IN FERNEM LAND

EL MET AL CINEMA 2014/2015: CAVALLERIA RUSTICANA I PAGLIACCI vídeo


La temporada 2014/2015 del MET al cinema es va tancar dissabte passat amb el programa doble més famós de la història de l’òpera, Cavalleria Rusticana de Mascagni i Pagliacci de Leoncavallo, sent el tenor argentí MarceloÁLvarez qui va fer-se càrrec del rol de Turiddu i Canio, com feia poc havia fet Kaufmann a Salzburg, amb resultats per a mi molt més convincents, i com va fer després a Bilbao Gregory Kunde amb resultats molt més sorprenents, com fa quatre dies vareu poder comprovar amb els fragments que us vaig deixar a IFL.

Marcelo Álvarez vol ser tant si com no un tenor tot terreny que no és, no perquè no tingui una veu molt notable, bonica i de registre suficient (ara ja no tant), sinó perquè la veu és la d’un líric que no ha evolucionat com ell voldria per fer rols i repertoris més exigents en les vessants dramàtiques, i en lloc de “conformar-se” en allò que fa uns anys feia tant bé i on segurament hagués pogut ser el número 1, va preferir deixar el belcanto per intentar fer competència a altres tenors disposats a ser els números 1. D’aquella cursa que van començar amb ell, Rolando Villazón i Joanas Kaufmann, no cal dir qui l’ha guanyat, i encara que molts continuaran o continuarem discutint l’adequació del seu cant a tots els repertoris que fa front, no hi ha dubte que tant quan canta el repertori alemany, on excel·leix, com en el francès i en menor mesura l’italià, arrasa, mentre que Álvarez tot i l’honestedat del seu cant, queda pàl·lid i curt d’alè vocal i dramàtic.

A ningú se li havia passat pel cap fa uns anys que seria Kunde qui podria discutir “face to face” al muniquès la supremacia de molts dels rols que canta, però si hem de d’analitzar-los a tots tres per aquest doble debut coincident en el temps, el nord-americà convenç absolutament, malgrat que escènicament ja vaig mencionar els meus dubtes com a Turiddu, ja que la seva edat juga molt en contra seu, mentre que encara manté una força vocal, musical, comunicativa i interpretativa que el distingeix.

Álvarez no és Turiddu perquè l’exagera tant que el desvesteix de tota credibilitat, la veu podria ser més o menys adequada, no ho discuteixo, malgrat que passa per forces tibantors i tècnicament està mancat de fiato, però si vocalment no és prou distingit, en l’escena és patètic, i lluny de ser el seductor italià meridional, el seu Turiddu està molt més a prop de Nemorino.

A Cavalleria de totes maneres hi ha d’haver una Santuzza, perquè és ella el centre del drama, i al MET van confiar en l’holandesa Eva Maria Westbroek, en aquest afany que ella té per fer front als rols de dramàtica italiana, sobretot del període verista, que tant li agrada i del que ja ha deixat mostres de les seves virtuts i carències, sent aquestes últimes massa notables com per considerar-la com un referent actual. Ella és una notable soprano líric spinto que viu intensament el que canta, i que comunica i connecta amb el públic, però malauradament la llista de Santuzzas que li donen cent mil voltes és massa llarga com per deixar una mínima petjada en la memòria. Com que és una actriu notable i com que McVicar, del que parlaré al final, fa un excel·lent retrat de personatges, la seva Santuzza escènica és prou convincent per fer oblidar les notes obertes, els aguts tibats i la manca de greus, ja que no és ni la dramàtica que pretén, ni olt menys la mezzo que en molts moments es necessita. Tampoc ofereix detalls de domini tècnic, virtuosístic o senzillament manieristes, com per fer inoblidables notes o frases que altres il·lustres sopranos no precisament veristes han deixat per la història d’aquesta òpera.

George Gagnidze compleix sense impressionar, cantant a Alfio, mentre que Ginger Costa-Jackson llueix més presència que essència en el rol breu de Lola. Jane Brunnell és una Mamma Lucia ben tradicional.

El cor del MET es llueix lluny d’aquells anys que feia avergonyir la institució i l’orquestra mostra tota la seva fascinant paleta sota les mans de Luisi, potser massa refinat en alguns moments, però dramàticament implacable i impecable.

L’espectacle de McVicar m’ha semblat bellíssim malgrat la foscor de l’escena, que tant podria allunyar-lo de la meridionalitat siciliana, però que tan bé li escau en la magistral descripció que fa de la comunitat i les relacions perilloses entre els seus membres, els codis secrets, les traïcions, les lleialtats i venjances.

McVicar crea una genial coreografia escenogràfica que no es limita en fer girar quasi permanentment l’escenari ocupat per aquella tarima envoltada de cadires, sinó que és el cor i els personatges centrals del drama els que com en el Bolero de Bejart, tensionen l’acció i als espectadors, tenint una especial habilitat en descriure els personatges amb quatre pinzellades i dos moviments, potser per això em sembla tan mediocre Álvarez, que no es capaç de fer creïble el seu Turiddu, mentre la resta, inclosos els coristes, delimiten i condensen perfectament tota la tensió i el tenor argentí, en canvi no és capaç de de fer-se creible ni en el gran duo amb Santuzza, ni molt menys en el comiat a la mare, on voreja la caricatura.

El director, malgrat deixar l’escenari en quasi una permanent penombra, aconsegueix moment bellíssims i sobretot fer teatre operístic de qualitat, lluny de riscos que potser el MET no li permet i molt menys de provocacions que anys enrere van garantir el seu nom i èxit internacional. S’ha domesticat i fa espectacles que acaben agradant a quasi tothom, perquè crec que és un dels directors d’òpera més notable que hi ha actualment, tot i que aquest aburgesament de plantejaments el fa absolutament previsible.

Pietro Mascagni–Giovanni Targioni-Tozzetti/Guido Menasci/Giovanni Vergai
CAVALLERIA RUSTICANA

Santuzza…………….Eva-Maria Westbroek
Turiddu……………..Marcelo Álvarez
Lola………………..Ginger Costa-Jackson
Alfio……………….George Gagnidze
Mamma Lucia………….Jane Bunnell
Peasant……………..Andrea Coleman

Canio és un rol veritablement complex si no es vol caure amb la fàcil caracterització. Permet a un tenor esplaiar-se dramàticament molt més que cantant Turiddu, però la suma dels dos rols acaba sent un repte, tot i que és en l’immortal pallasso on s’acabarà guanyant el veritable èxit del perillós tàndem.

L’exagerat Marcelo Álvarez no sap ser convincent, i la seva gestualitat grandiloqüent és una mostra de la incapacitat expressiva malgrat l’honestedat i bona voluntat que estic segur que hi posa en la seva actuació.

Vocalment el seu Canio està cantat a cops de glotis, parlat en la zona central i greu, amb l’intent de semblar un tenor prou spinto, ja no dic dramàtic, per omplir consistentment el rol, però la veu denota el desgast d’esmalt i la manca d’aquell bellíssim  timbre que lluïa en aquells Donizetti o els Verdi lírics d’anys enrere. S’esforça, tiba, però mai omple, mai sedueix i deixa que el patetisme escènic sigui el que acabi fent esborronar al públic, cosa que per altre part no ha aconseguit en el meu cas. ja que he quedat absolutament insensible al seu final del primer acte, així com a un final que no és real, que no deixa de ser mai un gran guinyol, i per tant que no pot fer ni esgarrifar ni atemorir als  seus companys de troupe, ni molt menys als vilatans, en veure que allò va de veritat, perquè en a mi em continua fent riure (és un dir).

Dir-li que s’equivoca sembla una tasca estèril, fins i tot algú podria pensar que triomfa davant del públic ben poc exigent del MET.

Patricia Racette és una gran actriu i convenç, tot i que per la Nedda li ha passat l’arròs. La veu mostra sonoritats poc seductores en un rol que es tot seducció. Certament en l’escena està convincent com m’imaginava, tot i que no mostra gaire jovialitat i el vestit del burlesque no li escau gaire bé, però és una cantant de teatre que omple l’escena, que s’entrega amb profunditat i que vocalment ho dóna tot.

Gagnidze, una vegada passat el pròleg, on no deixa gaire petjada, composa un bon Tonio, millor que l’Alfio, mentre que Lucas Meachem és un Silvio massa tou que contrasta amb la seva planta contundent i Andrew Stenson fa un correcte Beppe.

Orquestra i cor a gran nivell, tot i algun petit desajust, però Luisi coneix bé les grans virtuts d ela formació i extrau força i contundència dramàtica sense deixar d’esplaiar-se en els moments de respir líric.

McVicar torna a encertar en una proposta ben tradicional, amb el canvi d’època habitual, que ja no és novetat, i oferint una magnífica pantomima vodevilesca allunyada del que hem vist sempre. Mentre que a Cavalleria hi havia un intent nou de proposta visual i moviment escènic, a Pagliacci es cenyeix a allò que hem vist sempre.

No hi ha dubte que el director escocès ha trobat un filó en el MET que no voldrà deixar escapar, encara que això suposi oferir “només” espectacles esplèndids. Suposo que tothom entendrà el sentit de la frase.

Ruggiero Leoncavallo
PAGLIACCI

Nedda……………….Patricia Racette
Canio……………….Marcelo Álvarez
Tonio……………….George Gagnidze
Silvio………………Lucas Meachem
Beppe……………….Andrew Stenson
Villager…………….Daniel Paretto
Villager…………….Jeremy Little

Canio’s Troupe Marty Keiser, Andy Sapora, Joshua Wynter

Director musical……………Fabio Luisi

Director escènic…………..David McVicar
Escenografia…………Rae Smith
Disseny de vestuari……..Moritz Junge
Disseny de llums…….Paule Constable
Coreografia………..Andrew George
Consultor de Vaudeville…Emil Wolk
TV Director………….Gary Halvorson

ENLLAÇ Vídeo ( 2 arxius + subtítols)

https://mega.co.nz/#F!sIdDnSqa!GUoCszsddCm908h9IGi8LA

 

23 comments

 1. La veritat es que em feia una mica de mandra anar a veure aquesta cloenda del MET al cinema, però en vaig sortir força content tant per la més que acceptable interpretació com per les magnífiques propostes escèniques del senyor McVicar.

  Liked by 1 person

 2. Agustí Sancho

  Per a mi va ser la meva estrena en aquesta mena de transmisions via satelit..i dir que vaig sortir encantat seria quedar me massa curt.
  L embriagadora musica de cavalleria sonant en aquella mena de dolby surround i aquella projeccio en hd em feia ganes d aixecar me en mig de la sala i posar me a dirigir.
  Aquell dia van captar un nou client..vaig disfrutar com feia anys que no ho feia.
  Estic d acord amb tu en un 99% en el tema de les veus..pero a mi el bariton alfio/tonio em va semblar absolutament bestial una veu de tres parells de co…
  Un dia que recordaré sempre..n estic segur..
  I marcelo alvarez no te la veu per aquest tipus de rols tant dramatics..pero ho prefereixo a la veu fosca i el cant mancat de sang del kaufman…kunde ja es una altra cosa.
  Salut hi hagi!!

  M'agrada

 3. LadyIzolda

  Hello, dear Joiquim!
  Thanks a lot for posting this new MET’s transmission! I’ve seen it in cinema and I’ve been impressed. Of course, at first, this wonderful recording is interesting due to it’s cultural meaning for Met’s Opera, staged the famous verismo duet at the first time for the last 30 years! Unfortunately, production of Mr. McVicar is very trivial and has no original staging decisions. Director wanted to refuse from Del Arte elements in Pagliacci, for example. Original ambitions, but the result is pretty ordinary…
  In my opinion, the best part of this MET’s double bill is conducting of maesto Luisi – elegant, perfectly balanced, full of melodic colours, but delicate.
  Well, I can’t agree, that timbre of Mr. Álvarez is not suitable for such tessitura as Turiddu’s and Canio’s roles. Bjorling, Bergonzi, Pavarotti ore even Luis Lima were not true dramatic tenors, they were lirico-spinto, but made this parts very well. Of course, without powerful vocal effects in high register of passagio and strong forte, which are usual for tenors di forza, as Del Monaco, Vickers, Corelli, Martinucci ore Giacomini. Álvarez shows at first his fresh sound without a shadow of tiredness during all two operas, though all two parts are not too big. And, of course, his shining, charming beauty of voice in Mediterranean style. His sound is worm and stylistically is correct in verismo way. Rich palette of chiaroscuro, interesting phrasing, work with accents. Few times he ignores the flexibility of melodic lines and makes them in the forced style. But all notes were in place, especially, all top was clean and easy. He sang Canio in Monaco’s premiere of Pagliacci this spring and was the hero of the evening. Critical reviews were very good then and they are enthusiastic now – after his Met’s debut in both Cav/Pag. I can’t say, that there are many modern tenors available to make a perfect version of Turiddu and Canio. May be, Arancam, de Leon or Sandoval? I don’t think so. So, if Mr. Álvarez sounds good, I can forgive his naive staging presence and exaggerated acting. It’s not the main skill for opera singer. I don’t understand the reason of Álvarez’s refuse from Verdi’s roles which are so suitable for his voice. But he prefers now verismo repertoire. He’ll make new verismo debuts in Fanciulla del West in La Scala’s next season and in Turandot at MET. Of course, I prefer his performances in Verdi’s and French operas. I’m dreaming to listen to him in Halevy’s La Juive one day and I hope he will sing it. Though I’m going to his second after Torino performance of Adriana Lecouvreur at Bastille this summer in McVicar’s production, because, I’m think, that Maurizio is his part.
  Álvarez is not alone in the decision to make tessitura adventures. For example, loses his voice Beczala decides to sing Wagner, Meli performes Cavaradossi, Florez – unsuitable Verdi and Massenet…
  I hope, you don’t be too angry for my posting, but Álvarez wasn’t the worst Met’s choice. Kaufmann could’n sing everywhere…

  M'agrada

  • Hi LadyIzolda.
   Welcome to IFL.
   Many thanks for your interesting and detailed chronicle.
   I do not agree with many things, but we thank you very’ve made your point.
   I always want that, do better to continue participating in this blog.

   M'agrada

 4. Me sumo a los que salieron encantados, como ya dije; no por Cavalleria, que Westbroek pareció cantar e interpretar en alemán, sino por Pagliacci, que me pareció magnífico teatral y musicalmente, un espectáculo de los que crean y mantienen la afición.

  M'agrada

 5. SANTI

  Gràcies per deixar-nos els 2 vídeos jo no hi vaig poder anar i confiava en IFL, aquesta és la veritat.
  No he vist Pagliacci, però a Cavalleria ningú m’ha acabat de satisfer i l’escena m’ha semblat molt avorrida amb tantes voltes i voltes.
  Tornaré a deixar un comentari quan hagi vist la de Leoncavallo.

  M'agrada

 6. willy

  Muchas gracias Joaquín por esta entrega. Gran calidad tecnica del registro. Veré cuan sobreactuado es Marcelo Alvarez, curiosidad por la Westbroek y espero no desilusionarme con Racette a quien considero una interprete menor.

  M'agrada

 7. Julie

  muchísimas gracias por los videos de tan alta cualidad Joaquín. Es interesante comparar esta representación con la recién de Salzburgo. Después de haber visto las dos, puedo decir que me gustó muchísimo más la caballería de Salzburgo, tanto por los cantantes que por la producción que para mí fue súper entretenida pero a la vez muy detallada y fiel a la historia de la opera. La Santuzza de Liudmyla Monastyrska estuvo sorprendentemente fantástica, no por el canto que siempre suele ser excepcional, sino por la actuación que fue muy conmovedora de una manera muy particular, pues a pesar de su apariencia macabre, se pudiera decir hasta cursi, (mas bien debido al vestuario que parecía un uniforme escolar en vez de un disfraz diseñado para el escenario) se entregó plenamente y creó un personaje trágico de gran potencia. Vocalmente estuvo muy bien a pesar de no ser mezzo; el dueto entre ella y Jonas estuvo fenomenal. El resto del reparto muy bien al igual que el coro y la orquestra.
  Sin embargo, me gustó más el Pagliacci del Met, a pesar de quel Canio de Jonas lo encontré mucho mejor que el de Álvarez, aunque (Jonas) estaba bastante agotado vocalmente cuando llegó el momento de cantar Vesti la Guibba; pero su actuación estuvo estelar en los dos papeles al igual que su interpretación vocal. Además, el nivel de profesionalismo que exhibió fue estelar, pues se entregó a sus papeles sin trucos ni egocentrismo. Su éxito fue muy merecido.
  Ahora bien, en cuanto a la Caballería del Met, estoy totalmente de acuerdo con tu evaluación de Álvarez. Temo que no me gustó para nada, a pesar de que cantó con pasión y honestidad como bien dices. En cuanto a su exposición vocal, no hubo ni un ápice de legato en toda la actuación, ni tampoco hubo variación de matices ni de musicalidad, por lo tanto, me pareció bastante decepcionante. Estuvo casi todo el tiempo gritando, dejando de pronunciar consonantes, y cortando las frases para poder mantener la voz en una sola posición que le permitiera llegar a los agudos y el resultado fue que masacro la partitura. El verismo sin un buen legato y sentido musical no es verismo. La verdad que me quede sorprendida del bajo nivel de profesionalismo que mostro Álvarez, sobre todo porque lo he visto en otras representaciones por internet y lo encontré bien, sobre todo en el Ballo del año antepasado. No sé por qué sintió la necesidad de cantar de esa manera, ni por qué los directores musicales y el director de orquestra lo permitieron cantar así. Se nota la ausencia de encabezamiento en el Met en el aspecto de musicalidad y apoyo a los cantantes. Dudo mucho que si hubiera sido Levine dirigiendo eso hubiera sucedido, pero Luisi, quien eso si, dirigió muy bien la orquesta, parece que no sabe o no le interesa mucho trabajar con los cantantes en cuanto al aspecto vocal. A Eva Maria Westbroek tampoco la encontré bien, pues a pesar de que tuvo algunos buenos momentos dramáticos, sobre todo en el principio, se le ha ido desgastando la voz y ahora muestra graves problemas en los agudos, le cuesta modular el volumen, etc. Es una lástima porque es una cantante carismática, e inteligente y entiende bien este papel. Su actuación la encontré bien en los momentos en que no estaba cantando, pues de lo contrario distorsiona mucho la boca, le tiembla mucho la mandíbula y no cambia la expresión de la cara. George Gagnidze si cantó bien, aunque no me gustó su actuación en Caballería; me pareció absurdo verlo parado encima de la mesa con el látigo ese, pero la culpa de eso la tuvo McVicar quien no supo crear un personaje dramático que fuese válido dentro de su concepto escénico. Ginger Costa-Jackson hizo bien el papel de Lola, de manera muy tradicional. Lo mejor para mi fueron el coro y la orquesta que estuvieron maravillosos de principio a fin.
  El concepto de McVicar, que consiste en colocar el enfoque en el personaje de Santuzza, no es malo en teoría, pero no supo ejecutarlo de manera efectiva, pues ninguno de los otros cantantes tienen la habilidad de desenvolverse bien en el poco tiempo que aparecen en el escenario, por lo tanto, el efecto general fue caricaturesco y de poca calidad. Tener a la Sra. Westbroek en el escenario todo el tiempo creo que fue un error en este caso, pues como consecuencia el resto de los personajes aparecían en el escenario no para protagonizar, sino casi por casualidad, o mejor dicho, porque les tocaba cantar…tampoco estuvieron bien definidas las relaciones entre los personajes (Turrido no apareció en el escenario hasta el dueto con Santuzza, y nunca hubo indicación de que Lola era la esposa de Alfio…ni siquiera hubo una confrontación entre ellos)…en fin, todos los personajes parecían estar aislados unos de otros, y todo resultó como un sueño incoherente…también me pareció exagerado el vestuario y la peluca gris de mamá Lucia. Y lo peor de todo fue la coreografía de los bailes, que me pareció rara e anacrónica. Lo que si me gustó fue la demostración del nivel de ostracismo que sufrió Santuzza en manos de su comunidad (que dicho sea de paso me pareció mas como una comunidad de Amish que de Italianos) y el círculo de velas con Santuzza en el centro durante el intermezzo, pero en general creo que el señor McVicar debería implementar cambios para las representaciones del año que viene cuando se presentarán de nuevo estas 2 obras con otros cantantes. Tengo pensado ir el año que viene..ojalá y sea una mejor experiencia en vivo.
  En cambio, el Pagliacci si me gustó bastante, a pesar de Álvarez. Patricia Racette es muy buena actriz como dices, y aunque sus agudos suenan estridentes, si domina bien el estilo, con un legato elegante y una interpretación conmovedora. Podía mejorar el italiano también pero por lo demás estuvo muy correcta. La producción me gustó mucho mas y el concepto que creo McVicar para esta ópera, un verismo Americano se puede decir, lo encontré bastante ingenioso. Lo único que no me gustó fue el uso del micrófono en el prólogo y luego durante el final, que me pareció un toque muy artificial. Gagnidze canto aun mejor en esta segunda parte, y Lucas Meach me agradó mucho también pues tiene una voz cálida y un timbre muy bonito, y a pesar de su gran estatura actuó con ternura y sensibilidad. Andrew Stenson fue un formidable Beppe también y como siempre la orquesta y el coro fenomenal. Luisi es un buen director pero debería trabajar más con los cantantes y exigirles más.
  Gracias nuevamente :-).

  M'agrada

  • Gracias Julie por tu exhaustiva crónica.
   El MET este año, al menos por lo que se refiere a las representaciones emitidas en su temporada cinematográfica, ha hecho un bajón considerable. Este doble programa me parecía en principio lo más flojo de dicha programación, aunque luego otras propuestas han resultado, al menos para mi, mucho peores, Hoffman por ejemplo, o incluso Bohème.
   He decidido volver a mirar ambas representaciones para intentar encontrar más puntos de interés de los que encontré en mi primer y único visionado, auqnue dudo mucho que llegue a emocionarme y eso es algo imprescindible cuando hablamos de estas dos óperas, escritas para llegar directamente a la emoción. Si no es así puede ser por muchos factores, aunque ninguno tan esencial como los cantantes. por muy malas que sean las direcciones escénicas o musicales, que no creo que sea el caso, los cantantes pueden hacer un triunfo absoluto, pero al contrario es muy difícil por no decir imposible.
   Álvarez lo intenta y tiene cosas interesantes que ofrecer, pero jamas logra traspasar la barrera de lo convencional.
   Al resto les sucede más o menos lo mismo. Por muy buenos referentes que tengamos del pasado, un cantante sincero y con la voz adecuada puede hacerte vibrar con Canio o Turiddu, pero hace falta tener algo más que voz y ser honesto

   M'agrada

   • Julie

    Gracias por tu respuesta Joaquín. Si, temo que tienes razon en cuanto el nivel general de calidad de las transmisiones de este año, aunque yo no he visto muchas de ellas, incluyendo el Hofmann, asi que tendré que verlas cuando tenga tiempo y luego juzgaré. Saludos.

    M'agrada

 8. Juan

  A mi me han gustado más las producciones del Met que las de Salzburgo, y me ha gustado infinitamente más Luisi que Thielemann, sin duda. También me ha gustado más Westbroeck que Monastyrska, más pasional. Hay que tener presente que el simple hecho de tenerla en el escenario desde el instante cero es un handicap para una voz gigante como la de Eve que requiere mucho tiempo para calentar. Me gustan tanto Agresta como Racette, a la que admiro porque es una artistaza tremenda. Gagnizde fantástico, más en Pagliacci que en la partitura de Mascagni. Y Lucas Meachem que tiene una voz bellísima que debería prestar más al servicio de la música de cámara. Lo de Marcelo Álvarez es muy peculiar. Tiene una voz de lírico bellísima pero se empeña, al igual que la mayoría de cabezas tenoriles no pensantes, valga la redundancia, en hacer lo que no puede. Además como actor no vale un pimiento. Lo encuentro mejor en el rol de payaso, Canio quiero decir, que en el pellejo de Turiddu. Un imposible meterlo en vereda porque tampoco se deja.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: