IN FERNEM LAND

EL VÍDEO DE LES TROYENS DEL MET 2013 (Voigt-Hymel-Graham-Croft-Youn;Zambello-Luisi)


Troyens MET_3

He pensat que tenint la Setmana Santa per endavant, és a dir per uns quants uns dies de descans per endavant, que us podia deixar “uns quants enllaços” per anar fent, si és que us interessa tenir el vídeo de Les Troyens de Berlioz que el passat mes de gener de 2013 es van representar al MET de Nova Yok, aquells que en a mi em van agradar tant, malgrat la Cassandra de Deborah Voigt.

Són 25 enllaços, per tant paciència, però crec que paga la pena l’esforç, ja que la qualitat d’imatge i so és esplèndida, d’altíssima definició i per tant de pes considerable.

El arxius, com en el cas del Parsifal, estan comprimits, per tant un cop baixats els enllaços, haureu d’ajuntar-los com sempre amb hjsplit o qualsevol altre programa per ajuntar arxius, i després descomprimir l’arxiu rar amb el winrar, cliqueu AQUÍ, per accedir al tutorial d’ajuda que també podreu baixar-vos i guardar.

Espero que gaudiu d’aquests Troyens, l’espectacle està garantit.

Si voleu recordar el que vaig dir l’endemà de veure-la al cinema:

LES TROYENS 
Hector Berlioz

Part I: La prise de Troie

Cassandra……………Deborah Voigt
Coroebus…………….Dwayne Croft
Aeneas………………Bryan Hymel 
Ascanius…………….Julie Boulianne
Priam……………….Julien Robbins
Hecuba………………Theodora Hanslowe
Helenus……………..Eduardo Valdes
Andromache…………..Jacqueline Antaramian
Astyanax…………….Connell C. Rapavy
Panthus……………..Richard Bernstein
Hector’s Ghost……….David Crawford

Part II: Les Troyens à Carthage

Dido………………..Susan Graham
Anna………………..Karen Cargill
Narbal………………Kwangchul Youn
Iopas……………….Eric Cutler
Ascanius…………….Julie Boulianne
Panthus……………..Richard Bernstein
Aeneas………………Bryan Hymel
Mercury……………..Kwangchul Youn
Hylas……………….Paul Appleby
Trojan Soldier……….Paul Corona
Trojan Soldier……….James Courtney
Priam’s Ghost………..Julien Robbins
Coroebus’s Ghost……..Dwayne Croft
Cassandra’s Ghost…….Deborah Voigt
Hector’s Ghost……….David Crawford

Laocoön……………..Alex Springer 
Royal Hunt Couple…….Julia BurrerAndrew Robinson
Dido’s Court Duet…….Christine McMillanEric Otto

Conductor……………Fabio Luisi

Production…………..Francesca Zambello
Set Designer…………Maria Bjørnson 
Costume Designer……..Anita Yavich 
Lighting Designer…….James F. Ingalls
Choreographer………..Doug Varone

ENLLAÇOS

Primera part

Segona Part

Tercera part

Demà crònica de la Butterfly.

20 comments

 1. Josep Olivé

  Catxis, me catxis! Si sabessis la de vegades que m’he arrepentit de no anar-hi! Una òpera com aquesta, al MET, i amb Hymel! En descàrrec meu està clar que no podia, “impedit” com estava, però m’arrepenteixo igualment de no…de no…de no llogar una ambulància i arribar-m’hi! 🙂

  M'agrada

    • Elio

     El millor va ser la Butterfly d’Ermonela Jaho, molt musical i delicada. Fa evolucionar el personatge tal com l’argument demana, començant amb la delicadesa d’una adolescent enamorada i guanyant caràcter fins arribar a una mort molt colpidora. Impecable amb el fraseig i els delicats (i dificilíssims) pianíssims. Em va semblar que en algun moment calava lleugerament, però la meva oida és bastant dolenta en aquest sentit. En qualsevol cas per mi va superar el record de la Cedolins i la seva Butterfly és exemplar. Excel·lent també Àngel Òdena, amb una veu magnífica, va fer un Sharpless molt humà. Ell també va actuar molt bé mostrant en tot moment la seva censura al comportament de Pinkerton i la simpatia per la situació de Butterfly.
     Jorge de León, tot i cantar-ho tot correctament, no em va agradar. Abusa molt del volum i dels aguts, però a la que baixa una mica s’oblida de frasejar. Va ser un Pinkerton una mica vulgar, especialment al duet del final del primer acte, a la resta ja li escau una mica aquesta actitud. També molt bé la Suzuki de Coma-Alabert, una cantant que cada dia m’agrada més. Al duet del segon acte va estar esplendida i juntament amb Jaho van aconseguir uns sons preciosos i d’afinació impecable. Llàstima que quan anava a recollir les flors es perdia molt la projecció de la seva veu.
     La resta de secundaris correctes, pel meu gust l’oncle Bonzo va estar insuficient en la seva curta participació, però també és cert que l’orquestra el va tapar completament.
     Parlant de l’orquestra… no sabria què dir. En general em va agradar, però segueixo sense trobar un director que exprimeixi a fons el potencial de les partitures de puccini. En general el volum era excessiu i això va perjudicar als cantants, hauria hagut de tenir més cura, la Butterfly és una obra delicada, no calen decibels, només densitat i color. En aquest sentit res a dir, va aconseguir sonoritats molt boniques i com sempre que escolto aquesta obra vaig descobrir nous detalls, tot i que alguns dels que coneixia i buscava no els vaig aconseguir sentir. A l’intermezzo, per exemple, les figures de les fustes quedaven molt ofegades, només s’escoltaven si les buscaves.
     En canvi va ser sublim el fragment del cor a “bocca chiusa” (diria que aquest cop el van interpretar a “bocca aperta”, a algú més li va semblar?), amb una primer clarinet (convidada? no l’havia vist mai…) excel·lent en les notes accentuades que donen color al passatge. Molt bé el concertino en els seus solos i crec que el director va destacar molt encertadament les violes (tothom les oblida sempre, pobretes…). Em va semblar sentir algun desajust en alguna entrada, però res greu. Els metalls molt forts en ocasions, potser per la disposició (jo els tenia de front). A l’acabar hi va haver un buh! aïllat al director però en general el públic va respondre molt bé.

     L’escenografia és simple i funcional però amb moments bonics, com l’aparició progressiva de les estrelles. Perfecte el vestuari i, com em va fer notar la Mariona a l’entreacte, sembla que el director d’escena vol jugar amb la imatge de la papallona capturada, especialment quan Butterfly mor, i en sentir la veu de Pinkerton prova d’aixecar-se, movent els braços com si fossin les ales d’una papallona agonitzant.

     Un detall curiós que no recordo haver vist mai: quan saludaven tots els cantants amb el director, els músics de l’orquestra es van acostar al principi del fossar per veure’ls i aplaudir-los. No se si els va agradar molt la interpretació o bé estaven molt satisfets amb el seu director.

     M'agrada

    • Elio

     Després de rellegir l’escrit anterior vull insistir una mica més amb l’excel·lent interpretació de l’Àngel Òdena. Sharpless és el típic paper curt, sense cap ària ni cap fragment vistós, que molts cantants es prenen poc seriosament. Per aquest motiu l’implicadíssima actuació d’Òdena és encara més digna d’elogi.

     M'agrada

    • Josep Olivé

     Pràcticament d’acord en tot. L’actuació vocal i escènica de Jaho va ser impactant, amb un fraseig deliciós i una dramatització realment colpidora i molt emocionant. Veu no massa gran que contrastava amb la potència sempre desbocada de Jorge de León, al que li sobren decibels i li falta expresivitat, i això que crec que ahir va afluixar el volum per a no tapar a Jaho. Òdena fantàstic. Orquesta bé al meu parer, com el director, que va fer una lectura continguda (i aquí la meva única discepància amb tu Elio) en la que l’orquestra no accentuava encara més el drama de Cio-cio San, la qual cosa, encara que que sembli contradictoria, per a mi no ho és. Just el contrari, em sembla fins i tot saludable.

     M'agrada

 2. Fernando S.T.

  Para terminar mi intervención del Domingo de Ramos, mi agradecimento al regalo de la semana, que se une a los regalos que nos ofreces tan a menudo, todos ellos sorprendentes.
  No asistí a estos Troyes, por lo tanto el gradecimiento es doble, auque de momento tendré que esperar bastante, puesto que acabo de finalizar con el Parsifal, que veré de manera más que idónia, esta Semana Santa.

  M'agrada

 3. Jan

  No se que era, però ahir vaig pensar: “Demà el Joaquim ens donarà el video dels Troians…” de veritat ho dic! dec ser visionari… jajajajajajajaja 🙂

  PD: Quina decepció l’altre dia la Butterfly per la ràdio… ara em fa mandra anar-hi el pròxim dimecres…

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: