IN FERNEM LAND

EL QÜESTIONARI IFL DE RAI


L’onze d’abril del 2016 i arran d’un apunt preparatori d’aquells que feia en els temps gloriosos de IFL, l’amic Rai va deixar el seu primer comentari on es declarava un Hooligan Carrerista, quelcom que en a mi ja em va guanyar d’antuvi.

En rai és jove, músic i apassionat, tres virtuts, una efímera, les altres són definitives i de per vida. El seu qüestionari les posa en evidència totes tres i

 1. La primera vegada que vas anar a l’òpera quin any va ser? 2007 
 2. A quin teatre? Gran Teatre del Liceu
 3. Quina òpera vas veure? Boulevard Solitude. M’hi va convidar la meva tieta… suposo que com que, segons la propaganda del Liceu, la música tenia “influències del jazz” em va dir d’anar-hi. No recordo pràcticament res… en aquella època no duia ulleres (tot i necessitar-ne) i recordo estar recolzat a la barana del 5è pis (1a fila i suposo que devia ser porta H) i veure els cantants com pebrotets borrosos… per descomptat tampoc podia llegir res del que posava als sobretítols. Em vaig adormir una estona… No vaig interessar-me per l’òpera fins l’estiu del 2015 ni tornar al teatre fins la Lucia de la temporada 2015-16
 4. Els teus pares anaven o van a l’òpera? No
 5. Quin compositor operístic t’estimes més? Ara potser Wagner…
 6. Quina és l’aspecte que valores més d’una representació operística? La MÚSICA
 7. Quin és el teu tenor predilecte? Piotr Beczala
 8. Quina és la teva soprano predilecta? Iréne Theorin
 9. Quin és ell teu baríton predilecte? Carlos Álvarez
 10. Quina és la teva mezzosoprano predilecta? Waltraud Meier
 11. Quin és el teu baix predilecte? Albert Dohmen
 12. Quin és el teatre dels que has visita que més t’ha impressionat? El Liceu… però és l’únic…
 13. Podries viure en una ciutat sense teatre d’òpera? Per poder sí… 
 14. Quina és la teva òpera predilecte? Elektra
 15. Quina òpera detestes? No n’hi ha cap que detesti, de moment… detesto alguns moments d’algunes òperes… això sí.
 16. Valora de 1 a 10 la importància del director d’escena en una representació operística 7
 17. A quina ciutat del món que no sigui la teva i amb teatre d’òpera, t’agradaria viure? Potser Nova York, que també és la meca del Jazz… això sí, hauria de tindre una vida de millonari per poder viure al marge de la ciutat… en realitat em fa bastant de fàstic, però qui no es rendeix davant el patrimoni cultural que hi podem trobar?
 18. Quin és el llibretista operístic preferit? Hugo Von Hofmannsthal
 19. Quin és el teu heroi de ficció operística? Li tinc un apreci especial a Calaf
 20. Quina és la teva heroïna de ficció operística? Elektra
 21. La gravació operística que t’enduries a l’illa deserta?M’emportaria el Ring de Boulez i Chereau a Bayreuth… posats a triar-ne una, que sigui el més llarga possible… a saber quant de temps ens hi haurem de passar a l’illa…
 22. El director d’orquestra operístic preferit? La veritat és que no et sé respondre…
 23. El director d’escena preferit? Chereau
 24. La representació operística que t’hagués agradat assistir? El debut d’en Josep a la Scala
 25. L’òpera barroca que més t’agrada? Encara no hi he entrat…
 26. L’òpera clàssica que més t’agrada? Die Zauberflöte… però més que “la que més m’agrada” és “la que més m’ha agradat”… no és tampoc una època en la que hi hagi profunditzat gens
 27. L’òpera romàtica que més t’agrada? Tristan und Isolde
 28. L’òpera del segle XX que més t’agrada? Elektra
 29. L’òpera del segle XXI que més t’agrada? L’única que conec és Quartet, però no crec que pugui dir que és la meva preferida…
 30. Si poguessis escollir una vocalitat lírica, què t’agradaria ser: soprano, mezzosoprano, contralt, tenor, baríton o baix? Heldetenor

Podria haver triat per il·lustrar musicalment el qüestionari de Rai, la tetralogia del centenari, però m’ha semblat que una vegada més i quan s’hem dóna la possibilitat de  portar a Carreras, la temptació és massa gran com per desaprofitar-la i a més a més, el debut a la Scala, que és la representació que ell hagués volgut assistir és una de les moltes nits glorioses que Carreras ha deixat per a la posteritat

Gràcies Rai

La setmana vinent ens arribarà el penúltim qüestionari, el de Xavier Casademont.

 

6 comments

 1. Rai

  Moltes gràcies pel comentari i per la grabació!
  Vull que quedi clar que pel que fa a l’elecció de cantants favorits vaig reduïr les opcions a cantants que havia tingut l’oportunitat d’escoltar en directe, ja que són els únics que he pogut escoltar “de veritat”.

  Una abraçada a tots! Que tingueu un bon diumenge!

  M'agrada

 2. colbran

  Muy buena selección y conociendo tu vehemencia musical muy de acuerdo con tu personalidad. Te queda muchísimo por ver y escuchar y quizás dentro de unos años varíes en algo tus apreciaciones, pero verás que hay algunas que quedarán inamovibles. Además a tí, como a mí, nos gustan muchos géneros de la música (a mí todos) y eso tiene por delante un campo infinito. Estoy muy contento de haberte podido escuchar ayer en directo y te agradezco que interpretaras con tu compañero esa joya de Cole Porter (mi canción preferida de todos los tiempos) “Ev’ry time we say good-bye”. Gracias. Enhorabuena y hasta pronto.

  Fede

  M'agrada

  • Rai

   Gracias Fede, tuve una inmensa alegría de veros ayer… Por lo que respecta a Ev’ry time we say good-bye, mas que “interpretar”, diría “cazar al vuelo”… Un abrazo!

   M'agrada

 3. Fer

  Quin debut a la Scala Caballé, Carreras i Bruson amb el ball de mascares, darrera de tot això el maestro Siciliani i Giuseppe di Stefano impulsors de la carrera internacional de Caballé a partir del 1965, Giuseppe di Stefano li va deixar el vestit a Carreras per el ballo,

  M'agrada

 4. Guillermo

  Aquests darrers mesos , malauradament he estat una mica atabalat entre la feina i els estudis i no he pogut comentar res, no per falta d’interès sinó per falta de temps, això no vol dir que no hagi donat un cop d’ulls al blog quan he pogut.
  He trobat el qüestionari del Rai molt interessant , fins i tot molt simpàtic i he rigut a estones. És genial la passió que tenen els joves quan els agrada alguna cosa però fins i tot és encantador l’espontaneïtat que els caracteritza: “La gravació operística que t’enduries a l’illa deserta? M’emportaria el Ring de Boulez i Chereau a Bayreuth… posats a triar-ne una, que sigui la més llarga possible… a saber quant de temps ens hi haurem de passar a l’illa…” ha ha ha!!!
  Jo també sóc fan de “Tristan” i de “Elektra” i també m’agrada el jazz.
  Et queda tot un món per descobrir! Gaudeix!
  Salutacions a tothom.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: