 6% Carlo Bergonzi – Ángeles Gulín
TECO 10 1 1% Yusif Eyvazov .- Anna Netrebko

Ara podeu opinar el que us sembli, jo no hagués triat com a primera opció la versió guanyadora (m’agraden més en la versió d’estudi) però és clar, és una versió molt potent.

Gràcies a tots els que heu participat i també a tots els que ho heu intentat

25 comments

  1. Gloria Aparicio

    Bona nit ,ja sòc aquì comprovo que potser no he afinat del tot les possicions però, les que eren més importants per a mí son les dues en primers llòcs encara que després amb les preses vaig confondrem i vaig marcar en tercer llòc el 4 en comptes del 1 i es que vaig obrir la matinada de dijous amb moltes preses i no vaig seguir el métode de costum, per el que vaig picar on no volía, em sap greu perque vaig deixar al meu Plácido fora de joc…..sort que es molt difícil que m’ho tingui en compte……..gràcies Joaquim ha estat un gust escoltar un ària tant potent amb veus fantástiques, abraçada.

    M'agrada

    • Principalment es tracta d’un divertimento, que alhora ens ha d’ajudar a entendre per a quina veu estan escrits els rols dels personatges escollits, en aquest cas dos, fet que li atorgava un grau més de dificultat perquè et podia agradar el tenor d’una versió però la soprano d’una altra.
      Gràcies per participar encara que en aquesta ocasió fos de forma accidentada 😉

      M'agrada

  2. Retroenllaç: Noticias de octubre de 2017 | Beckmesser

  3. jordi magriñá

    Els duets tenen el perill de que no sempre els dos cantants estan al mateix nivell, com crec que ha pasat en algunes de les versions en aquesta tria. No es aixis, em sembla a mi, en la versió guanyadora.

    M'agrada

    • Efectivament és un dels riscs, però també podia ser un exercici per “trair la fidelitat” als cantants de sempre i buscar una alternativa satisfactòria en la suma de dos cantants no inicialment previstos.
      Gràcies Jordi

      M'agrada

  4. duran

    En aquesta ocasió no he participat, perquè la veritat , m’he oblidat per complert, sempre procuro posà el meu gra d’arena ya que m’agrada fer-hu, ho sento, i el motiu es l’angoixa que tinc i lo trist qu’em sento, pels esdeveniments pels cuals ens trobem. Espero qu’el pròxim si participaré. Un saludo

    M'agrada

  5. dandini

    Una de les meves versions preferides és aquesta.
    Ambdos cantants en superforma i amb una implicació difícil de superar.
    Per mí supera amb escreix la versió guanyadora a la tria que resulta especialment tova i evidencia un Giuseppe Di Stefano en decadència exhibint aguts oberts a dojo.Els aguts de Maria Callas sonen crispats i desagradables i resulta evident la seva incapacitat per aconseguir algun pianíssim de so flotant i no oscil·lant. En el aspecte interpretatiu que era el seu fort tampoc hi veig cap genialitat destacable.

    M'agrada

    • De totes maneres Dandini, no t’has parat mai a pensar que ho fa que la cridanera Callas i l’acabat Di Stefano continuïn agradant i fascinant a generacions i generacions de persones que no els han vist mai en un teatre ni tan sols vius?
      Es tornen a reeditar a França totes les òperes gravades per Maria Callas, un projecte mil vegades fet i repetit, deu ser, en un moment on ningú compra discs un reclam, perquè no entenc que la discogràfica vulgui declarar pèrdues.
      He intentat posar totes les gravacions en viu, per tant si hagués posat la de Callas Di Stefano del disc, molt millor que aquesta, m’haguéssiu dit que manipulo. Tot i així guanyen. En a mi em sorprèn perquè per sobre hi ha la del Liceu, per exemple. Però aquí si que no participo en res.

      M'agrada

  6. Juan

    Yo hubiese hecho alguna otra combinación. Pavarotti/Millo, Bergonzi/Leontyne… porque a priori parten con desventaja las combinaciones elegidas tanto de big Luciano como de Carlo.

    M'agrada

  7. Jordi

    Em sap molt greu pero aquest cop no hi he participat. Vaig de bolit ultimament i la meva carpeta de correus infernemland ja en deu marcar una desena se se llegir. Mirare si a estones mortes puc escoltar aquests duets.

    M'agrada

  8. Guillermo

    Gràcies Joaquim per aquesta interessant tria. Vaig votar les versions Di Stefano-Callas i Domingo-Caballé . També la de Tucker-Cruz Cromo per la passió que té la seva versió. El vaig reconèixir, ella no.
    Salutacions

    M'agrada

  9. Rai

    A casa vam fer una primera escoltada a les 5 primeres… No vam trobar el moment per escoltar les altres 5… La 1 i la 4 estaven en el meu top…
    Em sap molt de greu no haver participat ja que és un dels meus duets preferits de Verdi… Aviam com sona al teatre, tot i que no tinc gaires esperances amb aquest segon cast…

    M'agrada

    • Sou molts que heu fet el salt aquesta vegada, però no us ho tindré en compte, només faltaria. DE fet sou sincers en dir-ho perquè jo no tinc manera de saber qui ha votat i menys de saber qui ha votat què.
      Abraçada

      M'agrada

  10. Leonor

    6, 7, 8 y 9 fueron los míos. Me entusiasmaron. Gracias, Joaquim, estuve un ratito eligiendo.
    Confieso que no reconocí al sr. Netrebko (perdón, apellido muy difícil).
    Una de mis versiones favoritas:

    ¡Saludos, infernems!

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: