IN FERNEM LAND

ROH 2017/2018: MACBETH (LUCIC-NETREBKO-D’ARCANGELO-EYVAZOV;LLOYD-PAPPANO)


Lucic i Netrebko a Macbeth – ROH 2018 Producció de Phyllida LLoyd

Amb retard us parlaré ni que sigui breument del Macbeth que s’ha ofert a la Royal Opera londinenca, amb la ja coneguda producció de Phillida Lloyd y la intensissima direcció musical d’Antonio Pappano, que reunia a l’escenari del Covent Garden al baríton serbi Željko Lucic, a la soprano russa Anna Netrebko, el baix-baríton italià Ildebrando d’Arcangelo i al tenor de l’Azerbaidjan Yusif Eyvazov, formant el quartet protagonista, embolcallats per la fabulosa orquestra de la ROH i per un cor que no passa de la correcció.

El màxim interès era la Lady d’Anna Netrebko, perquè ni el baríton serbi, en una claríssima pèrdua d’interès, ni la intervenció del tenorissim, poden omplir teatres, en canvi ella, amb els seus trucs, la seva espectacularitat vocal, la falsedat del seu registre dramàtic, els seus greus forçats i aquest aire de diva trempada, eixerida i popular continua motivant l’atenció d’un món operístic necessitat de personalitats vocals. Ella en té i encara que la Lady no és per a ella i la veu comença a evidenciar els signes d’un tractament poc curós, l’impacte de la seva interpretació és  immediat i per tant és inútil intentar fer anàlisis de la seva interpretació perquè la batalla, sinó la guerra, està perduda abans de començar. Davant les grans Lady té poc a fer, però davant de la fredor institucionalitzada de la pràcticament totalitat de les sopranos que tenen la veu adequada, la seva carnalitat i visceralitat poden per sobre dels mil i un retrets que em suscita la seva interpretació. Netrebko agrada al públic

Željko Lucic semblava que havia de ser el gran baríton verdià i com més va menys m’interessa. A banda del seu avorrit fraseig, els problemes constants amb l’afinació i la manca del color veritablement verdià d’un rol tan emblemàtic. fa que es malbaratin totes les grans ocasions de lluïment que aquest immens rol ofereix al seu protagonista. Pecat mortal

Ildebrando d’Arcangelo no és el gran baix que el rol necessita, però canta bé i això s’agraeix  

El cas de Yusif Eyvazov hauria d’anar més enllà de ser el marit de la soprano i per tant obvio aquest fet. Tenors tan dolentots com ell canten als principals teatres, com ell, i no tenen a la soprano del moment per cónjuge, o sigui que analitzem el cas sense considerar que és el marit de qui és i que això li obra portes, perquè molt possiblement ens l’empassaríem igual, com ens n’empassem d’altres i no em feu fer cap llista. Veu lletja de timbre ingrat, que no va associada com altres il·lustres col·legues a una tècnica portentosa, ans al contrari, però el xicot té aguts i això per  aun tenor és mitja vida, sinó vida complerta. No faré més comentaris.

Verdi es mereix amb Pappano dirigint, que aquest si que m’agrada sense concessions, un cast més treballat.    

Giuseppe Verdi
MACBETH

Macbeth – Željko Lucic
Lady Macbeth – Anna Netrebko
Banquo – Ildebrando D’Arcangelo
Macduff – Yusif Eyvazov
Lady-in-waiting – Francesca Chiejina
Malcolm – Konu Kim
Doctor – Simon Shibambu
Servant – Jonathan Fisher
Assassin – Olle Zetterström
Apparition – John Morrissey

Orchestra of the Royal Opera House
Royal Opera Chorus
Director musical: Antonio Pappano

Director d’escena: Phyllida Lloyd
Disseny: Anthony Ward
Disseny de llums: Paule Constable
Coreografia: Michael Keegan-Dolan

Royal Opera House, Coven Garden, Londres 4 d’abril de 2018

9 comments

 1. maria

  a mi si me gusto la nebretko, es muy efectiva y haciendo de mala malisima, estaba muy bien, exagerada y teatral, pero es eque el papel ya lo pide … y verdi no defrauda , esta opera no es tan conocida ni apreciada como las mas famosas suyas, pero a mi me gusto . y papano, super bien . el publico del cine disfruto mucho .. es una suerte poder ver en directo royal opera house … aunque sea a traves de una pantalla, pero si el audio video es bueno, pues sucedaneo, pero ok .

  M'agrada

 2. Joaquim , m’agrada molt com defineixes a la Netrebko actual , no hi puc estar mes d’acord, almenys en el meu cas, es el perque es la soprano actual que mes m’interessa, reconeixent els punts mes febles, això si com diu la Pepa MG, el pack amb el marit , operisticament sembla indissoluble .

  M'agrada

 3. Alex

  Estoy también bastante de acuerdo con Joaquim respecto a la Netrebko ( próxima Tosca a ver en el Met )
  Al lado de Dmitrovas, Galvani, Gulín, Callas, no es vocalmente Lady Macbeth ni en pintura, ni siquiera está a la altura vocal de la irregular y reciente Guleghina
  Eso sì ahora y frente a la falta de voces o pocas voces de dramática de agilidad actuales, al menos Netrebko ni aburre y sí engancha al pùblico ( por ej. La Monastyrska que sí es voz de Lady Macbeth, no tiene la personalidad ni el interés interpretativo de Netrebko )
  Lucic lleva años con la voz más mate y ronca que nunca

  M'agrada

  • colbran

   “Macbeth” es una de mis óperas preferidas de Verdi y Lady Macbeth el personaje intrigante/diabólico más interesante para mi de la historia de la Opera, por eso lo escogí como mi personaje predilecto. Ante las fabulosas “Ladies” que has citado, Alex, y cuya preferencia comparto, en la actualidad no hay posible comparación y tenemos que aceptar a Netrebko -excelente voz, posiblemente la mejor de la actualidad en el registro de soprano- por su espectacularidad vocal, aún no poseyendo el registro adecuado para ese rol, pero escucharla es un verdadero placer y ella hace todo lo posible por implicarse en los personajes, pero yo creo que la cima de su carrera fue la INCREIBLE “Anna Bolena” del Met que me dejó asombrado, tanto por voz como por interpretación dramática y no creo que llegue nunca a superar aquella función que pudimos ver retransmitida desde Nueva York. Estuvo perfecta, mucho mejor que en las previas funciones de Viena que están registradas en DVD/BluRay, pero aquí estaba mejor acompañada -Elina Garanca- que en el Met.

   M'agrada

   • Leonor

    Suscribo casi todo lo que Colbran señala, en lo referido a su Lady, no porque discrepe sino porque no la vi en ese rol (el de “Ana Bolena”).
    No he visto esta función, pero la recuerdo la del Met, con el mismo Lucic y con Calleja como tenor; el interés se cifraba en ellos dos y realmente me decepcionó el barítono y la pasión de “mujer fatal” de Netrebko era arrebatadora. Eso se agradece pero no me pareció la Lady.
    ¡Saludos y buen domingo a todos, infernems!

    M'agrada

 4. Fer

  Crec que em va agradar molt més el Macbeth de liceu, amb Tatiana Serjan que si que considero la cantant actual que pot defensar millor el rol,salvant la direcció orquestral de Pappano, el bariton no m’agradat gens i ella te les aptituds musicals però no la veu, el meu Macbeth preferit Verret i Capuccilli, sempre

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: