IN FERNEM LAND

EL QÜESTIONARI IFL DE CATERINA DE SIMONE


De ben segur quan surti el resum final del qüestionari IFL no ens sorprendrà que la participació italiana hagi estat la intervenció més nombrosa després de la catalana i la de la resta de l’Estat espanyol, és clar. Hauré d’agermanar IFL amb el país transalpí, quelcom que em faria molta il·lusió perquè sempre l’he sentit molt proper i en la meva vida ha tingut molta importància.

Amb la Caterina fa poc ens “coneixem”, des de fa una mica més d’un any, però em va enviar molt decidida el seu qüestionari el 27 de setembre de l’any passat.

Hi ha en les seves contestes noms sovintejats, si bé hi ha alguna novetat que sempre és benvinguda.

Aquí ho teniu, espero que el gaudiu tant com jo

 1. La primera vegada que vas anar a l’òpera quin any va ser? 1973
 2. A quin teatre? Teatro Politeama Garibaldi Palermo
 3. Quina òpera vas veure? La Forza del destino
 4. Els teus pares anaven o van a l’òpera?  sometimes My father
 5. Quin compositor operístic t’estimes més? Giacomo Puccini
 6. Quina és l’aspecte que valores més d’una representació operística? loyalty to the composer
 7. Quin és el teu tenor predilecte? Jonas Kaufmann
 8. Quina és la teva soprano predilecta? Anja Harteros
 9. Quin és ell teu baríton predilecte? Piero Cappuccilli
 10. Quina és la teva mezzosoprano predilecta? Teresa Berganza
 11. Quin és el teu baix predilecte? Nicolai Ghiaurov
 12. Quin és el teatre dels que has visita que més t’ha impressionat? Palais Garnier
 13. Podries viure en una ciutat sense teatre d’òpera? I do
 14. Quina és la teva òpera predilecte? Carmen
 15. Quina òpera detestes? Oberto
 16. Valora de 1 a 10 la importància del director d’escena en una representació operística 8
 17. A quina ciutat del món que no sigui la teva i amb teatre d’òpera, t’agradaria viure? Munich
 18. Quin és el llibretista operístic preferit? Richard Wagner
 19. Quin és el teu heroi de ficció operística? Werther
 20. Quina és la teva heroïna de ficció operística? Tosca 
 21. La gravació operística que t’enduries a l’illa deserta? Carmen
 22. El director d’orquestra operístic preferit? Claudio Abbado
 23. El director d’escena preferit? Claus Guth
 24. La representació operística que t’hagués agradat assistir? Turandot’s world premiere with Toscanini
 25. L’òpera barroca que més t’agrada? Dido  and Eneas
 26. L’òpera clàssica que més t’agrada? Die Zauberflöte
 27. L’òpera romàtica que més t’agrada? Werther
 28. L’òpera del segle XX que més t’agrada? Turandot
 29. L’òpera del segle XXI que més t’agrada? Anna Nicole
 30. Si poguessis escollir una vocalitat lírica, què t’agradaria ser: soprano, mezzosoprano, contralt, tenor, baríton o baix? Bariton

Amb la Caterina ho tinc fàcil: S’emportaria a l’illa deserta la Carmen, dons la tindrà, ens diu que la seva mezzosoprano predilecta és Teresa Berganza, doncs ella és la protagonista de la versió triada i ens diu que el teatre que més li agrada és l’Opéra Garnier, que és on es va gravar aquest vídeo que us proposo per il·lustrar aquest nou i interessant qüestionari

Cara Caterina, ti ringrazio tantissimo la tua partecipazione

La setmana vinent no tornarem a casa ens aturarem a França per conèixer el qüestionari de Serban

11 comments

 1. Alain MOQUET

  Si je peux me permettre, cette version de Carmen qui venait d’Edinbourg, a été donnée à L’Opéra-Comique (Salle Favart) et lieu de la création de l’oeuvre. Bravo et merci pour votre site, vos articles,jeux et compte rendus toujours intéressants.
  Alain Moquet

  M'agrada

 2. colbran

  La versión de “Carmen” que ofrece Joaquim es una de las mejores que se pueden ver o escuchar de cuantas se han grabado -quizás la discográfica DGG dirigida por Abbado sea la mejor-, pero -porque siempre hay un pero o dos-, la maravillosa Berganza luce físicamente algo ajada y Raimondi no es la mejor opción para Escamillo, como tampoco lo es Ricciarelli para Micaela.

  Unas respuestas muy interesantes, pero no comparto la predilección por la pareja Kaufmann/Harteros, el primero comienza el descenso con un exceso de amaneramientos y la segunda tiene roles que le van -repertorio alemán, sobre todo- y otros que no -la mayor parte del repertorio italiano, con alguna loable excepción-. Pero, claro, eso entra dentro del apartado de gustos y no seré yo quien los discuta, simplemente expongo mi opinión.

  M'agrada

 3. OLYMPIA

  Jo també tinc gran predilecció per Carmen que em va arrossegar amb furor cap al’infinit món de l’òpera. Berganza em sembla canònica en tot el que canta però no és la meva Carmen ni la trobo gens Carmen. Ella té una idea molt concreta del personatge i jo no hi coincideixo ni de bon tros. Quant a Kaufmann estic d’acord amb Mr. Colbran. Harteros em sembla magnífica però fa molt temps que no l’escolto. En fi, un qüestionari interessant. Que bonic és Palermo!

  M'agrada

  • colbran

   Querida Gloria, si no la has leído, te aconsejo que leas la novelita de Prosper Mérimée y comprenderás mejor la versión de Berganza. Otra cosa es que prefieras Horne en este rol, por ejemplo. Célestine Galli-Marié, la cantante que estrenó el rol era una mezzo aguda, no mezzo/contralto, por lo que el personaje de Carmen puede ser cantado incluso por sopranos de voz sólida, como por ejemplo era Régine Crespin. Yo prefiero que este complicado rol, con tantas “aristas”, sea interpretado por una mezzo-soprano con graves y para mí Berganza es ideal, pero también me gustan Grace Bumbry, Maria Callas, Risë Stevens, Victoria de los Angeles (versión próxima a la de Berganza), Anna-Caterina Antonacci, Agnes Baltsa, Leontyne Price Anna Moffo…y especialmente Conxita Supervía. Ewa Podles, Malgorzata Waleska, Elena Obraztsova y Marilyn Horne -que también me gustan en este rol- lo interpretaron algo matroníl para mi gusto, pero bien cantado desde luego. Y en sus buenos tiempos Beatriz Uría-Monzon fue una excelente Carmen.

   M'agrada

 4. JordiP

  Carmen sempre fou una òpera amb la que no havia connectat i per tant no m’interessava massa fins que vaig escoltar una versió concert interpretada a Paris per Lemieux com a Carmen i Spyers com a Don José, comentada per en Joaquim en aquest blog. D’ençà d’allò la tinc en una altra consideració. Miraré aquesta versió proposada aquí amb cert deteniment.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: