IN FERNEM LAND

INSISTINT EN EL TRISTAN UND ISOLDE INAUGURAL AL MET 2016


nina-stemme-isolde-i-stuart-skelton-tristan-ken-howard_metropolitan_opera

Des de dissabte passat que no paro de donar-li voltes i més voltes a aquest Tristan und Isolde inaugural del MET.

He llegit unes quantes crítiques i hi ha disparitat d’opinions, quasi totes poc positives pel que fa a la producció “dark”de Treliński, un director que em va agradar molt en aquell doble programa del mateix MET amb Iolanta i El castell de Barbablava, i molta més unanimitat pel que fa a Rattle i l’equip de cantants, tot i que jo crec que molts no s’atreveixen a aplaudir sense concessions a Stuart Skelton, un Tristan inesperat i excel·lent.

Curiosament i sense saber com anirà la temporada novaiorquesa que podrem gaudir al cinema en el propers mesos, no crec que, tret de la per a mi tan esperada L’Amour de Loin de Kaija Saariaho o en menor mesura la reposició de Eugene Onegin, la resta d’òperes estiguin a l’alçada del que ens ha ofert aquesta inauguració.

Ja vaig dir quan es va presentar la temporada del MET, que tornar a emetre Rusalka o l’Oneguin de recent record, tenint un Guillaume Tell, una Jenufa, una Salome o I Puritani, em semblava poc original i fins i tot atractiu. Veurem si aquests títols que tampoc són tan populars aconsegueixen arribar a l’alçada d’aquesta meravellosa inauguració.

Richard Wagner
TRISTAN UND ISOLDE

Tristan………………..Stuart Skelton
Isolde…………………Nina Stemme
Brangäne……………….Ekaterina Gubanova
King Marke……………..René Pape
Kurwenal……………….Evgeny Nikitin
Melot………………….Neal Cooper
Sailor’s Voice………….Tony Stevenson
Steersman………………David Crawford
Shepherd……………….Alex Richardson
Young Tristan…………..Jonathan O’Reilly

Chorus and Orchester Metropolitan Opera House

English Horn Solo……….Pedro R. Díaz

Conductor………………Simon Rattle

Production……………..Mariusz Trelinski
Set Designer……………Boris Kudlicka
Costume Designer………..Marek Adamski
Lighting Designer……….Marc Heinz
Choreographer…………..Tomasz Wygoda
Video Production Designer..Bartek Macias

Metropolitan Opera House de New Yor 8 d’octubre de 2016

EL QUE HA DIT LA PREMSA:

I és clar, si algú vol retornar al que vaig dir jo i els comentaris que s’han anat fent aquí mateix, només heu de prémer l’enllaç: https://ximo.wordpress.com/2016/10/09/met-20162017-tristan-und-isolde-stemme-skelton-gubanova-pape-nikitintrelinski-rattle/

28 comments

 1. Pep

  Gràcies sinceres Joaquim per aportar-nos tanta anàlisi i insistència. Som conscients de la feinada diària que et compota tot plegat! I qualsevol agraïment dels que et seguim sabem que és poc, i a més imprescindible.
  Anirem practicant l’anglès per traduir a en Tomasini, però ja ens refiem de les teves primeres impresions.

  M'agrada

  • Si Pep,, però cal tenir en compte que us he acostumat molt malament o dit d’una altre manera, de manera poc sostenible per la meva estabilitat, potser per això quan exigiu algunes coses com a normals, quan sñón excepcionals, em penso que m’he equivocat

   M'agrada

 2. Leonor

  Muy muy muy interesantes esos detalles que gentilmente nos pones. Me los leo todos y te comento, no sin agradecerte efusiva y sinceramente (aunque siempre será poco) todo lo que (al menos, a mí) me aportas.
  ¡Mil gracias, Joaquim!
  A todos, ¡buen fin de semana desde el Barroco, Verdi, Rossini a Wagner!
  ¡Saludos, infernems!

  M'agrada

 3. José Ramon

  Muchísimas gracias Joaquim!
  Por problemas de trabajo no pude ir a la retransmisión y tengo muchas ganas de “vengarme”.
  No se que haríamos sin tus comentarios y “regalos”

  M'agrada

 4. Josep R. Noy Ametller

  Moltes gràcies Joaquim. Estic gaudint molt d’aquesta excel·lent versió del Tristany. Des de l’agradable sorpresa del tenor, magnífic, fins a la impagable Brangane de la Gubanova, passant evidentment per la gran Stemme i el magnífic Pape. Un luxe, sens dubte. I confesso que una altre sorpresa per a mi ha estat Rattle amb una direcció wagneriana extraordinària; m’esperava més fredor i no ha estat així. De la fantàstica orquestra del MET en treu moments de alt voltatge. Tens raó: cal usar el reclinatori. Visca!

  M'agrada

 5. Niklaus Vogel

  Déu n’hi do! Això és tota una inauguració. I a sobre amb un dels meus títols preferits. Moltíssimes gràcies de nou. La Stemme deu ser una gran Isolda, sense dubte, i el Skelton no el conec i ara el descobriré. Una Brangäne i un Marke de luxe. I en Rattle! En fi, el que em falten són hores per disfrutar-ho tot.

  M'agrada

 6. Vicent

  Sembla ser que Skelton i Rattle se superen respecte de la seva participació a Baden-Baden cantant el mateix títol. Skelton, després del seu prometedor Siegmund a l’Anell de Sidney de fa més de 10 anys, semblava que havia de quedar-se justament en això, en promesa, semblant caure la seva carrera en un cert estancament i ubicant-se fins i tot, en el relativament marginal repertori wagnerià en anglès. Sembla ser que amb aquesta actuació fa un salt important cap endavant quan encara no és massa tard per ell. Ja fa forc,a temps que es pateja escenaris sense acabar de fer-se un lloc en el repertori. De matèria prima i bones maneres no sembla mancat…

  M'agrada

 7. Pepa MG

  y el skelton va a cantar en paris Lohengrin en enero y febrero, según opera base, en la opera nacional. Realmente es impresionante, acabas de ver la grabación y el dedo se va a “volver al inicio”!!!. Sin palabras, transmiten.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: