IN FERNEM LAND

LA DNO CELEBRA EL 50è ANIVERSARI


El 6 de novembre la Dutch National Opera, és a dir l’Òpera Nacional d’Holanda va celebrar el seu 50è aniversari amb una gala que va ser retransmesa pel canal de TV Arte.

La cosa, com tots els esdeveniments d’aquesta mena, no té gaire secret, si bé els responsables de la gala van creure convenient fer-la tota seguida, ben variada i si no plegada d’estels, si amb els suficients al·licients com per fer honor a aquestes noces d’or.

L’òpera Nacional Holandesa ha esdevingut en els darrers anys un centre operístic de gran interès, potser de no tanta anomenada popular com són les cases operístiques de Paris, Londres, Nova York, Munich, Milan o Berlín, però sense cap mena de dubte de gran interès artístic. El recent nomenament de Marc Albrecht com a director musical reforça encara més aquest projecte dirigit per l’incansable Pierre Audi, destinat a ser un dels centres de producció operística de més rellevància internacional.

El fet de que l’òpera holandesa no tingui una orquestra estable i que depenent de cada títol disposi d’una de les valuoses orquestres holandeses per fer-se’n càrrec no desvirtua en cap cas el valuós projecte. Qui pogués tenir a l’abast tantes orquestres excel·lents per fer front a cada títol!

La gala va ser dirigida escènicament per Robert Carsen de manera austera i molt elegant, marca de la casa. Poques coses sobre l’escena però amb una cura extraordinària per tal de que tot quedés distingit, elegant i gens ostentós, amb una fluïdesa narrativa admirable, i fins i tot amb un cert sentit dramàtic.

Des de l’engrescadora obertura de Candide de Leonard Bernstein dirigida, com quasi tota la gala, per Marc Albrecht, que servia de banda sonora a un seguit de imatges projectades d’aquests 50 anys de història, fins la fuga final del Falstaff verdià, es van seguint totes les aportacions que abracen majoritàriament l’òpera, però no obliden la dansa, el lied i la música simfònica, i fins i tot inclou unes paraules commemoratives de Pierre Audi.

Entre els solistes més destacats hi figuren Eva-maria Westbroek (la reina de la casa), Violeta Urmana, Adriana Pieczonka, Eleonora Buratto, Sabine Devieilhe, Peter Rose, Paolo Fanale o Thomas Oliemans, més un seguit de noms locals que extraordinàriament arropats per la sumptuosa direcció  de Marc Albrecht i Tan Dun que dirigeix el seu magnífic i espectacular Passacaglia “Secret of wind and Birds”, ja sigui amb l’Orquestra Filharmònica Holandesa o amb l’Orquestra de Cambra Holandesa, així com del Cor de la DNO, va fer que tot plegat esdevingués una vetllada remarcable, tot i que vocalment la cosa tampoc va ser per llençar coets.

PROGRAMA:

Leonard Bernstein: CANDIDE (filmació amb imatges dels 50 anys de la DNO)
Richard Wagner: TANNHÄUSER “Dich teure halle” (Eva-Maria Westbroek) Cor del segon acte (Cor de la DNO)
Parlament de Pierre Audi
Tan Dun: PASSACAGLIA “Secret of wind and Birds” (Orquestra Filharmònica Holandesa)
Jean-Philippe Rameau: PLATÉE Prélude i “Aux langueurs d’Apollon” (Sabine Devieilhe)
Giuseppe Verdi: LA TRAVIATA “Parigi o cara” (Eleonora Buratto i Paolo Fanale)
W.A.Mozart: LE NOZZE DI FIGARO “Hai già vinto la causa” (Thomas Oliemans)
Filmació de LA COMMEDIA de Louis Andriessen producció de la DNO 2008
Alexander Borodin: EL PRÍNCEP IGOR “Dances Polvotsianes” (Cor de la DNO)
Giacomo Puccini: Crisantemi Coreografia de Krzysztof Pastor
Giuseppe Verdi: DONN CARLO “O Don fatale” (Violeta Urmana)
Filamció de CARMEN de George Bizet, cor de l’acte 4at Producció de la DNO 2009
Richard Strauss: MORGEN Adrianne Pieczonka i Marc Albrecht (piano)
W.A.Mozart: LE NOZZE DI FIGARO “Final acte 2on” (André Morsch, Lemeke Ruiten, Roger Smeets, Judith van Wannoij, Dennis Wilgenhof, Peter Hoave)
Benjamin Britten: A MIDSUMMER NIGHT’S DREAM “When my cue comes, call me” (Peter Rose)
Richard Wagner: DIE WALKÜRE “Cavalcada” dirigida per Marc Albrecht (imatges de la producció de Der Ring des Nibelungen de Pierre Audi per a la DNO)
Pietro Mascagni: CAVALLERIA RUSTICANA “Voi lo sapete o mamma” (Eva-Maria Westbroek)
Giuseppe Verdi: FALSTAFF “Tutto nel mondo è burla” (Peter Rose, Thomas Oliemans, Eleonora Buratto, Giovanni Battista Parodi, Yvonne Naef, Paolo Fanale…)

Netherlands Philharmonic Orchestra
Netherlands Chamber Orchestra
DNO chorus,
Dutch National Ballet

Directors Marc Albrecht i Tan Dun
Direcció d’escena i isseny de llums: Robert Carsen

Teatre Nacional d’Holanda 6 de novembre de 2015

Enllaços d’interès

http://www.operaballet.nl/en/opera/opera

http://www.operaballet.nl/en/node/2127

Veure entrar per la platea a Eva-Maria Westbroek mentre sona el preludi del segon acte de Tannhäuser abans de cantar les excel·lències de la magnífica sala, o tot seguit veure com el cor entre també per el pati de butaques abans de rebre a dalt de l’escenari les copes amb que brindaran per l’ocasió, seguint una mica la dramatúrgia que Carsen utilitzava en el Tannhäuser discutit, vist al Liceu, són cops de teatre que s’agraeixen, però la gala reservava moments musicalment emocionants com la màgia que desprèn la partitura de Tan Dum on fins i tot el compositor i director xinès fa cantar als musics de l’orquestra, creant unes suggeridores sonoritats amb una orquestració brillant i efectista propensa a l’aplaudiment.

Fragments filmats sàviament interpolats afegeixen emotivitat a la narració, no cal ser holandès per deixar-se endur per la potència d’alguna de les imatges filmades que deuen portar a la memòria del públic, records veritablement importants.

Possiblement haureu escoltat en millor forma a Eva-Maria Westbroek i no cal dir que a  Violeta Urmana, ja que ella mateixa va cantar l’any 2004 i en aquest mateix escenari, un “O Don Fatale” molt més convincent (ara té una tendència a cridar-lo), però la gala està molt ben dissenyada i es perdona quasi tot.

Aquí no tenim tanta traça fent aquestes commemoracions.

2 comments

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: