IN FERNEM LAND

EL QÜESTIONARI IFL DE KÀTIA


 

Avui encetem els qüestionaris femenins a IFL.

Sembla mentida que hagin trigat set setmanes a arribar, és clar que ara ja seran més freqüents malgrat que els senyors semblen més actius i participatius atenent als qüestionaris rebuts fins ara. Per cert, de moment ja tenim ple fin el darrer diumenge de març de 2018.

La primera infernemlandaire que va enviar l qüestionari va ser Kàtia, que amb la seva empenta habitual ha deixat alguna perla que de ben segur no deixarà indiferent a ningú.

Amb la seva espontaneïtat habitual encapçalava el seu qüestionari amb un engrescador “M’ho he passat pipa!”. Espero que tots els lectors del seu qüestionari també, llegint-lo

 1. La primera vegada que vas anar a l’òpera quin any va ser? 1982
 2. A quin teatre? Liceu
 3. Quina òpera vas veure? Der Fliegende Holländer
 4. Els teus pares anaven o van a l’òpera? Si
 5. Quin compositor operístic t’estimes més? Giuseppe Verdi
 6. Quina és l’aspecte que valores més d’una representació operística? Les veus
 7. Quin és el teu tenor predilecte? Josep Carreras
 8. Quina és la teva soprano predilecta? Maria Callas
 9. Quin és ell teu baríton predilecte? Ettore Bastianini
 10. Quina és la teva mezzosoprano predilecta? Agnes Baltsa
 11. Quin és el teu baix predilecte? Samuel Ramey
 12. Quin és el teatre dels que has visita que més t’ha impressionat? El Colón de Buenos Aires
 13. Podries viure en una ciutat sense teatre d’òpera? No
 14. Quina és la teva òpera predilecte? Roberto Devereux
 15. Quina òpera detestes? Turandot
 16. Valora de 1 a 10 la importància del director d’escena en una representació operística 7
 17. A quina ciutat del món que no sigui la teva i amb teatre d’òpera, t’agradaria viure? Viena
 18. Quin és el llibretista operístic preferit? Francesco Maria Piave
 19. Quin és el teu heroi de ficció operística? Manrico a Il Trovatore
 20. Quina és la teva heroïna de ficció operística? Maria Stuarda
 21. La gravació operística que t’enduries a l’illa deserta? Roberto Devereux
 22. El director d’orquestra operístic preferit? Herbert von Karajan
 23. El director d’escena preferit? Jean-Pierre Ponnelle
 24. La representació operística que t’hagués agradat assistir? Roberto Devereux del MET 2016
 25. L’òpera barroca que més t’agrada? Giulio Cesare de Handel
 26. L’òpera clàssica que més t’agrada? Orfeo ed Euridice de Gluck
 27. L’òpera romàtica que més t’agrada? Macbeth de Verdi
 28. L’òpera del segle XX que més t’agrada? El cas Makropoulos
 29. L’òpera del segle XXI que més t’agrada? ???
 30. Si poguessis escollir una vocalitat lírica, què t’agradaria ser: soprano, mezzosoprano, contralt, tenor, baríton o baix? Baríton

No hi ha disponible a Youtube el Roberto Devereux del MET 2016, en qualsevol cas segur que la Kàtia ja haurà aconseguit alguna gravació 🙂 d’aquelles representacions. Jo li (i us) proposo la que va tenir lloc a Aix-en-Provence l’any 1977 amb Montserrat Caballé i Josep Carreras, sota la direcció de Julius Rudel. Sent l’òpera que més li agrada i amb el tenor que més li agrada segur que estarà contenta, a més a més la senyora que canta el rol protagonista ho fa “bastant bé” 😉

La setmana vinent, una vegada encetats els qüestionaris femenins us presentaré el que em va enviar el 24 de setembre de 2016, Eva.

25 comments

 1. Eduardo

  Gracias Katia, por ahora cada domingo me sorprendo y contigo mucho, la opera no es cuestión de géneros, es universal. Tu cuestionario, me dejado pensando y mucho, porque no te gusta Turandot? Tu opera preferida Roberto Deveraux, esplendida opera, pero que versión te llevarías a la isla, yo no tengo dudas, la de Sills, y si islas fueran cercanas nadaría para pedírtela prestada…. Mil gracias por compartir tus gustos. Desde el otro lado mundo con afecto…….

  M'agrada

 2. Niklaus Vogel

  Gràcies Katia i Joaquim per compartir aquests questionaris. Insisteixo en que és una idea fantàstica. M’ha fet molta gràcia coincidir en Turandot. A mi tampoc m’agrada i així ho he fet constar en el meu quuestionari. Evidentment és una bona obra però personalment no és de les que més em motiva i l’he hagut d’escoltar tants cops sense cap entusiasme que l’he avorrida una mica. A més a més amb l’afegit que hi ha obres de Puccini que adoro totalment i que mai no les podem veure en aquestes latituds. En fi, questions de gustos 😉

  M'agrada

 3. Felipe

  Bravo Katia.
  La verdad que a mi también me ha sorprendido lo de Turandot. Yo recuerdo que hasta la edición de hace dos años del Liceu, que creo fue cuando volvieron a hacer La Traviata, podría decir que la odiaba: Representaciones de antaño saturado por el famoso brindis… tres tenores, expo, etc… donde no escuchábamos otra cosa.
  Ahora me he reconciliado y la estoy volviendo a apreciar.
  En cuanto al Orfeo de Glück, una genialidad de obra. Me gustaría saber qué te parecen las dos versiones, Viena y París, y cuál de ellas prefieres.
  Un saludo.

  M'agrada

 4. katia

  Hola,companys,passo a explicarme.No m’agrada Turandot per…quàn vaig entrar al mòn de la lirica sempre m’interesso pels compositors,les seves vides etc.etc. i Puccini te uns antecdents que no m’agraden ni mica.Suposo que sabeu que la Sra.Puccini va acusar una minyona que tenien al seu servei d’estar enredada amb el seu marit,Puccini no ho va desmentir mai però el tema anava de boca en boca.La noia es va suicidar.Quàn Puccini va compondre Turandot va crear el paper de Liu com a disculpa pel seu comportament aberrant.Jo no sé si el public l’ha perdonat, jo no,quàn hi penso sento ràbia.Ell segueix tenint exit amb les meravelloses operes que va compondre però la noia segueix morta.Es una òpera que em molesta,tampoc escolto especialment Boheme,Butterfly i d’altres perque tinc present tot el que representa aquest senyor.
  Felipe m’agrada més la de Viena,Eduardo també m’emportaria el Roberto de Silla que m’encanta aquesta soprano que sembla que la seva veu es de cristall.
  Joaquim sempre em diu que he de valorar el talent i no la trajectòria humana perque ens podem trobar amb ensurts.Jo dic que aquestes persones que componen meravelles fan el que els hi agrada i no sé si costa molt o poc arribar a aquests cims,penso que sí pero tambe crec que el que no costaria es ser persones com Deu mana i de vegades aixo no es produeix.

  Liked by 1 person

 5. katia

  També he de dir que com nomes podiem escollir un personatge per cada item em vaig deixar molts sensa poder comentar.
  De tenors m’hauria agradat anomenar Aragall,la veu més bonica que mai he escoltat,Biorjling, pero es que Carreras pot amb tots,en a mi personalment m’ha salvat la vida.En altres cordes recordo Capuccili,Guiaurov,Nucci i tants d’altres.Les sopranos em quedo amb Callas pero m’entusiasmen Sills,Gruberova,Lorengar.
  El que sí he de dir que el questionari el vaig contestar en un “plis-plas” segurissima de tots.
  Adeu,compamys,bona nit a “tutti”

  Liked by 1 person

 6. OLYMPIA

  Molt interessant el que diu Kàtia però té en raó en Joaquim quan li diu que d’un artista ens ha d’interessar la seva obra al marge de que ens agradi saber de la seva vida però està clar que si no fos artista res sabríem d’ell. Tantes noies es deuen haver suïcidat però no sabem el nom del causant de la tragèdia.
  A mi m’agrada molt Caravaggio que era un assassí però li conec les pintures no per aquest motiu i sí pel fet de que era un gran artista.
  Carreras també em va salvar la vida a mi i n’hi ha d’altres però ell em va arribar al fons del cor. Callas també em va va salvar la vida. No entenc l’òpera sense ella.
  De Turandot salvo unes quantes àries però en conjunt em resulta pesada.
  A seguir gaudint!

  M'agrada

 7. Willy

  Katia me han entretenido mucho tus respuestas. Me sorprende lo de Turandot aunque reconozco algunas partes insoportables como “In questa reggia” que me deja frío como la misma princesa.Me gustan todos los cantantes pero veo que prefieres las voces claras como Carreras , Baltsa y Ramey de alguna forma. Coincidimos con Karajan. Y aunque no tu primera preferencia adoro a la Sills, siento que ella es tan emotiva que me emociono cuando la escucho sobre todo en el final de Maria Stuarda. Con respecto a Baltsa que me gusta mucho y a quien ví en Carmen, un amigo dice que encuentra su canto vulgar.

  M'agrada

 8. Rai

  Katia coincideixo amb el Carreras i la Baltsa! En canvi, adoro Turandot…! Questió de gustos…
  M’agradaria compartir aquest video, que segur que molts coneixeu, del duet final de Carmen, naturalment amb Carreras i Baltsa, estan pletòrics!

  M'agrada

  • Jo tampoc m’ho hagués imaginat mai de Pélleas et Melisande, però està clar que la música no arriba igual per atothom i les raons poden ser molt diverses i fins i tot, com és el cas, per raons extra musicals.

   M'agrada

 9. katia

  Olympia,m’he quedat tiesa amb Caravaggio,un pintor que adoro i ja veus sembla que no era gaire com Deu mana,i ara “qué faig”??.L’assumpte Karajan el conec i em va costar molt arribar a ell pero un dels meus marits era un forofo total i volgués jo o no,escoltava les seves direccions i el veia en Dvd,al final m’hi vaig acostumar i apreciar el que valia.Rai,moltes gràcies per aquest final de Carmen,increibles tots dos.

  M'agrada

 10. Guillem

  Si bé no arribo a detestar-la, la veritat és que Turandot és la que menys m’agrada de Puccini. Trobo el personatge de la princesa més aviat fred, una mica monocromàtic. Té àries boniques però en el seu conjunt em cansa i no m’en ve de gust escoltar-la gairebé mai. A més a més tenim els Ping Pang Pong … no han passat ni 2 minuts que m’entra un desig assassí i penso tant de bo la princesa es despertés i els tallés el cap per fer tant soroll.

  M'agrada

  • Recorda que és la principesa di gelo, però Calaf l’acaba besant i aleshores el ges es desfà.
   Pel que fa als ministres, si el director musical sap dirigir la seva gran intervenció al principi del segon acte, el gaudi hauria d’estar garantit, perquè el tercet té més material d’alta inspiració melòdica que moltes òperes de dues hores de durada, pe rno parlar de la sempre exuberant orquestració.

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: